Türkiye’nin en önemli markası Ülker’in de bünyesinde yer aldığı Yıldız Holding, 2008 yılında 850 milyon dolar ödeyerek Belçikalı Godiva’yı satın aldığında şunu düşünmüştüm: Artık Türkiye’nin de bir dünya markası var.
Murat Ülker, Godiva operasyonunu girişimci bir ruhla gerçekleştirdiğinde; ülkesine bir dünya markasını kazandırmanın şüphesiz büyük hazzını yaşamış olmalı…
Ben de en az Murat Ülker gibi, o muhteşem hazzı yaşadım. Çünkü hep hayal ederdim; “Türkiye’nin de bir dünya markası olacak mı?” diye.
Büyük ülke olmanın en büyük göstergesi, o ülkenin sahibi olduğu dünya markalarıdır. Mercedes, BMW, Sony gibi… McDonald’s, Coca Cola, Pepsi, Google, Microsoft, Wal- Mart, Carrefour gibi…
Dünyanın neresine giderseniz gidin, o markayı orada göreceksiniz, o marka dünya tarafından kabul görecek. İşte o zaman sizin markanız dünya markasıdır, sizin ülkeniz büyük bir ekonomidir. ABD’li perakende zinciri Wal-Mart’ın çalışan sayısı 2 milyonun üzerinde. Geçen yılki cirosu 500 milyar dolara yakın. Bu ciro 160 ülkenin ekonomisinden daha büyük. 800 milyar dolar civarında milli geliri olan Türkiye ile kıyaslarsak, Wal-Mart’ın büyüklüğü ortaya çıkıyor. Tabii ki; yalnızca büyük cirolar yapmak, çok para kazanmak bir markayı dünya markası yapmaz. Dünyanın bütün ülkelerinde talep görmesi, arzu edilir olması o markanın gerçek büyüklüğünü ortaya koyar. Dünyanın ağzını tatlandıran Godiva çikolatası kendi sektöründe işte böyle büyük bir markadır.

GODIVA’YI DAHA DA BÜYÜTTÜ
1926 yılında Belçika’nın başkenti Brüksel’de çikolata ustası Joseph Draps tarafından kurulan ve bugün Premium çikolatanın dünyadaki en önemli markası olan Godiva, 2008 yılı itibariyle Türk şirketi Yıldız Holding bünyesine geçtikten sonra son 5 yılda yıllık ortalama yüzde 10 büyüdü. Global ekonomik krize rağmen Godiva bu başarıyı nasıl elde etti? Yıldız Holding’in İstanbul Çamlıca’daki yönetim merkezinde 1 Ekim’de düzenlenen basın toplantısında Godiva CEO’su Jim Goldman’a şu soruyu sordum: Yıldız Holding’in patronu Murat Ülker, Godiva’yı satın alarak bir dünya markasını Türkiye’ye kazandırdı. Peki Godiva ne kazandı? Jim Goldman, “güzel bir soru” diyerek şu cevabı verdi: “Murat Ülker’in girişimci ruhu, Godiva’ya yeni ufuklar açtı. Murat Ülker’in vizyonu bizi çok değiştirdi. Eski patronumuz bizi kısıtlıyordu. Godiva, Campbell Soup yönetimi sırasında stratejik bir öncelik değildi. Yatırım için öncelikli bir kanal olmamakla beraber, büyüme konusunda da Godiva’dan beklentiler düşüktü. Özet olarak, kısa dönemli ve risksiz bir yönetim biçimi benimsenmişti. Buna mukabil Yıldız Holding bünyesinde ilk günden bu yana stratejik bir yatırım olmanın avantajlarını yaşıyoruz. Bizden büyüme konusunda önemli beklentiler var ve bu sebeple önemli yatırımlar yapılıyor. Uzun dönemli bir perspektifle hareket ediliyor. Bu bakış açısının sonucu olarak 2008-2013 yılları arasındaki ortalamaya baktığımızda her yıl yüzde 10’un üzerinde bir büyümeden söz ediyoruz. 2013 yılı sonu itibariyle ciromuz 765 milyon dolara ulaşacak.”
CEO Goldman, Godiva’nın büyümesinin en büyük sebeplerinden birinin yapılan yatırımlar olduğuna dikkat çekiyor. Godiva, pazarlama yatırımlarında yüzde 63, mağaza ve satış yatırımlarında yüzde 29, çalışan ve alt yapı yatırımlarında ise yüzde 40 artış sağlamış. Goldman, Belçika’daki üretim tesislerinin kapasitesinin yüzde 73, ABD’deki üretim tesislerinin kapasitesinin yüzde 50 arttığını da belirtiyor.

Godiva CEO’su Goldman: “Murat Ülker’in girişimci ruhu, Godiva’ya yeni ufuklar açtı ve vizyonu bizi çok değiştirdi.”
YENİ PAZARLARA AÇILDI
Büyümek için yeni pazarlara girmek şüphesiz yeni yatırımlar gerektiriyor. Godiva CEO’su Jim Goldman, Godiva'nın Yıldız Holding bünyesine geçmeden önceki son 10 yılda hiçbir yeni Pazar yatırımının olmadığını anlatıyor. Goldman, Yıldız Holding bünyesinde ise Avusturalya, Çin, Endonezya, Kore, Macau, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi yepyeni coğrafyalara giren Godiva'nın, çok daha global bir marka haline geldiğini özellikle vurguluyor. Goldman, son beş yılda uluslararası satışların yüzde 43'ten yüzde 52'ye yükseldiğini belirtiyor ve uluslararası zincire 88 yeni mağaza eklendiğini açıklıyor. Goldman, ayrıca önümüzdeki yılda Çin, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye'de büyümeye öncelik vereceklerinin altını çizerken, Godiva'nın 12 ay içinde en az bir yeni pazara daha gireceğini söylüyor.

JAPONYA’DA YÜZDE 13 BÜYÜDÜ
Jim Goldman Japonya'da yapılan araştırmalarda tüm rakiplerinin üzerinde konumlandırılan Godiva'nın, 2010 yılında yaşanan ekonomik durgunluk ve deprem/tsunami felaketlerine rağmen önemli ölçüde büyüdüğünü vurguluyor. Godiva’nın Japonya'da 2009'da 154 milyon dolar olan satışları, 2013'te 250 milyon dolara çıkmış ve Japonya, Godiva'nın en yüksek ciro yaptığı ülkelerden biri haline gelmiş.

KUZEY AMERİKA’DA SATIŞLAR % 37 ARTTI
Godiva’nın, Yıldız Holding bünyesine katılmasının 5’inci yılı dolayısıyla İstanbul’da gerçekleştirilen basın toplantısına Godiva’nın üst yönetimi katıldı. Toplantıda söz alan Godiva Kuzey Amerika Başkanı Jeri Finard, markanın önemli pazarlarının başında gelen Kuzey Amerika mağazalarının da, yeni stratejilerle satış ve karlılıklarını artırdığına dikkat çekti. Finard, daha fazla karlılık stratejisiyle mağaza sayısını 276'dan 217'ye düşürdüklerini söyledi. Finard sözlerine şöyle devam etti: "Bu strateji ile mağaza başına satışlar yüzde 37 artarken, her bir mağazanın karlılığı ise yüzde 248 arttı."
Bu sonuçların çok tatmin edici olduğunu söyleyen Finard, son beş yılda Kuzey Amerika pazarına birçok yenilik getirdiklerini ve satış kanallarını zenginleştirip genişlettiklerini, ürünleri daha ulaşılabilir kıldıklarını da sözlerine ekledi. İngilizcede ‘dipping’ olarak kullanılan çikolataya batırılmış ürünler kategorisinin hızlı büyümesine de işaret eden Finard, 2008'de 20.6 milyon dolar olan büyüklüğün, 2013 yılında ise 34.5 milyon dolara çıktığını ve geçtiğimiz sene Kuzey Amerika'da 5.3 milyon adet çikolataya batırılmış çilek satıldığını açıkladı.
Godiva, global olarak daha da büyümeyi hedefliyor. Godiva Belçika'da doğmuş olsa da bugün başarılı bir Türk şirketi ve markası. Bu dünya markasını ülkemize kazandıran Murat Ülker ve Ülker Ailesini kutluyorum. Türkiye’nin yeni dünya markalarına sahip olmasını da gönülden arzu ediyorum.

GODIVA’NIN ÇİN’DE 50 MAĞAZA HEDEFİ
Godiva CEO’su Jim Goldman, global büyümede öncelikli pazarlardan birinin Çin olduğuna dikkat çekiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: "Çin'de çikolata kafelerden 'amiral mağazalara', önemli alışveriş caddelerindeki mağaza ve satış noktalarına kadar birçok değişik mekan çeşidi ile büyüdük. 2009 yılında sadece iki olan Çin'deki mağaza sayısı, 2013 sonunda 13 şehirde 50'nin üzerinde mağazaya ulaşacak. Satışlar 2009 yılından bu yana 20 milyon doların üzerine çıktı." Goldman ayrıca, Çin'de internet üzerinden satış ağının çok genişlediğini ve 160 şehre varan büyüklüğe ulaştığını belirtiyor.