Dünya pazarında hafif ve ağır ticari, zirai, askeri araç üreticilerinin tercihleri arasında yer alan AKO Jant, askeri alanda Türkiye’nin en büyük askeri araç üreticileri ve Güney Afrika Cumhuriyeti pazarına yönelik jantların üretimini yapıyor. AKO Jant ürettiği özel jantlar ile askeri araçların direnç ve dayanıklılığına aktif katkı sağlıyor.

Türk sanayinin yerli sermayeli gücü AKO Grup bünyesinde, 2013 yılında faaliyete geçen AKO Jant askeri araçların yerlileştirilmesine katkıda bulunuyor. Yurtiçinde Nurol (Ejder Yalçın), Katmerciler, Isuzu, FNSS, Otokar, BMC (Amazon) gibi yerli firmaların ürettiği lastik tekerlekli zırhlı araçlar ve zırhlı personel taşıyıcı araçlar için mayın ve patlamaya dayanıklı jantların üretimini gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarının yanı sıra askeri alanda yine AKO Grup markalarından PETLAS ile birlikte askeri araçlar için lastik ile jant tedarik ediyorlar.

Son Teknoloji ile Üretim

23 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere, toplam 120 bin metrekare alan üzerinde kurulu AKO Jant fabrikasında, 2018 yılında 3 milyon dolar yatırımla devreye alınan yeni jant üretim hattı son teknoloji ile otomatik olarak tasarlandı. Ürettim hattı, robotlarla entegre çalışıyor.

Aktif Direnç ve Dayanıklılığında Kilit Önem Taşıyor

Askeri araç jantlarının CTIS ve Run-Flat sistemlerine tam uyumlu olarak tasarlanıp üretildiğini vurgulayan AKO Jant Fabrika Müdürü Ömer Abrekoğlu, “CTIS sistemi, araç hareket halindeyken lastiğin otomatik olarak şişirilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu jantlar özel tasarımları sayesinde arazi şartlarında montaj ve demontaj kolaylığı ile avantaj sağlıyor. Böylece AKO Jant ürünleri askeri araçlar için hayati konular olan sahadaki aktif direnç ve dayanıklılıkta kilit önem taşıyor, asker ve güvenlik güçlerimizin gücüne güç katıyor” dedi.

AKO Grup Hakkında

Türk sanayinin yüzde 100 yerli gücü AKO Grup, ülke ekonomisine katkılarını artan bir ivme ile sürdürmektedir.

AKO Grup, Petlas fabrikasında üretilen Petlas, Starmaxx ve Milestone lastik markalarının yanı sıra, 2013 yılında Japon Sumitomo Rubber Industries ile yapmış olduğu anlaşma kapsamında Falken ve Dunlop marka lastiklerin Çankırı’da üretildiği Sumitomo Rubber AKO Türkiye lastik fabrikasının da ortağıdır.

AKO Grup’un, 2005 yılındaki satın alma sonrasında Petlas’a yapılan yatırımlar 630 milyon Dolar düzeyinde gerçekleşmiş ve bu dönemde Petlas’ın ihracatı, 24 milyon Dolar düzeyinden, yaklaşık 5 katlık bir artışla 168 milyon Dolar mertebesine ulaşmıştır.

Yine Çankırı’da AKO Prestige ve Turbo Akü markalarıyla Türkiye’nin tek çatı altında üretim yapan en büyük akü üretim ve kurşun dönüşüm (izabe) tesisi olan AKO Akü fabrikası 2015 yılında üretime başlamıştır. AKO Akü ayrıca, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi statüsüne sahiptir.

Ankara Temelli’de bulunan AKO Jant fabrikasında, binek otomobil ve ticari araçların yanı sıra, zirai, ticari ve iş makinelerine jant üretimi gerçekleştirilmektedir.

AKO’nun 1993 yılında kurduğu ilk lastik kaplama fabrikası bugün Ankara, Çayırova, Mersin ve Denizli’deki fabrikalarında toplam 5.000 m2’nin üstünde kapalı alanda orbit ve soğuk sistem lastik kaplama teknolojileriyle üretimini sürdürmektedir.

Üretim faaliyeti dışında Türkiye’nin en büyük satış ağına sahip olan AKO Grup, ithal ettiği Maxxis, Toyo, Cooper, Apollo marka lastikler ve alaşım binek araç jantların satışında da hizmet vermektedir.