Brexit kaynaklı risklerin realize olması ile birlikte Temmuz ayına pozitif bir başlangıç yapan finansal piyasalar ay ortasında yurt içinde yaşanan başarısız darbe girişiminin neden olduğu oynaklık sebebiyle Temmuz ayını kayıplarla kapattı. Ağustos ayı içerisinde yurt içinde yaşanacak siyasi gelişmelerin yanı sıra uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Moody’s ve Fitch’in Türkiye’nin ülke notuna yönelik değerlendirmeler varlık fiyatlamalarında temel belirleyici faktörler olarak öne çıkacak. Diğer yandan küresel piyasalar Brexit süreci, FED’in normalleşme politikası süresince atacağı adımlar ve Çin kaynaklı gelişmelere göre yön tayin etmeye çalışacak. Yurt içinde yaşanan oynaklığın kısa süreceğini ve reel ekonomi üzerinde kalıcı etkisi olmayacak. Brexit sonrası diğer gelişen ülke piyasaları ile birlikte artan Türk Lirası cinsi varlıklar ay ortasında yaşanan başarısız darbe girişimi sonrası oluşan stresse uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumsuz değerlendirmeler ve S&P’den gelen not indirimi ile birlikte yaşanan panik havasının da etkisiyle sert satışların yaşanmasına sebep oldu. Ancak ilgili kamu kurumları ve Merkez Bankası tarafından alınan önlemler sayesinde mali piyasalar sistemik riske karşı desteklendi.

Ağustos senaryoları
Sözü geçen kurumlarca alınan likidite artırıcı önlemler sistemik bir krizin önüne geçse de Türk lirası cinsi varlıklar üzerinde oluşan baskılanmanın önüne geçemedi. Rating kuruluşlarının not indirimine/gözden geçirmeye dönük harekete geçmelerini ekonomik dayanaktan yoksun ve Türkiye ekonomisinin geleceğine dönük varsayımsal temelsiz senaryolara dayandırmaktalar. Rating kuruluşlarına göre her ne kadar darbe savuşturulmuş olsa da yaşanan olay nedeniyle makro dengelerin kötüleşeceği ve dış borç çevirmede zorluklar yaşanacağı yönünde açıklamaları birçok bakımdan sorunlu ve temelsiz olsa da yabancı finansal aktörlerin bakış açısını etkiliyor olması nedeniyle finansal piyasalar üzerine ek bir baskı oluşturuyor. Keza Türkiye’yi not indirmek için negatif değerlendirmeye alan Moody’s 5 Ağustos’ta notumuzu yatırım yapılabilir seviye olan Baa’dan çöp seviyesine indirmesi durumunda bazı yabancı fonlar yönettikleri fon tüzüğü gereği teknik nedenlerle yaklaşık 10 milyar dolar değerinde olan Türk tahvillerini satmak durumunda kalabilirler. Fakat piyasaların kısa sürede şok etkisinden çıkıp hızla normalleşeceğini beklemekleyiz bu nedenle S&P’nin aksine Moody’s ve Fıtch’in Ağustos değerlendirmesinde Türkiye notunda bir değişikliğe gitmeyeceğini öngörüyoruz.

Yaşanan olayların reel ekonomiye etkisi düşük olur
Başarısız darbe girişiminin ülkenin politik ve ekonomik görünümü üzerindeki etkilerine yönelik ilk izlenimlerimiz olumsuzlukların kısa vadeli olacağı ve reel ekonomiye etkisinin sınırlı kalacağı yönünde. İlgili kamu kuruluşları ve Merkez Bankası tarafından koordineli bir şekilde alınan tedbirler sayesinde kısa vadeli şok etkisinin finansal piyasalarla sınırlı kalması muhtemel. Yaşanan olayların reel ekonomi üzerinde kalıcı bir olumsuzluk yaratmayacağı düşüncesindeyiz. Her ne kadar turizm ve hizmet sektörlerinde olumsuzluklar yaşansa da ekonominin genelinin bu süreci çok az bir hasarla atlatacağını düşünüyoruz. Şu aşamada Türkiye ekonomisi hakkında pozitif duruşumuzu sürdürüyor yıl sonu beklentilerimizde küçük düzeltmeler dışında değişikliğe gitmiyoruz. Yıl sonu enflasyon beklentimizi dolar kurunda yaşanan oynaklıktan dolayı yüzde 8.00’den yüzde 8.5’e yükseltirken 35 milyar dolar olan cari açık beklentimizde herhangi bir değişikliğe gitmeyi düşünmüyoruz. Turizm faaliyetlerinde yaşanan iyileşmenin yılın geri kalanında da sınırlı kalacağı varsayımı ile büyüme beklentimizi yüzde 3,8’den yüzde 3.5’e revize ediyoruz. Diğer yandan Borsa İstanbul için olan 86.000 endeks hedefini 84.000’e çekerken yıl sonu dolar beklentimiz olan 3.15 seviyesini koruyoruz Piyasalar Ağustos ayında bir yandan yaşanan iç çalkantının reel ekonomiye etkilerini diğer yandan Moody’s’in 5 Ağustos’ta yapacağı kredi notu değerlendirmesini takip edecek. Dış piyasalarda ise Brexit şoku sonrası FED’in bir sonra ki adımını takip etmek üzere gözler tekrar ABD datalarına dönecek.