Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Karadeniz’de tespit edilen mayınların son durumuna yönelik soruya cevap veren Bakan Akar, “Bu konuyla mücadeleye ilişkin elimizde güçlü imkanlar var. Bunları süratle seferber ettik. Mayın avlama gemilerimiz, deniz karakol uçaklarımız, helikopterlerimiz, İHA’larımız ve SAS timlerimizin alarm durumlarını yükselttik. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Herhangi bir ihbar alındığında unsurlarımız süratle gereğini yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bizim yapacağımız şey, teyakkuz halimizi sürdürmektir”

Bugüne kadar İstanbul Boğazı açıklarında 3 adet deniz mayınının etkisiz hale getirildiğini hatırlatan Bakan Akar, "Serbest kalan mayınlara yönelik ortada birtakım rakamlar dolaşıyor. Bunları teyit etmek mümkün değil. Bu konuda bizim yapacağımız şey, teyakkuz halimizi sürdürmektir” diye konuştu. Söz konusu mayınların İstanbul Boğazı açıklarına kadar nasıl bu kadar süratle geldiğine yönelik soruya da cevap veren Bakan Akar, “Bununla ilgili birçok yorum, varsayım var. Elimizde bununla ilgili somut bilgi, veri olmadan herhangi bir şekilde bazı şeyleri telaffuz etmek uygun olmaz” şeklinde konuştu. Gelen tüm ihbarların anında değerlendirildiğini vurgulayan Bakan Akar, “Her bir ihbar dikkatli bir şekilde değerlendiriliyor. Mayınlar teşhis edilmelerinin ardından emniyetli bölgeye çekilerek çevreye zarar vermeden etkisiz hale getiriliyor. Şu anda deniz trafiğinde herhangi bir sorun yok, normal şekilde devam ediyor” açıklamasında bulundu.

"Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları ile sürekli iletişim halindeyiz”

Ukrayna’nın Mariupol şehrindeki, başta Türk vatandaşları olmak üzere sivillerin tahliyesine yönelik çalışmalara ilişkin soru üzerine Bakan Akar, şunları söyledi:

"Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları ile sürekli iletişim halindeyiz. Türkiye olarak oradaki tahliyelerin emniyetli bir şekilde gerçekleşmesi için yapılması gereken ne varsa gemi tahsisi dahil yaptık, yapıyoruz. Bu konuda önümüzdeki günlerde olumlu bazı gelişmeler bekliyoruz. Oradaki insani durum son dönemde kötüleşti. Türklerle birlikte tüm sivilleri tahliye etme konusunda her türlü hazırlığı yaptık. İkili bir konu mevcut, kentin bir bölümü Rusya bir bölümü ise Ukrayna kontrolünde. Sonuç olarak biz insani bakımdan yapılması gereken ne varsa bunu gerçekleştirmek için gayret gösteriyoruz."

“Bizim Viper denilen blok 70 F-16’lara ihtiyacımız var”

ABD’den F-16 teminine ilişkin gelinen süreçteki son duruma yönelik soruya da Bakan Akar, "Bizim Viper denilen blok 70 F-16’lara ihtiyacımız var. Bununla birlikte elimizdeki F-16’ların da modernizasyonu gerekiyor. Bununla ilgili ‘Yabancı Askeri Satışlar’ çerçevesinde süreci başlattık. ABD Savunma Bakanlığındaki süreç ABD Dışişleri Bakanlığı ile devam ediyor” diye konuştu.

“Üçlü bir görüşme yapılması gerekiyor ancak şu anda Fransa’da bir seçim süreci söz konusu”

Bakan Akar ayrıca, kongreden gelen soruya ABD Dışişleri Bakanlığının verdiği cevabın yer aldığı mektuba ilişkin soru üzerine ise, "Söz konusu mektupta bazı olumlu unsurlar olmakla beraber ihtiyatlı olmak lazım. Bu uzun bir süreç, temennimiz bunun olumlu sonuçlanması” yanıtını verdi. Türkiye, Fransa ve İtalya arasındaki ortak SAMP-T füze projesine yönelik soruya da Bakan Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımız konuya ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İtalya Başbakanı Draghi ile biz de iki ülkenin savunma bakanları ile görüştük. Bununla ilgili üçlü bir görüşme yapılması gerekiyor ancak şu anda Fransa’da bir seçim süreci söz konusu. Bu bittikten sonra temennimiz beraber görüşerek daha önce başlayan sürecin olumlu şekilde sonuçlanmasıdır” açıklamasında bulundu.