Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Birsen Bilge, hamile olan kadınların oruç tutup tutamayacağı konusunda açıklamalarda bulundu.

Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Birsen Bilge, “Gebeliğin başlangıcında ilk trimester döneminde beslenme genellikle düzenli olmuyor bulantı, kusma ağırlıklı geçtiği için bu dönemde genellikle oruç tutulmasını önermiyoruz. Zaten beslenme az olduğu için oruç tutulduğunda daha düşkün hale geliyorlar. En güvenilir oruç tutulabilir zaman 16 ve 28. haftalar olarak belirleniyor. Oruç tutarken sıvı kaybı açısından mevsimde belirleyici olabiliyor. 16- 28. hafta olabilir ama yaz mevsiminde sıvı kaybı olacağı için oruç tutmasını önermiyoruz. Son haftalara geldiğimiz, bebek daha büyüdüğü 3. trimester döneminde bebeğin gelişimi annenin beslenmesiyle direkt bağlantılı olduğu için oruç tutulmasını çok fazla önermiyoruz ”dedi.

Opr. Dr. Birsen Bilge yapılan araştırmaların oruç tutan ve tutmayan gebe arasında bir farklılık tespit edilemediğini ifade ederek, “Bazı araştırmalarsa bebekte gelişme geriliği ya da bebeğinin suyunun azalması durumu ya da plasentada gelişme geriliği tespit edildi. Emziren annelerde süt tamamen annenin beslenmesi ile ilgili olduğu için ek gıdaya geçilmeden önceki döneminde oruç tutmasını önermiyoruz. Gebelik sürecinde oruç tutup tutamayacağınıza mutlaka hekiminizle karar vermeniz gereklidir” diye konuştu.