Küresel piyasalar yoğun bir haziran ayını geride bıraktı. Özellikle, merkez bankalarının aldığı aksiyonlar piyasalar üzerinde etkisini göstermiş oldu.

İLK OLARAK 12 HAZİRAN GÜNÜ TCMB’NİN FAİZ KARARI İZLENDİ

Merkez, beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmedi. Bu toplantısında, enflasyon konusunda daha net bir Merkez Bankası vardı karşımızda. Bugüne kadar, Merkezin uygulamış olduğu politikalar ve iç talep gelişmelerinin etkisinin enflasyondaki düşüşü desteklediğine değinildi. Bu ifadesi, Merkezin elini daha da rahatlattığını dolayısıyla piyasaları faiz indirimi konusunda hazırladığını söyleyebiliriz.

TCMB’nin bir sonraki toplantısı 25 Temmuz günü. Bu tarihe kadar, enflasyonda haziran ayını görmüş olacağız. Sonrasında, 23 Haziran İstanbul seçimi bitmiş olacak ve ABD ile S-400 gelişmesinde bir netlik görülebilir. Bu doğrultuda, eğer riskler ve belirsizlikler bir nebze de olsa azalır ve haziran ayında da enflasyonda düşüş devam ederse bu durumda TCMB’den temmuz ayında bir faiz indirimi beklenebilir.

Şimdilik piyasalar bu konuya kendisini alıştırmaya başlamış durumda. Temmuz ayında beklentiler doğrultusunda bir süreç ilerlerse TCMB’den gelecek olası bir faiz indirimi sürpriz olmayacaktır.

UZUN BİR ZAMAN SONRA FED GÜVERCİN TONDA

19 Haziran akşamı piyasalar nefesini tuttu ve Fed toplantısına odaklandı. Bunda en önemli neden ise, Türkiye Ramazan Bayramı tatilindeyken, Fed Başkanı Powell, yapmış olduğu açıklamalarıyla piyasalara Fed’den bir “faiz indirimi” gelebilir algısı yaratmıştı. Dolayısıyla, haziran ayı toplantısında Fed’in bu beklentiye yönelik yapacağı açıklamalar önemliydi. Açıkçası beklentiler doğrultusunda bir Fed akşamı oldu ve gayet “güvercin bir Fed” vardı piyasaların karşısında. Karar metninde, “sabırlı” ifadesi kaldırılmıştı. Bu ifadenin kaldırılması demek 2019 yılının kalan toplantılarında “faiz indirimi” sürecinin başlayabileceğinin sinyalini daha net bir şekilde vermiş oldu.

Fed, risklere ve belirsizliklere dikkat çekti. Diğer yandan ise son dönemde ABD Başkanı D. Trump sürekli Fed Başkanı Powell’ı yapmış olduğu hamleler nedeniyle eleştiriyordu. Fed akşamı Powell basın açıklaması yaparken Trump ile ilgili gelen bu soru karşısında, görev süresinin 4 yıl olduğunu ve bunu tamamlamayı düşündüğünün altını çizmiş oldu. Kısacası, eğer Trump canı isterse yeniden Powell ile uğraşmaya devam edebilir. Powell da Trump karşısında dik durmaya hazır gibi duruyor. Daha çok bu ikiliyi konuşuruz diye düşünüyorum.

Diğer yandan, projeksiyonlarda enflasyon ve işsizlik 2019 yılsonu tahminleri aşağı yönlü revize edildi. Büyüme oranı ise 2019 yılsonu için değişmedi.

Küresel piyasalar, 31 Temmuz Fed toplantısı için bir faiz indirimi bekliyor. Karar metnindeki güvercin ton ve projeksiyonlardaki aşağı yönlü revizyonlar bunu şimdilik destekliyor.

Bundan önceki yıllara bakıldığında, temmuz ayı biraz daha sakin geçmesine rağmen hem TCMB hem Fed kaynaklı “faiz indirimi” dönemi yavaş yavaş başlıyor olabilir. Bu süreçte fiyatlamalarda oynaklıklar artabileceği gibi jeopolitik risklerde yakından izlenmeli diye düşünüyorum.