İki seçim ve tırmanan terör olaylarıyla hatırlayacağımız “Umutsuz” bir yılı geride bıraktık. Ekonomi, uçurumun kenarına gidip-geldi... Ancak AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerini kazanarak iktidar olması, piyasalara derin bir nefes aldırdı. “Tek başına iktidar” avantajıyla girdiğimiz 2016 ekonomimiz için fırsatlar ve riskler yılı olarak değerlendiriliyor. Açık söylemek gerekirse, Başbakan Davutoğlu’nun önünde 4 yıllık zorlu bir süreç var. Bence 2016 bu sürecin “Test yılı” olacak.
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, İntegral Menkul Değereler Araştırma Uzmanı Beste Naz Köksal, ALB Forex Araştırma Uzmanı Eda Önder Öztürk, Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, X-Trade Brokers Menkul Değerler Pazarlama Müdürü Naim Çetintürk, Yatırım Finansman Başekonomisti Can Uz ve Saxo Bank Başekonomisti Steen Jakobsen 2016’da piyasaları neler beklediğini EKOVİTRİN için analiz ettiler. Uzmanlara göre bir çok risk ve aynı zamanda fırsatları beraberinde getirecek olan 2016 ekonomide kolay bir yıl olmayacak. Ocak sayımızda geniş bir şekilde yer verdiğimiz uzmanların piyasa analizleri ve öngörüleri yatırımcılara ışık tutabilir.

İKTİSAT HOCALARI 2016’DAN UMUTLU DEĞİL
İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) 2015 Aralık ayında bir anket çalışması yaptı. “Hocaların Gözüyle 2016 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Üniversitelerdeki 211 iktisat hocasının cevapladığı anketin sonuçları, iktisatçıların dünya ve Türkiye ekonomisine dair değerlendirme ve beklentilerini ortaya koyuyor. “Dünya ekonomisinden umutlu musunuz?” sorusuna İktisat hocalarının yüzde 73,9’u hayır cevabını veriyor. “Türkiye ekonomisine ilişkin 2016 yılı beklentiniz nedir?” sorusunun karşılığı ise yüzde 61,6 “Olumsuz” şeklinde. Kısacası üniversitelerimizdeki iktisatçı öğretim görevlileri 2016 yılından pek umutlu değil.

CENGİZ, ÖZDEMİR, KOLOĞLU: “EKONOMİ YÜZDE 5 BÜYÜR”
İktisatçı hocaların aksine, iş dünyamızın önde gelen isimleri 2016 yılına oldukça iyimser bakıyorlar. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ve Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Yurt içi ve yurt dışında milyar dolarlık projelere imza atan bu üç başarılı iş adamı, 2016 yılında Türkiye’de büyüme hızının yüzde 5’in altında kalmayacağı görüşünde. Bakalım kim haklı çıkacak? Teorisyen olan üniversite hocaları mı, projeleri gerçekleştirerek bizzat gövdelerini taşın altına koyan iş adamları mı? Bunu hep birlikte göreceğiz.

PAKİSTAN CUMHURBAŞKANI’YLA ÖZEL RÖPORTAJ
Pakistan denince, Türkiye’yi ve Türk halkını çıkarsız ve karşılıksız seven bir ülke aklıma gelir hep. Geçtiğimiz ay, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüştüğümüz Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, bizi makamında 45 dakika süreyle kabul etti. Cumhurbaşkanı Hüseyin ile yaptığımız özel söyleşiye Ocak sayımızda yer veriyoruz. Türkiye ve Pakistan’ın dostluğunun bütün dünyaya örnek teşkil ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Hüseyin, Pakistan ve Türkiye’nin “İki devlet, bir millet” olduğunu altını çizerek vurguluyor.

PAKİSTAN’DA YATIRIM FIRSATLARI EKOVİTRİN’in
İngilizce olarak yayınladığımız ekinde bu ay dost ve kardeş Pakistan’a geniş bir yer ayırdık. 200 milyona yaklaşan nüfusu ile Pakistan, istikbal vadeden güçlü bir ekonomik alt yapıya sahip. Pakistan’ın dört eyaletinin en büyüğü olan 100 milyon nüfuslu Pencap’ta gelecek üç yılda 6.5 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Özellikle enerji ve alt yapı projeleri için, Pencap Hükümeti, kapılarını Türk yatırımcılara açmış durumda. Ocak sayımızda Pakistan’daki yatırım fırsatlarını da ele aldık. Sevgili dostlar, 2016 yılının ülkemiz, milletimiz ve bütün insanlık alemi için barış ve huzur getiren bir yıl olmasını diliyorum.

Saygılarımla