Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, 1983’te dış ticarette başlattığı misyonu 2003 yılında başbakan olur olmaz Recep Tayyip Erdoğan’ın üstlendiğini görüyoruz. İhracattaki grafiğin son 13 yılda yükselişi ve 150 milyar dolarlara ulaşmasında Erdoğan’ın liderliğinin çok önemli bir rolü var. Hatta Erdoğan’ın gösterdiği performansın Özal’ınkinden daha da güçlü olduğunu söyleyebiliriz.
       Cumhurbaşkanı Erdoğan, koltuğunda oturan değil, dünyayı gezen bir devlet başkanı portresi çiziyor. Tıpkı Özal’ın yaptığı gibi Erdoğan da yurt dışı ziyaretlerine yüzlerce iş adamıyla birlikte gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu seyahatleri ihracatımıza büyük katkı sağlayacak olan ticari anlaşmalarla sonuçlanıyor. Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildikten kısa bir süre sonra da yurt dışı ziyaretlere başladı. 1 Eylül 2014 ile 3 Mart 2016 tarihleri arasında geçen 30 aylık süreçte 43 ülkeyi ziyaret etti. Bazı ülkelere birden fazla ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan, geçtiğimiz aylarda Güney Amerika’da Şili, Peru ve Ekvador; Sahra Altı Afrika’da ise Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine’ye ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ülkelerden çoğu ilk kez bir Türk cumhurbaşkanını ağırlıyordu. Türkiye, dünyanın öteki ucundaki yeni pazarlara Erdoğan’la açılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte bu dış gezilere katılan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, izlenimlerini Ekovitrin için kaleme aldı.

ÜMİT KALKO VE MEKTEBİM OKULLARI
Mektebim Okulları Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko. 33 yaşındaki genç girişimci ve eğitimci; “Dünyanın en büyük eğitim kurumu neden Türkiye’den çıkmasın?” diye soruyor. Yerinde bir soru… Eğitim sektörü çok gelişmeli ki; diğer sektörler de gelişebilsin. Çünkü her şey eğitime, eğitimli ve donanımlı insana bağlı. Ümit Kalko’nun başarı hikayesi Nisan sayımızda kapak konusu oldu.

45 YILLIK SANAYİCİ ATİKER
Bir başka başarı hikayesi ise Konya’dan… 45 yıllık sanayici Mehmet Ali Atiker’in gurur veren bir başarı hikayesi var. Küçük bir atölye ile iş hayatına atılan Atiker Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Atiker, dünyada bir marka haline gelen “Atiker Sıralı Otogaz Sistemleri”nin mucidi. Mehmet Ali Bey, ürettiği ürünleri 52 ülkeye ihraç ediyor.

DEMİR LADY
İş dünyasında artık yavaş yavaş kadınların da topuk seslerini işitiyoruz. Bu sayımızda özel söyleşi gerçekleştirdiğimiz Nevin Akçelik, iş dünyasında “Demir Lady” diye tanınıyor. Akçelik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nevin Akçelik, turizm ve madencilik gibi önemli sektörlerde başarıdan başarıya koşuyor. Nevin Hanım, başarısının sırrını; “cesaret, inanmak ve işini sevmek” olarak özetliyor.

SEFAMERVE, BAŞARIYI BİR KADINLA YAKALDI
Dünyanın muhafazakar modayı tanımasında genç bir kadın girişimcinin çok önemli rolü bulunuyor. Bu isim Oya Okur Erciyeş. Dünyada birçok ülkeye türban başta olmak üzere Müslüman kadın hazır giyimi satışını gerçekleştiren e- ticaret şirketi Sefamerve’nin kurucu ortağı. Kanada’da uzun yıllar moda eğitimi alan Oya Okur Erciyeş’in ortağı olduğu “sefamerve.com” sitesinin 4,5 milyon kadın üyesi var. Muhafazakar genç bir kadın girişimcinin başarısını özel bir söyleşi ile ele aldık.

Yılın Starları Anketi’nde bu ay son viraja girildi. 20 Nisan’da anket sona erecek ve Yılın Starı olmaya hak kazananlar belli olacak. Gelecek sayıda buluşmak üzere bütün insanlığın ortak düşmanı olan terör belasının olmadığı, zenginin fakire sahip çıktığı, ekmeğini paylaştığı adil bir dünyayı ümit ederek saygılar sunuyorum.