Son yıllarda Türkiye’nin yanı sıra uluslararası gayrimenkul piyasasında da görülen Trabzon’da, gayrimenkul yatırımı yapma eğilimi günden güne artıyor. EVA Gayrimenkul Değerleme‘nin araştırmasına göre, Trabzon yabancıların tercih ettiği iller arasında bulunmazken, 2013 yılında da ilk 10 şehir arasında yer almadı. 2014’te 10‘uncu, 2015’te 8‘inci, 2016’da 6‘ncı, 2017’de 5‘inci, 2018’de 7‘nci, 2019 yılında ise 8’nci oldu. Ekim 2020’ye kadar ise ilk 10 şehir arasında yerini aldı.

İllerin doğal güzellikleri tercih sebebi


EVA Gayrimenkul Değerleme, Karadeniz Bölgesi Trabzon Şubesi Lisanslı Değerleme Uzmanı Ömer Turgut, konut yatırımında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Mısır, Katar ve Ürdün vatandaşlarının İstanbul, Antalya, Bursa, Ankara, Yalova, Mersin, Sakarya, Samsun, Muğla ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ni iklimi ve doğal güzellikleri nedeniyle yatırım amaçlı tercih ettiğini söyledi.

Körfez ülkelerinin ilgisi büyük


Yatırım tercihinde son yıllarda özellikle Trabzon‘un öne çıktığını belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ömer Turgut, “Trabzon başta olmak üzere Rize, Artvin, Ordu ve Giresun şehir merkezlerini ve yaylalarını ziyaret eden Arapların bu bölgeyi tercih etmelerinin en önemli nedenleri, serin, yağmurlu iklim ile doğal güzellikleri ve yeşil teması. Öte yandan konut fiyatlarının İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara gibi illere nazaran daha düşük olması ve Trabzon’da havalimanı olması nedeniyle ulaşımın kolaylığı şeklinde sıralanabilir.” dedi.

Turgut, “Trabzon‘da yabancıya konut satışının büyük bir kısmı Körfez ülkeleri vatandaşlarına yapılmakta. Son yıllarda Körfez ülkelerine yapılan satışlar Trabzon’da konut fiyatlarını, restoran ve bağlantılı sektörleri de etkiledi“ diye ilave etti.

Neden Trabzon?


Arap yatırımcıların Trabzon‘u tercih etmeleri hakkında bilgi veren Turgut, öncelikli faktörlerin iklim ve doğa koşulları, Arapların kendi ülkelerinde bulamadığı yeşil ve mavinin buluştuğu bir lokasyonda yer alması, konut fiyatlarının İstanbul, Antalya, Ankara ve İzmir gibi şehirlere kıyasla daha uygun olması, ulaşımın rahatlığı ve metropoliten şehir karmaşasının yaşanmamasından kaynaklandığını belirtti.

Yomra bölgesi tamamen Araplara yönelik ilerliyor


Arapların Trabzon’a gelme tarihlerinin Nisan–Ekim ayları arasında olduğunu kaydeden Turgut, “Daha çok bahar ve yaz aylarını tercih ediyorlar. Maksimum 10–30 gün kalıyor ve izin sürelerini geçiriyorlar. Genellikle 3+1 daire tipini tercih ediyor, bir siteden birkaç daire satın alıp birleştirme yapabiliyorlar. Ayrıca Arapların Türkiye’de edindikleri konutu sadece yazlık amacıyla 15–20 gün kullanmaları da villaya yönelmemelerinin bir başka nedeni. Edindikleri konutları kullanmadıkları dönemde kiraya vermediklerini de görüyoruz. Daha çok Yomra/Kaşüstü–Ortahisar/Yalıncak bölgesini tercih ediyorlar. Satış ofisleriyle yaptığımız görüşmelerde bu bölgede Araplara yapılan satışların yüksek oranda olduğunu belirledik. Trabzon’un merkez ilçesi olan Ortahisar ve nüfus anlamında yoğun ilçelerin başında gelen Akçaabat bölgelerinde az sayıda konut projesinde Araplara satış yapılıyor. Yomra bölgesinde ise piyasa hemen hemen tamamen Araplara yönelik olarak ilerliyor“ dedi.  

Kişiye özel hizmet talebi


Arap müşterilerin talepleri arasında yaşam alışkanlıkları doğrultusunda kişiye özel hizmet talebi, minimum 200 m2’lik yaşam alanı ve sakinliğin geldiğini belirten Turgut, “Bunun yanı sıra sosyal alanlarda kapalı havuz, yeşil doğa manzarası talebi üst seviyede. Ayrıca detay bir talep olarak WC kullanımında fıskiye tipi ve prizde İngiliz tipi dikkat çekiyor. Yeni yapılan site yapılaşmalarında Araplara satışlar Türk müşterileri de kısmi olarak etkiliyor. Ortahisar/Yalıncak–Yomra/Kaşüstü bölgesinde daha çok Araplara satışlar yoğun. Bu nedenle Türk müşterilerin bu bölgeyi tercih etmediklerini, Arap yaşamı ve kültürüne uzak olan kesimin Akçaabat/Yıldızlı–Akçaabat/Söğütlü bölgesini tercih ettiğini belirledik. Öte yandan, aynı sitede Türk–Arap yaşam kültürünün bir arada olduğu projeler de mevcut. Arapların maksimum 10-30 gün kalması Türk müşterilerin tercihlerini etkiliyor. Kısa süreli konakladıkları için konut alımını aynı siteden yapabiliyorlar.“ bilgisini verdi.

Arap müşteriler tanıdıklarını da getiriyorlar

Arap müşterilerin bir diğer özelliğinin başka Arapları da aynı siteden ev almaya

yönlendirmek olduğunu kaydeden Turgut, “Herhangi bir siteden konut alıp memnun kalan bir Arap müşteri, tanıdıklarını da bu siteye yönlendiriyor. Arapların yeşili ve doğayı sevmesi Uzungöl ve Sera Gölü gibi doğal güzellikleri olan bölgeleri de etkiliyor. Yemek yemek, günü geçirmek ve dinlenmek için bu bölgeleri sıklıkla tercih ediyorlar. Trabzon‘da artık genel olarak bir Arap etkisi mevcut. Şehirdeki tabelaların hemen hemen hepsi Arapça. Şehir merkezindeki önemli perakende caddelerindeki vitrinler, restoran menüleri de Arapça. Araplara satış yapmayı hedefleyen satış ofislerinde Arap kökenli ve Arapça konuşan bir çalışan bulunuyor ve tanıtım broşürleri Arapça hazırlanıyor“ dedi. Turgut, “Arap yatırımcıların Türkiye‘ye yaptıkları yatırımların büyüklüklerine baktığımızda Irak vatandaşlarının daha ufak alanları tercih ettikleri ama Suudi Arapların daha büyük alanları satın aldıklarını görüyoruz. Tercihler de milletlere göre farklılık gösteriyor“ diye ilave etti.

Trabzon’da en çok tercih edilen ilçeler Yomra ve Akçaabat

Trabzon, ili merkez ilçesi ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda ve ticari anlamda beklentileri karşılıyor olması neden ile hem yöre insanları hem de çevre illerden gelen vatandaşlar tarafından tercih edilmektedir. Yomra ve Akçaabat ilçeleri Trabzon’un merkez ilçesi olan Ortahisar’a yakın konumlu ve ulaşım imkanlarının oldukça rahat olmasından dolayı tercih edilmektedir.


4+1 ağırlıklı konutların fiyatları 2.500 - 3.750 TL/m² aralığında


Akçaabat, ilçesinin merkezi nüfus yoğunluğu iç kesimlerde yer alan yöre halkının mevsim şartları dolayısı ile ağırlıkla yöre halkı tarafından tercih edilmektedir. Akçaabat ilçesine bağlı Yıldızlı ve Söğütlü mahalleri yeni yapılaşmaya müsait arazi yapısı nedeni ile ve merkez ilçeye yakın mesafede olmaları sebebiyle ağırlıkta yeni yapılaşmanın oldukça yoğunlukta olduğu bölgelerdir. Akçaabat’ta ağırlıkta 3+1 yapı tarzında ağırlıkta site nizamında binalar sıklıkla rastlamak mümkündür. Bu bölgelerde meskenler 150 ila 220 m² arasında değişen 3+1 ve 4+1 ağırlıklı konutların fiyatları 2.500 - 3.750 TL/m² aralığında değişiyor.


 

Yomra’da Kaşüstü Mahallesi tercih ediliyor

Yomra, ilçesinin merkezi nüfus yoğunluğu ağırlıkta çevre ilçe vatandaşları ve yabancı yatırımcılar tarafından rehavet görmemektedir. Yomra ilçesine bağlı Kaşüstü mahallesi yeni yapılaşmaya müsait arazi yapısı nedeni ile ve merkez ilçeye yakın mesafede olması sebebiyle ağırlıkta yeni yapılaşmanın oldukça yoğunlukta olduğu bölgedir. Yomra ilçesinin Kaşüstü mahallesi ağırlıkta 3+1 ve 4+1 yapı tarzında ağırlıkta site nizamında yeni binalara sıklıkla rastlamak mümkündür. Bu bölgelerde meskenler 150 ila 250 m² arasında değişen 3+1 ve 4+1 ağırlıklı konutların fiyatları 3.000- 4.000 TL/m² aralığında değişiyor. Yabancı yatırımcıların tercihleri Yomra ilçesi Kaşüstü mahallesi, Trabzon İli Yalıncak Mahallesi ve Akçaabat ilçesi Yıldızlı ve Söğütlü mahalleleridir.

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında: EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)  tarafından finans kurumlarına,  “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.


EVA Değerleme’nin kendi alanında 24 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir.  EVA  Değerleme,   2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. 2020 yılında ise  Euromoney’in “Real Estate Awards 2020” ödülleri kapsamında, Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Araştırma ve Gayrimenkul Değerleme firması seçilmiştir. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması";  2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"  olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey,2018 ödülüne layık görülmüştür.

EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, kurumsal imar barışı danışmanlığı hizmeti vermekte, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk  SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu , İstanbul Yurt sektörü raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma raporları vardır.

EKOVİTRİN HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (IOS)

EKOVİTRİN HABER UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN (ANDROID)