Lily Collins’li To the Bone ve Vincent van Gogh’un sıradışı hayatını ve ölümünü konu alan Loving Vincent filmlerini finanse eden Bondit Capital Media, Belçika merkezli Happy Moon Productions ve New York’ta bulunan Ten Ten Global Media, güçlerini birleştirerek yapay zekâ konusunda önemli, kimilerine göre tartışmalı bir karara imza attı.

The Hollywood Reporter’ın haberine göre Erica isimli bir yapay zekâ robotu, bütçesi 70 milyon dolar olan bir bilimkurgu filminin başrolünde oyuncu olarak yer alacak.

Yapay Zekâ Robotu Erica’nın Oyuncu Olarak Yer Alacağı BilimKurgu Filminin Çekimleri Haziran 2021’de Başlayacak

Şu an “b” ismiyle anılan bu film, görsel efekt süpervizörü Eric Pham, Tarek Zohdy ve yapımcı Sam Khoze‘nin hazırladığı bir hikâyeden uyarlanıyor. Film, insan DNA’sını mükemmelleştirmek için oluşturduğu bir programdaki tehlikeyi keşfeden ve tasarladığı yapay zekâ robotu Erica’nın kaçmasına yardım eden bir bilim insanının hikâyesini konu alıyor.

Robotik çalışmalarının bir parçası olarak Erica’yı tasarlayan Hiroshi Ishiguro ve Kohei Ogawa, Erica’ya hareket etmeyi ve metot oyunculuğunun ilkelerini uygulayabilmeyi öğretti. Sam Khoze, bu konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Diğer oyunculuk yöntemlerinde, oyuncular kendi hayat deneyimlerini canlandırdıkları rollere dâhil ediyor. Ancak Erica’nın bir hayat tecrübesi yok. O, rolü oynamak için sıfırdan yaratıldı. Hareketlerinin hızını kontrol etmek, duygularını ortaya çıkarmak, karakter gelişimine ve beden diline koçluk yapmak gibi, hareketlerini ve duygularını birebir oturumlarla simüle etmek zorunda kaldık.”

Ayrıca Sam Khoze, American History X’in yönetmeni Tony Kaye‘in yöneteceği 2nd Born isimli filminin yapımcısı ve bu filmin başrolünde de yapay zekâya sahip bir robot yer alacak.  Yani bu yapay zekâ meselesini sinema sektörüne dâhil etmek için uzun zamandır çalışan Sam Khoze’nin yapımcısı olduğu projeler, sadece bunlarla sınırlı kalamayacak.

Aslında Erica, ilk olarak 2nd Born filmi için kullanılacakmış ancak bu durum bir türlü hayata geçememiş. Filmin yönetmeni ve Erica’nın yanında rol alacak oyuncular henüz belirlenmedi. Ancak yapımcılar 2019’da Japonya’da Erica’nın bazı sahnelerini filme aldı. Filmin geri kalan sahnelerin çekimleri ise Haziran 2021’de Avrupa’da gerçekleştirilecek.