Limancılık sektörü yoğun bir değişim yaşıyor. Birçok kuruluş büyüyor, yeniden yapılanma içinde, yeni teknolojilerin uygulanması ile uğraşıyorlar, lokal ortak arayışları hızla devam ediyor, yabancı kuruluşlar Türkiye’ye gelmeye çalışıyorlar.

Zamanın gittikçe daha hızlı geçtiğini yaşınız ilerledikçe, yapacak işleriniz arttıkça, uykunuz azaldıkça fark ediyorsunuzdur. Gençliğimizde boşa harcadığımız zamanı şimdi arıyoruz. Olgunluk dönemimizin “yapacak çok şey var; zaman yetmiyor “düşüncesi de herkese tanıdık gelecektir. Rölativite işte. Zamanın hızı aslında sabittir. 24 saattir. Zaman o anı yaşayan kişiye göre, o an yaptığımız işe göre hızlı veya yavaş geçiyor. Zamanın geçiş hızını belirleyen faktör, birim zamanda yaşanan değişikliklerdir. Belli bir süre içinde hiçbir şeyin değişmediği yaşam tarzı, zamanın yavaş geçtiği, çok şeyin farklılaştığı yaşam tarzı da zamanın hızlı geçtiği şeklinde algılanıyor.

Bunu yaptığımız işlerde ve çalıştığımız limancılık sektöründe de yakından görüyoruz. Limancılık sektörü yoğun bir değişim yaşıyor. Birçok kuruluş büyüyor, yeniden yapılanma içinde, yeni teknolojilerin uygulanması ile uğraşıyorlar, lokal ortak arayışları hızla devam ediyor, yabancı kuruluşlar Türkiye’ye gelmeye çalışıyorlar, gazetelerin insan kaynakları sayfalarında limancılık sektöründe çalışacak eleman arayışları artıyor. Yeni liman projeleri gerçekleştiriliyor. Kongreler, seminerler, konferanslar, sektör toplantıları yapılıyor, dergiler kalınlaşıyor ve yeni dergilerde deniz taşımacılığı sayfaları ilave ediliyor. Bütün bu değişiklikleri, gelişmeleri takip etmek, zamanın hızlı geçtiği hissini veriyor.

Dünyada da benzer şekilde bir değişimin yaşandığı gerçek. Deniz taşıması ve limancılık sektörü birçok alanda değişimin parçası olmuş durumdadır. Değişimi hızlandırmakta ve yeni değişimlere yol açmaktadır. Küreselleşme bu hızlandırıcıların başında gelmektedir. Dünya ticaretinin büyüme hızı dünya üretiminin büyüme hızından daha fazladır. Bunun nedeni ulusal sınırların yavaş yavaş kalkması, dünya ticaretinin serbestleşmesi, sermayenin global hale gelmesi, taşımacılık hızının artması ve taşıma kapasitesi daha büyük gemiler, daha güzel limanların yapılması ve intermodal taşımanın devreye girmesidir.

Müşteri isteklerinin değişmesi ise limancılık sektöründeki değişimin ikinci faktörüdür. Müşteriler artık kendileri için esas iş kolu olmayan tedarik zinciri operasyonlarından kurtulmayı istemektedirler. Mevcut nakliye araçlarının verimli kullanılamaması, depoların büyük veya küçük gelmesi, yerlerinin optimum noktada olmaması, stok kontrol, nakliye yönetimi, lojistik yönetimi programlarının fiyatlarının yüksek olması, bu işlere ayrılacak insan gücü ve finansmanın esas çalışma konusuna kaydırılarak daha fazla verim elde edilmesi, dışarıdan alımın (outsourcing) temel özelliğidir. Bunların yanında, hizmetlerin tek noktadan alınması, benzer müşterilerin hizmetlerinin konsolidasyonu, verimli bir şekilde kontrolü, raporlaması, hız, fiyat avantajı, katma değer yaratıcı işlemlerin artması, görünürlük ve takip edilme ihtiyacı değişimi hızlandırmıştır.

Yeşil lojistik, çevre duyarlılığı ayrı bir faktördür. Karayollarındaki trafiğin kara içinde demiryoluna, karalar arası deniz yoluna yönlendirilmesi de gerek Ro-Ro ve Ro-La, gerek konteyner, gerekse de likit ve konvansiyonel yükler için limanların daha büyük ölçekte kullanılmasını teşvik etmektedir. Artan kapasite yeni teknolojilerin, daha hızlı ekipmanların kullanımını zorunlu hale getirmektedir. Limanlar para kazanmaktadır ve yatırım yapabilmektedir. İntermodal taşımadaki teşvikler ve altyapı hazırlıkları ile de, yeni limanların inşa edilmesine yeşil ışık yakılmaktadır.

Sağlıkla, sevgiyle, mutlulukla yaşayınız değişimi.