Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye’nin koronavirüs salgını ile mücadele sürecinin başarılı bir şekilde sürdürülmesinde en öne çıkan isimlerden biri. Canını dişine takarak, gece-gündüz kahramanca mücadele eden “Sağlık Ordumuzun” sevk ve idaresinde bu ordunun komutanı olarak Sağlık Bakanı Koca’nın büyük bir özveriyle çalıştığını görüyoruz. Uykusuz geceler geçirdiği ekranların karşısına çıktığında kızaran gözlerinden belli oluyor. Yine de tebessümü yüzünden eksik etmeden bilgiler veriyor. Sağlık Bakanımız ve sağlık ordumuz çok ağır bir sorumluluk taşıyor omuzlarında. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Güçlü Olan Biziz” başlığı ile ülkemizin koronavirüs salgını ile mücadelesini anlatan bir makaleyi EKOVİTRİN için kaleme aldı. Sağlık Bakanı Koca, makalesinde Türkiye’de 6 merkezde aşı geliştirme faaliyetlerinin sürdürüldüğü bilgisini veriyor. Dr. Fahrettin Koca, makalesinde; “Biz mücadelemizi, insan merkezli kalkınma politikalarımızın sağladığı imkanlar sayesinde başarıyla yürütüyoruz” diyor.

“Türkiye’nin COVID-19 mücadelesinin” ayrıntıları Sağlık Bakanı Koca’nın makalesinde yer alıyor.

BU BAŞARI ALKIŞLANIR

Almanya’daki Türk gıda devi SUNTAT ‘ın markalaşma çalışması ve pazar payı konusunda 2,5 yıl gibi kısa bir sürede elde ettiği inanılmaz başarıyı Mayıs sayımızın kapak konusu yaptık. SUNTAT Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan, ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Avrupa’da en önemli gıda tedarikçileri arasında yer alan SUNTAT Group’un 5’i Türkiye’de toplam 6 adet üretim tesisi bulunuyor. SUNTAT markalı ürünler Avrupa Birliği başta olmak üzere dünya genelinde 50’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. 3 binden fazla ürün gamına sahip olan SUNTAT, uluslararası şirketler grubu olarak küresel çapta çalışıyor. Türk şirketi SUNTAT’ın elde ettiği bu

başarıyı alkışlıyoruz.

Koronavirüs salgınının dünyayı kasıp kavurduğu bu günlerde, tarım ve gıda ürünlerinin petrol ve silahtan

da daha çok önem kazandığını görüyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin bile gıda üretim ve tedariği konusunda zorlandığı günleri yaşıyoruz. SUNTAT Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan, “Tarım ve ilim petrolden daha önemli” diyerek tarım ve gıda sektörüne daha fazla yatırım yapılması gerektiğini söylüyor.

SİLAHI DEĞİL, GIDASI OLAN ÜLKELER DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Mayıs sayımızda yer alan özel röportajlardan birini de gıda sektörünün duayen isimlerinden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ile gerçekleştirdik. Mehmet Reis de, Mustafa Baklan gibi tarım ve gıdanın önemine değiniyor. “Artık silaha ve petrole değil, gıdaya ve suya hakim olanlar daha güçlü ülkeler olacak” diyen Mehmet Reis, gıda güvencesine sahip olan ülkelerin, bağımsızlığına da sahip olacağının altını çiziyor. Mehmet Reis bunun için tarım sektörünün daha cazip hale getirilmesi gerektiğini söylüyor.

KORONAVİRÜS DÜNYA DEVLERİNE BÜYÜK DARBE VURDU

Küresel ekonomiye büyük bir darbe vuran COVID-19 salgını dünyanın en büyük şirketlerinin yatırım planlarını altüst etti. Hisse değerleri düşen global şirketler endişe içinde. Artık kimse önünü göremiyor.

Dünyanın en ünlü cafe ve restoran zincirleri, oteller, havayolu taşımacılığı, tur ve cruise operatörleri, moda, takı, giyim sektörlerindeki lüks markalar, teknoloji ve otomobil devlerinin endişesi büyüyor. Melike Koçak’ın, “Koronavirüs dünya devlerine büyük darbe vurdu” araştırması Mayıs sayımızın önemli dosyaları arasında yer alıyor.

ILO RAPORU: KÜRESEL İŞ DÜNYASINDA KRİZ DERİNLEŞİYOR

Ekovitrin Mayıs sayısında yer alan önemli bir Dosya/Haber konusu da Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “Covid-19 İş Dünyasına Etkileri” raporuyla ilgili. ILO raporunda küresel iş dünyasında giderek derinleşen krize dikkat çekiliyor. ILO, Covid-19’un yol açtığı krizin sadece mal ve hizmet üretim arzını değil, tüketim ve yatırım talebini de etkileyerek bütün dünyada “ekonomik ve iş gücü piyasası şokuna” dönüştüğünü açıkladı. Raporun ayrıntıları Ekovitrin’de.

ÖNEMLİ DOSYALAR VE RÖPORTAJLAR

Akaryakıt ve petrol sektörün duayenlerinden Türk Petrolleri Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Mert Yılmaz, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajlara Mayıs sayımızda yer verdik. Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Ekovitrin’e yaptığı açıklamada dünya ekonomisinde yeni bir döneme girildiğine dikkat çekiyor. Koronavirüs krizine rağmen işçi çıkarmayan ve yatırma devam kararı alan Daikin ile ilgili özel haber, “Lojistik sektör dosyası”, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” milli dayanışma dosyası gibi bir çok özel haber, araştırma ve dosya konularıyla Ekovitrin, Mayıs ayında dolu bir içerikle okuyucularıyla buluşuyor.

COVID-19 küresel krizinin bir an önce son bulmasını temenni ediyor, sağlıklı günler diliyorum.