Geçtiğimiz ay Körfez'in parlayan yıldızı Dubai'deydim. Dubai, Emir El Maktum'un olağanüstü vizyonu sayesinde dünyanın önde gelen cazibe merkezlerinden biri haline geldi. El Maktum, çölü nasıl cennete çevirdiğini "Benim Vizyonum" adlı kitabında anlatıyor. Dubai, modern mimariyle çölün nasıl gökdelenler şehrine dönüşebildiğinin dünyadaki en muhteşem örneği. Emir El Maktum'un bir hayal ekibi olduğu söyleniyor. Bu hayal takımının ürettiği projeler, Dubai Emiri El Maktum tarafından uygulamaya alınıyor ve Burç Halife gibi dünyanın en yüksek (828 metre) kuleleri çölün ortasında bir şaheser olarak gökyüzüne yükseliyor.

DUBAİ EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİ İNŞAAT VE KONUT
Petrol ve doğal gaz Dubai'nin en önemli gelir kaynakları ancak, son yıllarda Dubai ekonomisindeki lokomotif sektörün inşaat ve konut olduğunu görüyoruz. Bu sektörde hayal ötesi projeler üretiliyor. En küçük çaplı projenin yatırım maliyeti 50 milyar dolardan başlıyor. Çöldeki gökdelenlerin metrekaresini 30-40 bin dolardan çatır çatır satıyorlar. Emir El Maktum ve ekibini kutlamak gerekiyor. Yönettiği Dubai'yi, çöle hapsetmemiş, dünyayı ayağına getirmeyi başarmış. El Maktum, bir gün petrolün biteceğini hesap ettiği için, yapabileceği en akıllıca işi gerçekleştirip, çölde oluşturduğu vahayı dünyaya pazarlamış. Dubai enerji, inşaat ve aynı zamanda dünyanın finans merkezi olan bir şehir.

DEMİRHAN: “2 TRİLYON DOLAR YATIRIMI ÇEKERİZ”
Cityscape Fuarı’nda Ağaoğlu Grubu'nun Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkanı Halil İbrahim Demirhan ile Ekovitrin için bir röportaj yaptım. Demirhan, iki yıl içinde 1,5 milyar dolar yatırımı Körfez'den Türkiye'ye getirdiklerini anlattı.
Demirhan, sözlerine şöyle devam etti: "En büyük sermaye Araplarda. Amerikalılar ve Avrupalılar onun için yıllardan beri Körfez'de cirit atıyorlar. Türkiye ise geç uyandı. Yabancılara mülk satışı genişletildi ancak yeterli değil. Biz Arap yatırımcıya konutu satıyoruz. Adam yüz milyonlarca dolar yatırım yapıyor. Ama 25 dolarlık tapu masrafı, vize için yatırımcının burnundan getiriyorlar. Bugün git, yarın gel diyerek Körfezden parayı çekemeyiz. Arap yatırımcı yatırım yaptım kardeşim, bir günde tapusu bana verilmeli diyor. Haklılar! Yatırım yapana uzun süreli oturum ve hatta vatandaşlık hakkı tanınmalı. Siz bakın o zaman Körfez'den para Türkiye'ye nasıl yağacak göreceksiniz!.. Ben iddia ediyorum; iki yılda Türkiye'ye 2 trilyon dolar yatırım çekebiliriz. Bana 10 dakika lütfetsin Sayın Başbakanımıza bunu anlatayım. Körfez sermayesinin nasıl Türkiye’ye çekileceğini benden iyi bilen yok." Sayın Başbakan Davutoğlu, bir randevu lütfedin Halil İbrahim Bey’e, size Körfez’den trilyon dolarların nasıl Türkiye'ye çekileceğini anlatsın!..

AĞAOĞLU’NUN KÖRFEZ’DEKİ İTİBARI
Ali Ağaoğlu ileriyi gören bir iş adamı, Körfez sermayesinin önemini keşfetmiş ve 3 yıl önce Dubai'de bir ofis açmış. Ağaoğlu Dubai ofisini İdris Demirhan yönetiyor. Genç ve başarılı bir isim. İdris Demirhan, Ağaoğlu Grubu'nun Körfez ülkelerinin Genel Müdürü'ğü görevini yürütüyor. Bu genç yöneticinin arkasındaki önemli isim ise ağabeyi Hali İbrahim Demirhan... Bu ismi Arap aleminde tanımayan yok. Dubai Emiri El Maktum’dan tutun da Dubai Belediye Başkanı Hüssein Lootah ve diğerleri onu tanıyor. Demirhan, Dubai'nin en ünlü yatırımcılarıyla kol kola geziyor. Şeyhin biri gidiyor, biri geliyor yanına... Ali Ağaoğlu, Halil İbrahim Demirhan'ı yanına almış. Halil İbrahim Demirhan, Ağaoğlu Grubu'nun Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkanı görevini üstlenmiş. İki yıl içinde Ağaoğlu’nun projelerinden Araplara 4 bin daire satarak, 1,5 milyar dolar parayı Türkiye'ye getirmiş. Bence Halil İbrahim Demirhan, Ali Ağaoğlu için büyük bir şans.
Üç gün kaldığım Dubai'de Ağaoğlu standında Halil İbrahim Demirhan'ı uzaktan izledim. Müthiş bir girişimci, olağanüstü bir esnaf adam... Gaziantep'ten baklavaları, Türk lokumunu getirmiş, Türk çayıyla birlikte Araplara ikram ediyor. Her gelen Arap yatırımcı Halil İbrahim Demirhan’ın boynuna sarılıyor, o da onları muhabbetle kucaklıyor... Her elini sıktığı Arap yatırımcıya Ağaoğlu'ndan bir daire satıyor Halil İbrahim Demirhan... Hatta, blok blok satıyor... "Helal olsun Halil İbrahim Demirhan sana" diyorum, başka ne diyebilirim. Körfez’deki sermayeyi Türkiye'ye getiriyorsun, bu konuda kilit adamsın...

ALTIN TEPSİLERDE YEMEK SUNULDU
Ali Ağaoğlu, Dubai'de büyük bir itibar görüyor. Bunda şüphesiz sağ kolu Halil İbrahim Demirhan'ın çok büyük rolü var. Dubai'de gayrimenkul sektöründe en büyük yatırımcılarından biri olan iş adamı Hamed Lootah sarayında Ali Ağaoğlu ve Halil İbrahim Demirhan'ın onurlarına bir akşam yemeği verdi. Yemeğe ben de davet edildim. Geleneksel Arap yemekleri misafirlere altın kaplama tepsilerde sunuldu. Yemekte Dubai Belediye Başkanı Hüssein Lootah’ın, sağında Ali Ağaoğlu, solunda ise Halil İbrahim Demirhan yer aldı. Yemek sonrasında ev sahibi Hamed Lootah, dostum ve kardeşim dediği Halil İbrahim Demirhan'a, "Sana Dubai'nin en güzel devesini hediye ediyorum" diyerek bir deve hediye ettiğini açıkladı.
Ünlü Arap iş adamı deveyi İstanbul'a gönderecek. Arap geleneğinde, çok önem verilen misafirlere deve hediye ediliyor. Kendisine deve hediye edilmesine çok sevinen Halil İbrahim Demirhan, "Körfez sermayesini deveyle Türkiye'ye götüreceğim" esprisini yaptı.

DUBAİ CİTYSCAPE GLOBAL TÜRK KONUT SEKTÖRÜNE DOPİNG OLDU
Son bir iki senedir Türk inşaat ve konut sektöründe bir yavaşlama söz konusuydu. Çok sayıda konut üretildiği ve bir balon oluştuğu öne sürülüyordu. Üretilen milyonlarca konut iç pazarda satılamayınca çareyi yabancılarda aradık. Bu anlamda Türkiye için en büyük pazar şüphesiz Arap ülkeleriydi. Özellikle Körfez ülkeleri biçilmiş kaftandı. Her yıl düzenlenen ve Ortadoğu'nun en büyük gayrimenkul fuarı olan Dubai Cityscape Global 2014'e Türkiye'den 30'un üzerinde inşaat ve konut firması katıldı. Türk firmaları milyar dolarlık projeleriyle bu önemli fuarda görücüye çıktılar. Fuarda en büyük ilgiyi gören projeler arasında Ağaoğlu'nun Maslak 1453, Uluslararası Finans Merkezi ve My Newwork, Kuzu Grup'un Ataköy sahilindeki Sea Pearl karma projesi oldu. Dubai Cityscape fuarında Türk yatırımcılar önemli satışlar gerçekleştirdi.