Polonya yönetimi, 50’ye ülkeye Almanya’dan talep ettiği savaş tazminatını alamadığını belirterek taleplerin nedenlerinin yer aldığı diplomatik nota gönderdi.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Arkadiusz Mularczyk katıldığı radyo programında Polonya Dışişleri Bakanlığı’nın NATO, AB ve Avrupa Konseyi üyesi 50’ye yakın ülkeye diplomatik nota gönderdiğini açıkladı. Söz konusu notanın Polonya’nın 2. Dünya Savaşı sırasında işgal altındayken uğradığı kayıplar için Berlin hükümetinden tazminat alma çabalarını içerdiği belirten Mularczyk, "Burada önemli olan, Polonya’nın uluslararası arenadaki ortaklarının Berlin’den savaş tazminatı istenmesinin nedenlerini bilmesi. Uluslararası kamuoyunun, politikacıların ve diplomatların iddialarımızın asıl dayanaklarının ne olduğunu ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Polonya’nın fiilen herhangi bir tazminat almadığını bilmeleri önemli" şeklinde konuştu. Mularczyk, geçtiğimiz Ekim ayı başında Almanya’ya verdikleri notaya henüz bir yanıt alamadıklarını hatırlattı. Polonya’nın tazminata ilişkin talebinin kalıcı, geri dönülmez bir karar olduğunu, siyasi bir karar olmadığını ve seçim kampanyasıyla ilgisinin bulunmadığını kabul etmeleri için Almanya’ya zaman verdiklerini söyleyen Mularczyk, Aralık ayı başında konuya ilişkin temaslarda bulunmak üzere Almanya’ya gideceğini duyurdu.

Polonya, 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyasının ülkede yol açtığı maddi ve manevi zararların tazmini için 6 trilyon 200 milyar zloti (yaklaşık 1 trilyon 300 milyar euro) talep ediyor. Sorunun uluslararası hukuk çerçevesinde çözüldüğünü belirten Almanya ise tazminat ödemeyi reddediyor.