Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanları ikili görüşmelerin yanı sıra üçlü olarak sık sık bir araya gelmelidirler. Üç kardeş ülkenin işbirliği ve dayanışması ne kadar kuvvetli olursa üç ülkenin sesi dünyada daha gür duyulur. 

Anavatan Türkiye, ata vatan Türkmenistan ve can vatan Azerbaycan Türk dünyasının göz bebeği üç kardeş ülkedir. 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Türkmenistan ve Azerbaycan’a en büyük desteği Türkiye Cumhuriyeti ve o zamanki cumhurbaşkanımız Turgut Özal vermişti. Hepsini rahmetle andığımız Turgut Özal, Türkmenistan’ın kurucu lideri Türkmenbaşı ile Azerbaycan’ın ilk cumhurbaşkanı Elçibey’e her konuda yol gösteriyor, destek oluyordu. Türk dünyasının liderlerini ilk kez 1992 yılında Çırağan Sarayı’ndaki zirvede tanımıştım. Aradan geçen 23 yılda Türkmenistan ve Azerbaycan’a sık sık giderek ilgimi ve sevgimi canlı tutmaya çalıştım. Türkmenistan’ın lideri Berdimuhamedov ve Azerbaycan’ın lideri İlham Aliyev’in dostluğuna mazhar oldum. Hiçbir menfaat gözetmeden Türkiye-Türkmenistan ve Azerbaycan işbirliğinin gelişmesi için medya mensubu olarak canla başla hizmet etmeye çalıştım. 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, 12. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, bakanlarımız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve iş adamlarımız bu gayretlerimizin şahitleridir.

İşbirliği hızlanıyor
Geçen mart ayında Türkmenistan’ın lideri Berdimuhamedov Türkiye’yi ziyaret ederek Ankara’da Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan ile çok verimli görüşmeler yaptı. TOBB Ekonomi Teknoloji Üniversitesi, Berdimuhamedov’a fahri doktora unvanı verdi. İstanbul’da Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu gerçekleştirildi. Beş milyon nüfusu ile Orta Asya’nın parlayan yıldızı haline gelen Türkmenistan’da Türk müteahhitlerin bitirdiği projelerin toplamı 50 milyar dolara yaklaşıyor. Türkmenistan’ın gurur duyduğu en büyük projeleri Türk firmaları gerçekleştiriyor. Azerbaycan ise SOCAR Devlet Petrol Şirketi ile Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı konumuna geldi. 10 milyar dolarlık TANAP Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin temeli yine geçen ay Erdoğan- Aliyev-Margvelaşvili tarafından ortaklaşa düzenlenen törenle atıldı.
 

Üç devlet, bir milletiz’ diyebilmeliyiz. Gün işbirliği ve güç birliği günüdür. Rahmetli Özal’ın dediği gibi, “21. yüzyıl Türklerin yüzyılı olacaktır” buna inanalım ve çok çalışalım.

Zorunlu kader birliği 
Türkiye olarak doğal gazı hem elektrik üretiminde hem sanayide hem de evlerde ısıtma için kullanıyoruz.

Ancak, Rusya Türkmenistan’dan aldığı gazı üç misli fiyatla bize satıyor. Azeri gazını ise Rus gazına göre daha ekonomik fiyatla kullanıyoruz. Türkiye, Hazar Denizi’ne boru döşeyerek Türkmen gazını da Azeri hattından alabilmelidir. İran’dan aldığımız gaz ise hem kalitesiz hem de pahalıdır. Demem o ki, Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanları ikili görüşmelerin yanı sıra üçlü olarak sık sık bir araya gelmelidirler. Üçkardeş ülkenin işbirliği ve dayanışması ne kadar kuvvetli olursa üç ülkenin sesi dünyada daha gür duyulur. Bakü-Tiflis- Ceyhan’la başlayan Türkiye- Azerbaycan işbirliği TANAP ile yeni bir safhaya geçiyor. Türkmenistan mutlaka bu işbirliğinin içinde yer almalıdır. Tarih ve coğrafya üç ülkenin liderlerine kader birliği etmeyi zorunlu kılıyor. Türkiye- Türkmenistan ve Azerbaycan aralarında Türk serbest bölgesi kurabilirler. Üç lider en somut adım olarak aralarında vizeleri kaldırarak işbirliğini başlatabilirler. Türkiye, cumhuriyetin 100’üncü yılına yaklaşırken en büyük projelerini Türkmenistan ve Azerbaycan’la birlikte yapmalıdır. Rahmetli Haydar Aliyev ve Türkmenbaşı her zaman, “İki devlet bir milletiz” diyordu. Şimdi bunu daha ileriye götürüp, “Üç devlet, bir milletiz” diyebilmeliyiz. Gün işbirliği ve güç birliği günüdür. Rahmetli Özal’ın dediği gibi, “21. yüzyıl Türklerin yüzyılı olacaktır” buna inanalım ve çok çalışalım.