Değerli okuyucularımız;
Yazı dizime öncelikle yakın zamanda üst üste sel baskınları ile karşı karşıya kalan Rize’ye, Rize’lilere ve Rize Camiasına, Artvin’e, Artvin’lilere ve bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimle başlamak istiyorum. 

Bu yazı dizisine başlama sebebim;
geçtiğimiz günlerde moderatörlüğünü gerçekleştirdiğim “GastroRize Günleri” ile ilgili köşe yazımı yazmaya başlamam oldu. 

Ve şunu gördüm ki; 
GastroRize ile ilgili yazmaya başladıkça aslında Rize, Rize Camiası, Rize’nin kültürü ve değerleri, gastronomisi, doğası ve gastronomi turizmi ile ilgili yazacak birçok yazım, söyleyecek birçok sözüm var. 

O yüzden “GastroRize”den yola çıkarak başladığım, içinde birçok konuyu kapsayan “Rize Yazı Dizimi” sizlerle paylaşmaya karar verdim. Yazı dizimin ilk bölümünde başlığım: “Rize ve GastroRize”... Keyifli okumalar dilerim. 

RiZE ve GASTRORİZE 

Değerli okuyucularımız;
Temmuz ayında Türkiye'nin önde gelen mutfak kültürlerinden birine sahip olan Rize; bir ilki gerçekleştirdi.

Kaçkarların eteğinde, yeşili mavi ile buluşturan, eşsiz doğası, tarihi güzellikleri, kaleleri, evleri,  kültürel zenginlikleri ve gastronomisi ile ülkemizin her geçen gün daha da yükselen değerlerinden olan Rize'de; 
moderatörlüğünü gerçekleştirdiğim “1. Ulusal  GastroRize Gastronomi Günleri” organize edildi. 

Türkiye'den ve dünyadan birbirinden değerli şefler, yatırımcılar, işletmeciler ve basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşen 
 “1. Ulusal GastroRize Gastronomi Günleri”nde; 
3 gün boyunca aynı zamanda Rize'nin lokantaları, saklı kalmış lezzetleri, yerel ürünleri, doğal güzellikleri ve tarihi de yeniden gözler önüne serildi. 

Festival kapsamında organize edilen konferanslarla Rize'nin hem Türkiye'de hem de dünyada gastronomi ve turizm alanındaki bilinirliği ve tanınırlığı arttırıldı.

Rize Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen GastroRize’nin açılış konuşması Rize Belediye Başkanı Sn.Rahmi Metin tarafından gerçekleştirildi.  

‘GASTRORİZE’NİN TURİZME KATKISI OLACAK’

Rize’nin Türkiye’ye kattığı hem kültürel hem ekonomik değeri daha da ileri taşımak adına bu yıl ilk defa “GastroRize Günleri”nin gerçekleştirilmekte oluğunu ifade eden Rize Belediye Başkanı Sn.Rahmi Metin;
gelecek yıllarda etkinliğin kapsamının genişletilerek uluslararası bir festival haline getirilmesinin amaçlandığını belirtti. 

Sn.Başkan açılış konuşmalarında; 
“Oldukça zengin olan yerel damak kültürümüzün gerek tadıyla gerekse sunumuyla dünya gastronomisi açısından büyük öneme sahip olduğu kanaatindeyiz.  Biliyoruz ki; bundan sonraki süreçte hepinizin desteği ile şehrimizi tüm dünyadan daha fazla insanla buluşturacağız, turistik ve ekonomik değerini daha üst seviyelere taşıyacağız. Özellikle Karadeniz ülkelerinden Rize'ye turizm akışının sağlanmasında GastroRize'nin büyük katkısı olacağını düşünüyoruz" dedi.

 “Gastro Rize'de yemeklerimizle, lezzet duraklarımızla, coğrafyayı adeta entegre eden bir hale getirir, bu güzellikleri de bütün Türkiye ile hatta Karadeniz'deki bütün ülkelerle ve dünyayla paylaşmış oluruz."diye belirten Sn.Başkan; Rize’nin özel bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek: "Havaalanının açılmasıyla birlikte Rize'ye daha çok ziyaretçi kabul edeceğiz. Kentsel dönüşüm faaliyetlerimizle Rize'nin tarihi dokusunu öne çıkaracağız." diye ekledi.

Sn.Başkan, 
Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen organizasyonu ilerleyen yıllarda büyüterek daha geniş katılımlı bir festivale çevirmeyi, Rize'nin gastronomi kültürünü çok daha fazla kişiye ulaştırmayı hedeflemekte. 

Bir Belediye Başkanı için en kıymetli bakış açısı; ileriyi görebilme özelliği ve bu anlamda tüm şehri geleceğe hazırlama kararlılığı ve potansiyeli... Sn.Başkan ve değerli ekibini tüm emekleri için tebrik etmek gerek.

“1.Ulusal  GastroRize  Gastronomi Günleri”nin; Rize Belediye Başkanı Sn.Rahmi Metin, kıymetli ekibi ve organizasyonu yapan Sözen Group Organizasyon Yönt. Kur. Bşk. Gökmen Sözen’in değerli çalışmaları doğrultusunda yoğun ilgi ile ve dolu dolu gerçekleşmesi kaçınılmazdı. 

“GastroRize Günleri”nde; Rize'nin biyo-çeşitliliğinden çayına, tarımından yerel pazarlarına, geleneksel lokantalarından çiftçilerine, balıkçılarından tarihi ve doğal özelliklerine, hasat zamanı faaliyetlerinden el emeğine,...vb birçok konu yer buldu.

İlk gün tüm konuklar birbirinden güzel çay bahçelerinde çay hasatını deneyimledi. Çay toplamak, farklı çay çeşitleri ve özellikleri, çay hasatı, çay tadımı,... gibi tüm dünyada artık turizm sektöründe önemli bir yere sahip olan özel deneyimleri yaşadı.

İkinci gün;  gün boyu birbirinden keyifli ve bilgilendirici gastronomi sektörüne dair deneyimler, tecrübeler, bilgiler, tadımlar, workshoplar, konuşmalar, veriler, sunumlar ve öneriler canlı yayın ile hem izleyiciler hem de salondaki konuklarla paylaşıldı.

“Coğrafi İşaretli ve Yerel Ürünler, Dünyada Çay'ın Öyküsü, Rize'nin Lezzet Elçilerinin Hikayeleri, Biyoçeşitlilik, Gıda Ürünlerinin Menülere Adaptasyonu, Yerel Ürünlerin Menülere Adaptasyonu, Butik Tarımın Önemi, UNESCO Şehirlerinin Lezzet Elçileri” başlıklı paneller gerçekleşti.

Konferanslarda; Türkiye’nin ve Rize’nin en önemli lokal lezzetlerinden olan hem ekonomik hem de gastronomik açıdan büyük önem taşıyan “Çay”; “GastroRize” günleri kapsamında gerçekleşen panellerde de geniş yer buldu. 

Rize’ye yolunuz düştüğünde Çaykur’a ait Ziraat Çay Bahçesi’nde çay içebilir, Çayla adlı kafede çaylı kurabiyelerden tadabilirsiniz. “Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Hatinoğlu”ndan ziyaretçilere çayın tüm üretim aşamalarını gösterecekleri bir mini tesis kurduklarını, “Mağazalar Sorumlusu Dilek Kansız”dan ise yeşil çay çalışmalarını dinledik.

“Gastronometro Direktörü Maximillian Thomae”; “Mutfakta Çay İnovasyonu” başlıklı konuşması ile konferansta yer aldı.

Moderatörlüğü Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran’ın yaptığı “Coğrafi İşaretli ve Yerel Ürünler” konulu panelde Yücita Başkanı Yavuz Teklioğlu ve Metro Toptancı Market Meyve ve Sebze Kategori Müdürü Birol Uluşan coğrafi işaretli ürünlerin önemine deyindi. 

 “Food and Travel Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Hürriyet Pazar Köşe Yazarı  Ebru Erke” ise; “Dünyada Çay’ın Öyküsü” adlı sunum ve konuşmasında pek çok kültürde farklı şekilde yer alan çayın hikâyesini anlattı. 

Gastronomi dünyasının önemli isimlerinden Şef Ömür Akkor ve Şef Şevki Dilmaç “Geleneksel Ürünlerin Restoranlarda Kullanımı” başlıklı konuşmalarında lokal lezzetlerin gurme menülerde yer alma serüvenine değindi. 

Hürriyet Daily News ve Milliyet Gazetesi Yazarı Aylin Öney Tan’ın moderatörlüğünde, Cookshop Genel Müdürü Selçuk Gengeç, BTA İşletme Müdürü Kazım Çil, Çaymer Genel Müdürü Selçuk Azman, La Pain Quotidien İş Birim Müdürü Levent Şahin ve Ateşe Makine Genel Müdürü Murat Karali’nin katılımlarıyla gerçekleşen panelde ise; restoran ve kafelerde “Rize Çayı”nın kullanımı hakkında sohbet edildi.

Yeme-İçme sektörünün duayen isimlerinden Sahrap Soysal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Nalia İşletmecisi Süleyman Tarakçı, Gaziantep Almacı Pazarı Güllüoğlu İşletmecisi Murat Güllüoğlu, Hatay Sultan Sofrası İşletmecisi Metin Tansal, Afyonkarahisar Aşçı Bacaksız İşletmecisi Kadir Madenci ile “UNESCO Şehirlerinin Lezzet Elçileri” ile ilgili birçok bilgi paylaşıldı. 

Cakes&Bakes Şefi Ertan Korkmaz Rize’ye özgü doğal ürünler ile farklı ve güzel bir pasta workshopu ile GastroRize’de yer aldı.

Anatolity Collection Başkanı Cem Kınay’ın; birbirinden önemli veriler ışığında hazırladığı sunum çok çarpıcıydı. 

Yine yeme-içme ve gastronomi dünyasının saygın isimlerinden Elif Korkmazel’in moderatörlüğünde gerçekleşen keyifli panelde “Yerel Ürünlerin Menülere Adaptasyonu” konulu panelde Hilton Kozyatağı Executive Şefi Yener Özden, Allpoints Restaurant Group Ar-Ge Şefi Rıza Belenkaya, Migros Ticaret Baş Şefi Umut Reçber, Chef Akademi Kurucusu Ali Açıkgül yer aldı. 

Muutto İstanbul Executive Chef Umut Akkuş ve Gastronomi sektörünün önemli isimlerinden Mine Ataman’da keyifli workshopları ile renk kattılar. 

Yeme İçme Uzmanı Oğul Türkkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Türkiye’deki Balık Restaurantlarında Karadeniz Rize Bölgesindeki Ürünlerin Kullanımı” başlıklı panelde; Ankara Trilye İşletmecisi Süreyya Üzmez Bay Nihat Balıkesir Ayvalık İşletmecisi Volkan Bekit, İskele Balık Antalya İşletmecisi Tahsin Fettahoğlu ve Calipso İstanbul İşletmecisi Ziya Kaçar Rize’ye özgü ürünlerle menülerine ekledikleri farklı lezzetleri paylaştı. 

Nilhan Aras moderatörlüğüyle gerçekleşen “Butik Tarımın Önemi” adlı panelde ise “Elibelinde Tarım” kurucusu Aslı Aksoy, “İksirli Çiftlik” kurucusu Duygu Ece Aydın ve “Tomakan Gıda” Kurucusu Ali Tomakan ziyaretçilere keyifli bir sohbet deneyimi sundu.

Yazar Uğur Biryol’un modere ettiği “Türkiye’nin İz Bırakan Pastanelerinde Rize” konulu panelde; Petek Pastanesi İşletmecisi Osman Alpagül, Karafırın İşletmecisi Orhan Karal ve Piyano Pastanesi İşletmecisi Ali Bursalı yer aldı. 

Moderatörlüğünü Şef Sinem Çapraz’ın üstlendiği panelde ise Primatif Sokak Lezzetleri Şef Burak Sezer, Şef Türev Uludağ ve Lady Burger Executive Şefi Pınar İshakoğlu konuşmaları ile biyoçeşitlilik ve gıdaların menülere adaptasyonu alanında bilgilerini paylaştı.

Moderatörlüğünü Sözen Organizasyon Yönt. Kur. Bşk. Gökmen Sözen’in yaptığı “Yerel Lezzet ve Rize” başlıklı panelde ise; “Uçak Yolcusu” sayfasının sahibi influencer Onur Ziya Demir ve “Ayaküstü Lezzetler” sayfasının sahibi Oğuz Yenihayat tecrübelerini konuklar ile paylaştı. 

Her biri baştan sona çok keyifli geçen tüm paneller eğer bir sonraki “GastroRize Günleri”nde birkaç güne yayılır ise daha da tadına doyulmaz bir hal alabilir. 

Tabi bu noktada Gastronomi  festivallerinin ekonomisinden de bahsetmek gerekir ki; küreselleşen  dünyada, bölgesel kimliğin oluşması,  korunması ve geliştirilmesi için gastronomi festivalleri önemli fırsatlar. 
Ayrıca gerçekleştirildiği bölgeye; ekonomik, sosyokültürel, çevresel ve pazarlama alanında önemli etkileri de olmakta. Festivale katılanların gastronomik değerlere karşı bilgi ve ilgilerinin artması, ulaşım hizmetlerinin kullanılması, konaklamalar için otel odalarının kiralanması, araç kiralanması, bölge restaurantlarında yemek yenmesi, alışveriş yapılması, etkinlikler sırasında çeşitli amaçlarla salonların kullanılması; o bölgede turizmin canlanmasına doğrudan katkı sağlamakta.

İnanıyorum ki GastroRize de inşallah pandemi sürecinin bitmesi ile birlikte bölge turizmi ve ekonomisine dolayısıyla da ülke turizmi ve ekonomisine büyük katkıda bulunacak.

Haftaya devam edecek...

Fotoğraflar: Gazeteci Osman Can