Yüreğir Belediyesi, Uyuşturucu İle Mücadele Yüksek Kurulu'nun hazırladığı acil eylem planı çerçevesinde, Gençlik Proje ve Strateji Derneği ile hazırladığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın da desteklediği "Kendini Kurtaran Kaptan Projesi" kapsamında, "Gençleri ancak gençler anlar", "En iyi sırdaş, arkadaştır" fikrinden yola çıkarak, akil 50 genci tespit etti.
Davranışlarıyla örnek gösterilebilecek, milli ve manevi değerlerini bilen, milli şuur bilincine ulaşmış, arkadaşlarını kötü alışkanlıklardan uzak kalmaya yönlendirebilecek kapasitedeki 50 genç, alanında uzman kişilerden eğitim alarak, okullarında, yaşadıkları mahallelerde madde bağımlılığı ile mücadeleye başladı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, AA muhabirine, uyuşturucu ile mücadeleye önem veren hükümetin, bu konuda acil eylem planı yürüttüğünü söyledi.

Ünüvar, uyuşturucuyla mücadelede devletin yanında yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına da görev düştüğüne dikkati çekerek, Yüreğir Belediyesi'nin hayata geçirdiği akil 50 genç projesinin buna katkı sağlayacağını kaydetti.

- "Devrelerine örnek olacaklar"

Akil gençlerin öğrenci olduğunu ve alanında uzmanlar tarafından birçok konuda eğitildiğini aktaran Ünüvar, şöyle devam etti:

"Bu öğrenciler okullarında, mahallerinde arkadaşlarına uyuşturucunun zararlarını anlatıyor ve onlara örnek oluyor. Dolayısıyla Yüreğir'deki tüm okullarda 'akil genç' grupları oluşturulacak. Madde bağımlılığında arkadaş etkisi çok yüksek. 50 akil genci, toplumun değişik kesimlerinde uyuşturucuyla mücadele kapsamına dahil etmiş oluyoruz. Bu gençlerin eğitimi devam ediyor. Toplumu madde bağımlılığı ile mücadeleye entegre etmiş olacağız. Özellikle genç bireyleri, topluma örnek pozisyona getirmiş olacağız."

Türkiye'de 15-24 yaş grubunda, uyuşturucu maddeyi en az bir kez deneme oranı yüzde 2,7'yken AB'de bunun yüzde 29,7 olduğunu ifade eden Ünüvar, mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini bildirdi.

Ünüvar, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu konuyu çok önemsiyor. Türkiye, tütünle mücadelede bir başarı hikayesi oluşturdu. Uyuşturucu ile mücadelede de bu başarı hikayesini oluşturma iradesine sahip" dedi.

- Akil gençler

 Akil 50 genç arasında yer alan Mobil Ticaret Meslek Lisesi 3. sınıf öğrencisi Ebru Bildirici de projeye katkı sunmanın mutluluğu yaşadığını belirterek, önce çevresindekileri sonra sınıfı ve okulundaki arkadaşlarını madde bağımlığına karşı bilgilendirdiğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü öğrencisi Fırat Koç da alanında uzmanlardan kişisel gelişim, madde kullanımının zararları gibi konularda eğitim aldığını kaydetti.

Yaşadığı mahallede bazı gençlerin kötü alışkanlıklara yöneldiğini gördüğünü, işe bunlardan başladığını aktaran Koç, şunları anlattı:

"Çevremizdeki insanları doğruya yönlendirmek amacıyla bu projede yer aldım. Çevremde kötü alışkanlığı olan çok sayıda kişi var. Bunlara, madde kullanmanın zararlarını anlattım. Çoğu arkadaşımı kültür evine getirdim ve şu an çeşitli kurslarda eğitim alıyorlar. Önce kendimizi sonra da çevremizdeki insanları düzeltmeye kararlıyız."

Mersin Anadolu Lisesi mezunu Yeliz Çalışkan da arkadaşları sayesinde projeye katıldığını belirterek, çevresinde uyuşturucu madde kullanan kişileri görünce uyardığını, zararlarını anlattığını kaydetti.

Proje koordinatörü Acar Pek de 10'u kadın 50 akil genç belirlediklerini, bu gençlerin ilçedeki kültür evi ve merkezlerinde çeşitli eğitimler alarak madde bağımlılığı konusunda farkındalık yaratacağına inandığını dile getirdi.

Pek, "Akil gençlerimiz, her yönüyle topluma örnek yetişecek" diye konuştu.