Karayollarımız üzerinde yaptığımız taşıma, en önemli taşıma modu olarak görülmektedir. Diğer tüm taşıma şekillerinde uzak mesafe taşımaları terminal, istasyon, liman adını verdiğimiz tesislere taşınırken karayolu taşıması büyük ölçekte kapıdan kapıya yapılabilen bir taşıma şeklidir. Taşıma öncesinde ve taşıma sonrasında yine başlangıç veya bitiş noktasına kadar karayolu üzerinde hareket eden araçlarla taşınmaktadır. Piyasa diliyle hatalı bir tanım yapılmakta ve kara yolları üzerinde yapılan taşımaya kara taşıması adı verilmektedir. Demiryolu taşımasının da kara üzerinde yapıldığını unutmadan, her taşıma modu arkasına “yolu” kelimesi eklenerek tanımlanması gereklidir.

Karayolu taşıması lojistiğin temelidir. İçinde karayolu taşıması olmayan bir tedarik zinciri yönetimi veya lojistik hizmet verilmesi sözkonusu olamaz. Karayolu taşıması tedarik zinciri üzerindeki malzeme ve servis hizmetlerinin, her iki yöne doğru emniyetli ve verimli bir şekilde karayolu ile dağıtılması veya toplanması operasyonu olarak tanımlanmaktadır.

Karayolu taşımasının ölçülebilir servis bileşenleri sözkonusudur. Bu kriterlere göre değerlendirilmesi yapılmalıdır. Taşıma zamanı yani taşımanın başlangıç zamanı ve bitiş zamanı en temel kriterdir. Daha taşıma başlamadan belirlenmesi gerekmektedir. İkinci kriter güvenilirliktir. Açık havada her türlü olumsuz hava koşullarında hareket etmek zorunda kalan araçların yol güvenliği için yollar altyapısında, yönlendirme üst yapısında ve teknik araç özelliklerinde her türlü tedbir alınmış olmalıdır. Taşınan her yükün paketleme, araç içinde muhafaza edilmesi, sabitleştirilmesi, gerekirse özel atmosfer yaratılması gibi kriterler de sözkonusudur.  Bütün bu kriterlerin yanında verimliliğin sağlanması için araçların günlük sefer saatlerinin çift şoför, vagon veya gemi üzerinde taşınması, ulak sistemi sürücü değişimi gibi metotların da uygulaması yapılmalıdır. Çekicilerin birden fazla römorkla kullanılması yine karayolu taşımasının olmazla olmazları arasına girmektedir.

Karayolu taşımacılığı esnek bir taşıma modelidir. Diğer adı da kapıdan kapıya en hızlı taşıma şekli olarak da geçmektedir. Her cins ürünün karayolu taşıması mümkündür. Bu özellik karayolu taşımacılığını vazgeçilmez çözüm olarak ortaya çıkarmaktadır.

Karayolu taşıması araç kapasitelerinin azlığı nedeniyle taşınan yük başına havayolu taşımasından sonra en pahalı taşıma şekli olarak görülmektedir. Araçlarda yük ağırlığı ve yük ölçüleri limitlemeleri sözkonudur. Yoğun bir rekabet sözkonusudur. Kara taşıma kanunumuzun henüz tam olarak uygulanamaması nedeniyle, haksız rekabetlere konu olmaktadır. Uluslararası karayolu taşımacılığında farklı ülke sınırlarının geçilmesi zorluğu süreci yavaşlatmakta, gecikmelere yol açmakta, maliyetleri artırmakta ve kar marjlarını azaltmaktadır.

Çevre kirliğinin hava kirliliği adımında egzoz gazı emisyonu tüm dünyada en büyük oranda karayolu taşımacılığına yol açmaktadır. Kontrol altında yapılması gerekmektedir.