Türkiye’nin, ‘Dünyanın Yetenek Üssü’ olarak konumlandırılması hedefiyle, dört yıldır Türkiye’de 23, dünyanın ise 14 farklı noktasında Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda başarıyla sürdürülen Kariyer Fuarları bu yıl uluslararası düzeyde, 3 ilde gerçekleştirilecek tematik fuarlar ile başlıyor.

Yaklaşık 300 bin gencin yerinde katılımı ile Türkiye Yüzyılı 2023’te ilk kez; İzmir’de “Uluslararası Sağlık, Estetik ve Medikal Kariyer Fuarı”, Adana’da “Uluslararası Tarım ve Orman Kariyer Fuarı” ve İstanbul’da “Uluslararası Finans, Ticaret, Lojistik ve Bilişim Kariyer Fuarı” gerçekleştirilecek. Söz konusu fuarlara; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi paydaşlık edecek. Cumhurbaşkanlığı Ofisleri ve ilgili Bakanlıkların yanı sıra üniversite kariyer merkezleri de Fuarlarda sorumluluk üstelenecek. Uluslararası Kariyer Fuarları; Türkiye’de ve Dünya’dan katılımcı kurum ve kuruluşlar, eğitim kurumları, sektör profesyonelleri, bu alanda eğitimine devam eden ya da mezun gençler de dâhil olmak üzere alana ilgi duyan tüm tarafları bir araya getirecek. Fuarlar, başta gençler olmak üzere insan kaynağımızın ilgili sektörler konusunda bilinçlendirilerek istihdamın artırılmasına, yeni gelişmelerin paylaşılmasına, taraflar arasında profesyonel bir iletişim ağı kurulmasına ve girişimciliğinin desteklenmesine katkı sağlayacak. Söyleşiler, bilgilendirme oturumları, mülakatlar, örnek olay ve atölye çalışmaları gibi gençlerin istihdam edilebilirliklerini destekleyecek pek çok kariyer etkinliğini de içerecek Fuarlara, ev sahipliği yapacak her bir ilin seçilme nedeninde ise, söz konusu illerin Fuar temalarıyla ilişkili özellikleri yatıyor.

Uluslararası Sağlık, Estetik ve Medikal Kariyer Fuarı İzmir’de gerçekleşecek

Uluslararası Sağlık, Estetik ve Medikal Kariyer Fuarı’na, 17-18 Şubat 2023 tarihlerinde ev sahipliği yapacak İzmir; tarihin ilk hastanesinin sınırları içinde kurulması ve Roma Dönemi’nden bu yana “ölümün girmediği yer”, “vasiyetnamelerin açılmadığı şehir” olarak anılması ile biliniyor. Geçmişin gücünü bu güne taşıyacak Fuar ile sağlık ihracatında dünyanın ilk 10’u arasında yer alan Türkiye için İzmir’in uluslararası bir çekim merkezi olarak konumlandırılma hedefine de önemli katkılar sağlanması hedefleniyor. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Sağlık Bakanlığı paydaşlığındaki Fuar, Ege Üniversitesi’nin başkanlığında başta tıp fakültesi ve sağlık bilimleri fakültesi başta olmak üzere ilgili bölümleri bulunan Ege Bölgesindeki 18 üniversitenin işbirliği ile organize edilecek.

Uluslararası Finans, Ticaret, Lojistik ve Bilişim Kariyer Fuarı ise tarih boyunca İpek Yolu ve Baharat Yolu gibi ticaret yollarının merkezi olmuş; günümüzde ‘Bir Kuşak Bir Yol’ Projesinin kilit oyuncusu, uluslararası ticaret ve lojistiğin üssü, ‘Finans Merkezi’ ile bu sektörün de kalbi olacak İstanbul’da, 27-28 Şubat 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek. İnsan kaynağı için büyük fırsatlar barındıran fuar için Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’ne; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi paydaşlık ediyor. 9-10 Mart 2023 tarihlerinde düzenlenecek “Uluslararası Tarım ve Orman Kariyer Fuarı” için Adana’nın tercih edilme nedeni ise, Cumhuriyet tarihinde tarımsal alanda teknik aletlerin ve traktörün kullanımına öncülük etmiş ve 1924 tarihli ilk uluslararası fuarı, “Tarım Fuarı”na da ev sahipliği yapmış olması. Bu Fuar’da, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin paydaşlığını Tarım ve Orman Bakanlığı yapıyor. Tarımda ve tarıma dayalı sanayi üretiminde öncü, hayvancılıkta Türkiye’de önemli yere sahip olan Adana ve Konya ilinin üniversiteleri gençlerimiz için bir araya geliyor. Fuar, Çukurova Üniversitesi’nin başkanlığında; Konya ve Adana Üniversiteleri tarafından organize ediliyor. Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri ve Balkan ülkelerine de ulaşacak Uluslararası Kariyer Fuarları, fiziki ve psikolojik mesafeleri ortadan kaldırarak işverenlerin ve gençlerin birebir temas kurmalarına fırsat sunacak. Türkiye’yi dünyanın her yerinden her düzeyde yeteneklerin ve şirketlerin buluşma noktası haline getirerek ülkemizi, dünya çapındaki yetenekler için bir cazibe merkezine dönüştürme ve ‘Dünyanın Yetenek Üssü’ olarak konumlandırılmasına katkı sağlayacak. Fuarlara katılmak isteyenler, duyuru ve detayları ilgili Bakanlıklar, Üniversiteler ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi resmi Twitter, Linkedin, Instagram, Facebook hesabı (@tccbiko) ve web siteleri (cbiko.gov.tr - yetenekkapisi.org) takip edebilecek.