Biyoloji kitapları canlıların en önemli özelliklerinden birinin de tüketimleri olduğunu yazmaktadır. Her canlı büyür, büyüme enerji gerektiren bir olaydır. Enerji ise mevcut kaynakların tüketilmesi sayesinde gerçekleşir. İnsanoğlu bu tüketimin dengeli, sürekli ve çeşitli olması için üretim yapmaktadır. Üretim ve tüketim farklı yerlerde yapılması nedeniyle bir yer değişikliğine, yani hammadde veya ürünlerin taşınmasına ihtiyaç göstermektedir. Bu sayede taşıma dünyamızın vazgeçilmez işlemi haline gelmektedir.

Çağımızda amaç sadece taşımak değildir. Doğru zamanda, doğru malı, doğru yerden alıp, doğru koşullarla, doğru adetlerle, doğru yere, doğru fiyatlarla taşımak önem kazanmıştır. Burada belirtilen doğruların hepsi kontrol edilebilir, önceden tedbir alınabilen faktörlerdir. İyi bir kontrol bizi 7 doğrudan 6’sını kontrol edebilecek hale getirmektedir. Kontrol edilemeyen tek şey fiyatlardır. Bu nedenle doğru fiyat aslında maliyetin en düşük olduğu fiyat olarak ele alınmaktadır.

Belli bir iş kalitesini sağlayarak yapılacak işleri en düşük maliyetle gerçekleştirmek iş başarısıdır. Genellikle nakliye sektöründe ölçeklerin küçük ve sektörün çok sayıda oyuncusunun bulunması nedeniyle öldüresiye bir rekabet yaşanmaktadır. Nakliye şirketleri veya araç sahipleri iş alabilmek amacıyla maliyetlerini en geriye çekecek şekilde çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Verecekleri hizmetin kalitesini düşürmekte hatta kanun dışı uygulamalara yönelmektedirler. Bu iş için uygulanan sistemlerin başında düşük kaliteli, ucuz yağ katkılı mazot kullanarak mazot giderlerinin düşürülmesi gelmektedir. Bu uygulama araçların yakıt sistemlerine telafi edemeyecekleri büyük hasarlar vermektedirler. Zamanında bakım yapmayarak, yağ ve filtre değiştirmeyerek araç ekonomik ömürlerini kısaltmaktadırlar.

İkinci sistem taşıma haddinden daha fazla yük almaktır. Bu sayede bir noktada normalden fazla malı taşıyarak diğer arkadaşlarının iş yapmalarına engel olup, boş oturmalarına neden olmaktadırlar. Bu da ileride kendilerinin boş oturmalarına yol açmaktadır. Araçların aşırı yükleme ile ekonomik ömrünün azalması, yolların bozulması, araç kullanımının tehlikeli hale gelmesi gibi bilinen nedenleri saymıyorum. Kara taşıma kontrol noktaları tonaj kontrolü de yapsalar kontrolsüz yollarda aşırı yüklemeler engellenememektedir. Çalışma saatlerini uzatarak sürücü masrafını düşürmek de bir yöntemdir. Bu yolla az maaşla çok yol yapılırken şoför maliyetleri azaltılmaya çalışılmakta ancak yorgun sürücülerin neden oldukları iş kazalarına engel olunamamaktadır. Takometre uygulamaları ile araç sürüş süreleri kontrol edilmekte ise de bu kontrolün de dışına çıkış yolları bulunmaktadır. 

Araçlar iki şekilde boşta beklemektedir. Üzerinde yük ile fabrika veya depo kapılarında boşaltılmak için veya yüksüz olarak bir iş aradıkları yük bekleme zamanı içinde. Her iki durumda da mazot harcamadığı, yedek parça, lastik giderleri olmadığı için bekleme sıfır maliyetli bile görünse; aracın kullanım değeri yani amortismanı, sigortası, şoför ücreti gider olarak işlemeye devam edecektir. Bu zamanların kar üretici hale gelmesi hem işletici hem milli ekonomi açısında son derece önemlidir. Birkaç basit işlemle bu anlamsız giderlerin ortadan kaldırılması, lojistik giderlerin indirilmesi, nihai ürün maliyetlerinin azaltılarak ihracat avantajları yaratılması sözkonusu olabilecektir. Yapılacak işlerden birincisi ölçek büyüklüğünün artırılmasıdır.

Daha fazla aracın birlik, şirket, kooperatif gibi örgütler altında ortak yönetimidir. Bu sayede iş kapasitesi ile yük kapasitesi genişleyecek ve uygun çözümler bulunması sağlanacaktır. Yük bulma sistemlerinin komputerize olması, önceden bilgisinin temin edilmesi, programlı çalışma, araçlarda birden fazla sürücü ve römork kullanımı da bu maliyet avantajının yaratılmasına olanak sağlayacaktır. Lojistik kuruluşlarının yani 3PL kuruluşların ana görevleri, maliyetlerin optimizasyonlarla indirilmesi, böylece üretici kuruluşlara stratejik avantaj sağlamaktır. Devamında amaç hizmet verme yönünde de kaliteyi azaltmadan verimliliği artırmak olmalıdır. Bu da işbirlikleri ile, iletişimle, sistem içinde kontrolle ve bilimsel çalışmayla sağlanabilir. Bunun sağlanması ile ekonomimizin düzlüğe çıkma süreci hızlanacak, dış rekabetle savaşır hale gelinecek, büyüyen ölçekler yeni araç satın almalarla değil verim artışıyla karşılanacak ve başarılı çalışmalara imza atılacaktır. Hepimize kolay gelmesini diliyorum.