İran’ın Bakü Büyükelçisi Seyid Abbas Musavi, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine gerçekleştirilen saldırının ardından Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’ın Bakü Büyükelçisi Seyid Abbas Musavi’nin Bakanlığa çağrılarak Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yönelik silahlı saldırı eyleminin şiddetle kınandığı ve diplomatik misyonlara yönelik bu tür saldırıların kabul edilemez olduğunun kendisine iletildiği belirtildi. Görüşmede Büyükelçi Musavi’ye "Diplomatik İlişkilere İlişkin Viyana Sözleşmesi esas alınarak misyon binasını her türlü saldırılardan korumak ve çalışanlarının güvenliğini sağlamak konusunda misyonun yerleştiği ülkenin sorumlu olduğunun ifade edildiği aktarıldı. İran’ın yetkili makamları tarafından, terör eyleminin failinin bir an önce adalet önüne çıkarılması, terör eyleminin kapsamlı bir şekilde soruşturulması, suçun organizasyonuna ve işlenmesine karışan diğer kişilerin tespit edilerek cezalandırılması konusunun ciddi bir şekilde talep edildiği bildirildi.

"Yaşananlar, zaten karmaşık olan ilişkileri daha da gerginleştirdi"

Görüşmede, son dönemde İran’da Azerbaycan’a karşı planlı bir karşıt harekat yürütülmesinden duyulan üzüntü dile getirildiği ve yaşananların zaten karmaşık olan ilişkileri daha da gerginleştirdiğine de dikkat çekildi.

"Detaylı bilgiler kamuoyuyla paylaşılacak"

İran Büyükelçisi Seyyid Abbas Musavi ise Azerbaycan Büyükelçiliği’ne yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınayarak yaşananlardan dolayı derin üzüntü duyduğunu belirtti. Musav, hayatını kaybeden büyükelçilik çalışanının ailesine, Azerbaycan hükümetine ve halkına başsağlığı diledi. İran’ın ilgili makamlarınca olaya anında müdahale edildiğini aktaran Musavi, konunun şu anda ilgili kolluk kuvvetleri tarafından soruşturulduğunu, soruşturma süreci tamamlandıktan sonra detaylı bilgilerin kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

Tahran Büyükelçiliği’ne silahlı saldırı

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği, kimliği açıklanmayan silahlı bir kişi tarafından yerel saatle 08.30’da saldırıya uğradı. Saldırıda büyükelçiliğin güvenlik müdürü Orhan Askerov hayatını kaybederken, 2 güvenlik görevlisi ise saldırıyı engellerken yaralandı. Saldırgan ise İran güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınırken, saldırıya ilişkin başlatılan soruşturma sürdürülüyor.