Avrupa’da 1996 yılından beri gıda sektöründe yapılanan Çiloğlu, sektörde 25. yılını kutluyor. Türkiye`nin tarım gücünü de arkasına alarak anavatanda yetişen mucizevi, doğal mahsul ürünleri batı pazarında pazarlayan Çiloğlu, toplam 25 ülkede faaliyetlerine devam ediyor. Çiloğlu Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Çiloğlu, şirket olarak ulaştıkları büyüklüğü, 2021 yılında yaptıkları yatırımları ve 2022 hedeflerini Ekovitrin’e anlattı.

Çiloğlu olarak kuruluş öykünüzü ve günümüze gelene kadar kaydettiğiniz aşamaları ana hatlarıyla anlatır mısınız? Ulaştığınız büyüklük hakkında bilgi verir misiniz?

Her tuğlası emek, alın teri ve fedakarlık ile üst üste konulmuş 25 senelik bir serüven… İlk Almanya’ya ulaştığımızda hayalim market, hatta belki de bakkal hedefim vardı, bunu tam yapmaya niyetlenmişken karşıma çıkan fırsatta toptancılık yapabileceğimi ve daha büyük ticaretle karşı karşıya kaldığımı anladım, hemen aracımı ve depo durumunu çözerek toptancılık yaparak sıcak satış yapmaya başladım. İlk hayalim de bakkalda bin çeşit ürün satışı yapmak varken şimdi bin 200 ürünümüzü 8 bin noktaya 25 ülkede dağıtım yapmaya başladık ve bunun özgüveni ve başarı gücü ile hep hayallerimizin peşinde ve sürekli büyüyerek devam edebiliyor.

ÇİLOĞLU HOLDİNG ARTIK 25 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERİYOR

Avrupa’da yapılanmaya başladığı 1996 yılından beri Türkiye`nin tarımdaki gücünü de arkasına alarak anavatanda yetişen mucizevi, doğal mahsul ürünleri batı pazarında dağıtmaya, pazarlamaya devam eden Çiloğlu, ayrıca Türkiye’den tedarik, depolama, ihracat, gümrükleme ve alt yapısını kurarak dünya kapılarını araladı. Çiloğlu hali hazırda 25 ülkede alt yapısını tamamlayarak günlük operasyonlarını başarı ile sürdürüyor.

"BAYİ SAYIMIZI ARTIRDIK"

Üretim, ihracat, satış ve büyüme anlamında nasıl bir yıl geçirdiniz?

Değişken, olağan ve olağan üstü durumlar karşısında; geliştirdiğimiz hızlı adaptasyon yapı ve algoritmalarıyla kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaparak, durum ve pozisyonlara göre büyüme hedeflerimizi revize ederek, gerek maliyet kontrolleri gerek ise istikrarımız ile ürün grubu çeşidimizi, ürün barkod çeşidimizi ve satış yapılan bayi sayımızı yükseltmeyi başardık.

Ürün yelpazeniz ve sunduğunuz çözümlerden bahseder misiniz?

Türkiye’nin doğal mucizeleri incir, zeytin, kayısı, bal, fındık, Antep fıstığı ve yine turşu, sos, salça gibi dünyadaki üretimi Türkiye’de en güçlü olan ürünlere odaklanan Çiloğlu, ayrıca geleneksel ürünlerden lokum, şekerleme, unlu mamul gibi yöresel ürünlerin dünyaya tanıtımını kendine görev ve amaç edindi. Talep edilen ürünlerin arzı araştırılıp planlaması yapıldıktan sonra, Ar&Ge ekibi ile sonuçlandırılıyor.

"MÜŞTERİ AĞIMIZI GÜNDEN GÜNE ARTIRIYORUZ"

Çiloğlu, 25. yılını kutluyor. 25. yıla hangi stratejileri uygulayarak ulaştınız?

Aslında özünde tek bir stratejimiz oldu. Sofrana koymayacağın, mutfakta görmek istemeyeceğin; yani satın almayacağın ürünü tedarik etme, ürün portföyünde yer verme. Bununla beraber; her yıl birçok uluslararası gıda fuarına katılım göstererek hem ülkemizi gururla temsil ediyor hem de geniş müşteri ağımızı günden güne artırıyoruz.

Çiloğlu’nu sektördeki diğer şirketlerden farklı kılan özellikler nelerdir?

Sektörü güçlü kılan özellikler arasında, ülkenin genç nüfusu, pazar büyüklüğü, dinamik ekonomisi, güçlü turizm geliri ve elverişli iklim koşulları yer alıyor. Çiloğlu Gıda da tam olarak bu noktada bunların hepsini harmanlayıp planlama, düşünce ve stratejisi doğru kurup yönetiyor. En önemlisi ise biz işimize sevgimizi katıp o enerji ile çalışıyoruz.

Gıda sektörüne baktığımızda karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor?

Sektördeki belli başlı sorunlar nelerdir? Gıda sektörü günümüzün en önemli sosyo-ekonomik etkisine sahip sanayi dallarının başında gelir. Emek yoğun olan bu sektör bir çok alt dalı ile her zaman dünya pazarında en üst sıralarda kendine yer buluyor. Sektörün belli başlı sorunları gıda fiyat ve üretimini arz-talep dengesi, küresel iklim değişiklikleri ve gerek politik gerek ise ekonomik spekülatif davranış ve haksız rekabet.

"GIDA SEKTÖRÜNDE TÜM DÜNYADA KRİZ VAR"

Avrupa’da gıda sektöründe bir kriz sözkonusu mu?

Son iki senedir hayatımıza giren koronovirüs kısıtlamaları etkisi ile sadece Avrupa’da değil tüm dünyada gıda sektöründe bir krizden bahsedilebilir.

"PANDEMİDE EK İSTİHDAM GERÇEKLEŞTİRDİK"

Pandemiden gerek sektör gerekse Çiloğlu olarak nasıl etkilendiniz? Pandemide hangi tedbirleri aldınız?

Pandemideki en büyük tedbirimiz insana yatırım oldu. Bu dönemde neredeyse sahip olduğumuz kadar ek istihdam gerçekleştirdik. Kolay olmadı elbette emek, alın teri, zorluklar bunlara karşı bıkmadan usanmadan çabalamak. Ama bir süre sonra başardık ve ailemiz ile bunun da üstesinden geldik.

Gerek sürdürülebilirlik gerek yönetim gerekse rekabet anlamında uyguladığınız stratejiler ve bu alanlardaki hedeflerinizden bahseder misiniz?

Uzun dönem planlarımızın henüz ilk çeyreğini tamamladık. Önümüzde uzun soluklu bir yol var. İlk 25 yıl için uyguladığımız strateji önümüzdeki dönemler için de temel odağımız. Doğru ürünü, doğru zamanda, doğru noktaya, doğru şartlarda taşımak. Bunun için de kurumsal yapımız, geleceğe umutla bakan pozitif enerjimiz, bitmeyen ve daima güncellenen hikayemiz ve en önemlisi mesai arkadaşlarımıza verdiğimiz değer bizi sürdürülebilir ve rekabetçi yapıyor.

Çiloğlu olarak 2022 yılında hangi yatırımlara odaklandınız?

Kısa ve uzun vadedeki hedeflerinizi açıklar mısınız? En büyük yatırımı teknoloji ve Ar&Ge olarak planladık. Çünkü çağ artık teknoloji çağı, yenilikleri takip etme çağı. Geçen yıl yaklaşık yüzde 40 büyüme gerçekleştirdik. Bu yıl da yüzde 50 büyüme için elimizden geleni yapmaktayız. Akıllı süreçler sonucunda ne hayal ettiysek ulaştık ve ulaşıyoruz. Özellikle vurgulamak istediğiniz mesajınız var mı? Biz hayallerine yürüyen büyük bir aileyiz.