ANTALYA (AA) - Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Derneği (MESGE) Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, gelecek yıl hizmete girecek "Da Vinci" adlı yeni robot ile göbek çukurundan tüm ameliyatların yapılabileceğini söyledi.

Jinekolojik Endoskopi Derneği (JED) ve Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Derneği (MESGE) tarafından düzenlenen "3. MESGE Kongresi", Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde gerçekleştirildi.

MESGE'nin seçilen Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, tek delik cerrahisi hakkında bilgi verdi. 

Robotla tek delikle ameliyat yapılabildiğini ve giderek yaygınlaştığını anlatan Şendağ, ABD'de üretimi yapılan ve 2016 yılında hizmete girecek Da Vinci Robot ile göbek çukurundan tüm ameliyatların yapılmasının mümkün olacağını vurguladı.

Bu tekniği "doğal delik cerrahisi" olarak nitelendiren Şendağ, "Göbek çukuru doğal bir delikse ve biz burayı kullanarak ameliyatlar yapabiliriz, iz de göbek çukuru içinde kalacaksa, ameliyat sonrası da görünmeyecekse buna izsiz ameliyat da diyebiliriz" dedi.

Prof. Dr. Şendağ, özellikle estetik görünüme özen gösteren kadınların yarım santimlik kesileri bile istemediğini, bu açıdan göbek çukurundan ameliyatlarının alternatif olarak değerlendirilebileceğini kaydetti. 

Göbek çukurundan ya da tek delikli ameliyatların laparoskopik cerrahi ile yapılabildiğini, yumurtalık kistleri, rahmin alınması, hatta kanser ameliyatlarının tek delikten yapılabildiğini söyleyen Şendağ, ancak bu sistemin sınırlı olduğunu, her türlü ameliyatı laparoskopik cerrahi ile gerçekleştiremediklerini ifade etti.

- "Her branşa hitap edecek"

Gelecek yıl hizmete girmesi planlanan yeni Da Vinci robotu ile göbek çukurundan ameliyatın daha da kolaylaşacağını anlatan Prof. Dr. Fatih Şendağ, "Sadece göbek çukurunda 4 enstrüman girecek, biri kamera olacak. İçeri girince açılacak ve hareket edebilen enstrümanlar olacak. Gelecek yıl hizmete girmesi planlanan robot ile başka birşeye ihtiyaç duymadan sadece göbek deliğinden tüm ameliyatları yapabileceğiz" diye konuştu. 

Prof. Dr. Şendağ, yeni robot hizmete girdiğinde sadece tek delik cerrahisinin konuşuluyor olacağını belirtti. 

Robotik cerrahinin en yaygın üroloji ve jinekoloji de kullanıldığını ve üçüncü sırada da genel cerrahinin geldiğini dile getiren Şendağ, yeni robotun her branşa hitap edeceğini kaydetti. 

Bu sistemin hem cerraha hem de hastaya konfor sağladığına işaret eden Şendağ, cerrahın her türlü ameliyatı yapabildiğini, hastanın da kısa sürede kendisini toparlayabildiğini ve büyük yaralardan kurtulduğunu ifade etti.

- Hastaların "Robot" endişesi

Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şendağ, robot ile yapacakları ameliyatlarda bazen hastalardan ilginç tepkiler geldiğini ifade etti.

Bir hastasının ameliyattan önce kendisini arayarak, "Hocam ben yarın ameliyat olacağım ama lütfen beni robota bırakmayın, siz ameliyatı yapın" dediğini anlatan Şendağ, "Ameliyatı biz yapıyoruz, robot tek başına birşey yapmıyor, biz sadece robotu kullanarak ameliyatı yapıyoruz. Ameliyatı yine cerrah yapıyor, hastaların endişeleri son derece yersiz" diye konuştu. 

- Kongrede 6 ameliyat yapıldı

Kongrede kapalı ameliyat tekniklerini değerlendirdiklerini belirten Şendağ, kapalı ameliyatın açık ameliyatlara göre daha avantajlı olduğunu söyledi.

Kapalı ameliyatın kadın hastalıklarının tamamına uygulanabildiğini dile getiren Şendağ, "Kanserlerde rahim ve rahim ağzı kanserinde, erken dönem yumurtalık kanseri, miyomlar, çikolata kistleri, yumurtalık kanallarının açılmasında, rahim sarkması, idrar kaçırma gibi hastalıklara uygulayabiliyoruz" dedi. 

Kadın hastalıkları ve tedavisi konusunda güncel gelişmelerin anlatıldığı ve 450'si yabancı 750 doktorun katıldığı kongrede yarın sona erecek.