Eylül ayını da geride bıraktık ve yılın sonuna doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Eylül ayında Merkez bankalarının faiz kararlarıyla dolu geçti. En başta merakla beklenen Fed toplantısı 18 Eylül akşamı gerçekleşti ve Fed beklentiler doğrultusunda 25 baz puanlık bir faiz indirimine giderek faiz koridorunu %1.75-2.00 aralığına çekmiş oldu. Açıklamalarında çok sürpriz ifadeler yer almazken, yılın kalanı için 2 toplantısına yönelik net bir sinyal vermediği de dikkat çekti. Projeksiyonlarda enflasyonda revizeye gidilmedi. Powell açıklamalarında, verileri yakından izleyeceklerini ve riskleri de göz önünde bulundurduklarının altını çizdi. Aslında temmuz ayındaki Fed toplantısına göre büyük bir değişiklik olmadığından fiyatlamalar üzerinde de yeni bir hareket görülmedi.

TCMB ise temmuz ayından sonra ikinci büyük faiz indirimini 12 Eylül günü gerçekleştirdi. 325 baz puanlık indirim yaparak, bu yıl için totalde 750 baz puan indirim gerçekleştirmiş oldu. Ekim ve aralık toplantılarında da enflasyondaki görünüme bağlı olarak kademeli bir şekilde indirime devam etmesini öngörmekteyim. Yıl sonuna kadar iki toplantısı için totalde 150-200 baz puanlık bir indirim daha görebiliriz.

Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası da mevduat faizinde faiz indirimine giderken, varlık alım programını 1 Kasım tarihinden itibaren devreye sokacağını da duyurmuş oldu. İngiltere ve Japonya’da ise şimdilik bir değişiklik bulunmuyor.

Ekim ayındaki toplantı takvimine bakıldığında, 24 Ekim TCMB ve 30 Ekim ise Fed olarak karşımıza çıkıyor. TCMB’ye yönelik beklentiler faiz indirimine devam etmesi yönünde ancak miktarsal olarak beklentiler eylül ayı enflasyon verisinden sonra daha da şekillenecektir diye düşünüyorum. Fed içinse o güne kadar açıklanacak veriler ve Fed üyelerinin konuşmaları belirleyici olacaktır. Şimdiden net bir şekilde Fed’in faiz indirimine ekim ayında da devam etmesini bekliyorum dersem oldukça yanlış olur.

Merkez bankalarının politikalarında değişikliğe gittiği bu dönemde bizim USDTL kurunda neler oluyor derseniz; aslında bir değişiklik bulunmuyor. TCMB sonrası bile USDTL’deki hareket temkinliydi. Zaman zaman özellikle dışarıdaki risklere bağlı olarak kurda sınırlı yukarı yönde tepkiler alsak bile yine de çok güçlü kalamadığını gözlemliyoruz. Açıkçası ekim ayında da eğer TL’nin aleyhine gelişmeler olmazsa ben USDTL kurunda çok ciddi bir hareket beklemediğimi ve 5.65-5.75 aralığındaki seyrin korunmasını düşündüğümü eklemek isterim.

Doların yanına borsayı da ekleyecek olursam, küresel borsalarda risk iştahı çok güçlü değil. Bu durum, bizim içeride endeksinde yükselişini zaman zaman zorlaştırıyor. Endekste eylül ayında 103000 seviyesini konuşmaya başladık ancak bu seviyenin üzerine yerleşmekte zorlandığı için yerini kar satışlarına bıraktı. Endekste geri çekilmeler alım yönünde fırsat olarak değerlendirilebilir. Yıl içerisinde endeksin çok ucuzladığını ve bu anlamda yatırımcısına fırsat verdiğini de belirtiyorduk. Bu doğrultuda, endekste ben hala yılın kalanı için yukarı yönlü potansiyelini korumasını beklediğimi söyleyebilirim. Geri çekilmelerde de 98600 seviyesine doğru satışlar karşılandığı sürece satış baskısından söz etmek zor olabilir. Ekim ayında yavaş yavaş 3Ç finansalları da açıklanmaya başlayacak. Zaman zaman hisse bazlı hareketler de görmek mümkün.

Ons altın içinse riskleri göz önünde bulundurursak, ABD-Çin, ABD-İran, İngiltere’de Brexit ve Fed’in faiz indirme süreci konuları hala gündemde olduğu için ons altında da ben geri çekilmelerin sınırlı kalmasını bekliyorum. Ekim ayının ilk haftasında ABD ile Çin arasında müzakereler yeniden başlayacak, anlaşabileceklerine yönelik bir algı oluşsa bile yine de ABD Başkanı D. Trump’a güven az. Bu nedenle, ekim ayının ilk haftası ons altın açısından hareketli geçebilir diye düşünüyorum. ABD Başkanı D. Trump, İran’a yönelik yaptırımları artıracağını da belirttiği için ekim ayında bu konu nedeniyle de ons altında hareketlilik artabilir. Teknik olarak ise ons altında 1485$ seviyesinin kritik bir destek olduğunu ve bu destek noktasının üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü potansiyelini korumaya devam edebileceğini belirtmek isterim. Genel görünümde ise özellikle yılın kalanı için 1500$ seviyesinin üzerindeki seyrini koruması beklenebilir.

Herkese mutlu, keyifli bir ekim ayı dilerim…