Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak

Balparmak Ar-Ge Merkezi ve TÜBİTAK MAM (TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi) işbirliğiyle geliştirilen Apitera Plus Propolisli Sprey ile Apitera Plus Forte Propolis, Apitera Plus Propolis Çocuk C Vitaminli ürünleri, Balparmak ev sahipliğinde düzenlenen bir lansmanla basın mensuplarına, eczacılara ve tıp doktorlarına tanıtıldı. 

Balparmak Genel Müdürü Onur Özyurt’un ev sahipliğinde; Doç. Dr. Halit Yerebakan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL, Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada konuşmacı olarak katıldı. 

Balparmak olarak tüketicileri doğal ürünlerle buluşturabilmek için çalıştıklarını, ancak bu işi sadece kovandan alınan balı, poleni analiz etmekle, ambalajlayıp tüketiciye sunmakla sınırlamadıklarını belirten Balparmak Genel Müdürü Onur Özyurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Balparmak olarak kurulduğumuz günden bu yana amacımız, tüketicilerimize kovandan sofraya doğal ürünler sunmak... TÜBİTAK MAM iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Apitera Propolisli Sprey, Apitera Plus Forte Propolis, Apitera Plus Propolis Çocuk C Vitaminli de bu fayda yaratma anlayışından doğan ürünler… Bal ve arı ürünleri alanında akredite Ar-Ge Merkezine sahibiz. Bu laboratuvardan çıkan her sonuç uluslararası geçerliliğe sahip. Kovandan sofraya kadar olan tüm süreçte ürünlerin sürdürülebilirliğini ve izlenebilir kalitesini, en az 100 parametrede yaptığımız analizlerle güvence altına alıyor; doğallığından emin olduğumuz bal ve diğer arı ürünlerini ambalajlayarak tüketicilerle buluşturuyoruz. Ar-Ge Merkezimizde geliştirdiğimiz analiz metotlarımız ve inovatif ürünlerimiz de bu önemli misyona hizmet ediyoruz. Yeni ürünlerimizle Ar-Ge ve inovasyondaki iddiamızı bir kez daha gösterdiğimize inanıyoruz” dedi. 

Balparmak Ar-Ge Merkezi ile yaptıkları başarılı çalışmalardan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyleyen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL ise şöyle konuştu: “Önümüzdeki on yıl salgın hastalıkları konuşmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede Balparmak Ar-Ge Merkezi ile birlikte anti-bakteriyel ve anti-viral özellikte propolis içeren boğaz spreyi geliştirdik.. Bilgiyi üreten kurumlar ile bilgiyi kullanan kurumlar arasındaki ilişki tek yönlü bir ilişkiydi. Bu dönem bize gösterdi ki bu ilişki tersine de olmak zorunda, tek taraflı bir ilişki ile bunu çözmeniz mümkün değil. Şimdi birlikte iş yapmaya çok daha fazla ihtiyaç var. Ben bu çalışmayı sadece iki kurum için değil, Türkiye’de başlatılan ve başlatılacak tüm girişimlerde iyi bir örnek olacağını düşünüyorum.”

Balparmak’ın yeni ürün geliştirme stratejisini, iyi yaşamı benimseyen ve önemseyen tüm tüketicilerimizin ihtiyaçlarına göre oluşturmaya çalıştıklarını belirten Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı, şunları söyledi: “Tam da bu nedenle fonksiyonel gıdaları tüketicinin hem ihtiyacına hem de damak tadına yönelik olarak çeşitlendiriyoruz. Balparmak Ar-Ge Merkezinde, gerek yurt içi gerekse yurt dışında bulunan üniversiteler, araştırma merkezleri kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapıyoruz.  Şu anda TÜBİTAK ve TAGEM tarafından desteklenen 5 bilimsel projemizle birlikte AR-GE Merkezimizde 7 bilimsel projenin çalışmaları sürüyor. Polen, propolis, arı sütünün kalitesine ve dayanma süresine etkin faktörlerin belirlenmesi üzerine çalışıyoruz. Geliştirilen ürünlerde Türk Farmakopesinde yer alan ve hidro alkolik ekstraksiyon yöntemi kullanılarak elde edilen standardize kara kavak propolisi kullanıldığını belirten Dr Damarlı, ürünlerde Kafeik asit Cape gibi etken maddelerin farmakope değerlerine uygunluğunu belirtti. Diğer taraftan kullanılan mikro enkapsülasyon tekniği ile de son üründe taşıyıcı olarak su kullanıldığının altını çizdi.

Eczacı bilim adamı olarak Apitera Plus Propolisli Sprey’in formülünün geliştirilmesi sürecinde büyük bir zevk duyarak yer aldığını belirten Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, virüs ve bakteri enfeksiyonlarının önlenmesinde burun ve ağız boşluğunun korunmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Bu bakımdan, bakterilerin birbirleri ile iletişiminin kesilmesi ve biyofilm oluşturmasının engellenmesi; virüslerin ise ağız boşluğundaki hücreleri ele geçirerek yeni virüsler üretmesinin engellenmesinin hastalıkları önlemek için önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yeşilada, “Bir doğal ürünü tasarlarken öncelikle bilimsel araştırmaların sonuçlarından yararlanırız. Bu amaçla ürün bileşiminde yer alan başlıca etkili bileşenler olan propolis, uçucu yağların bakteriler üzerinde etkinliği konusunda mevcut bilimsel yayınlardan yararlanıldı. Ayrıca gerek propolis ve gerekse uçucu yağ karışımının bakteriler üzerinde etkinliği, yürütülen biyolojik etkinlik testleri ile ayrı ayrı ve son ürün üzerinde de kanıtlandı. Ürün bileşenlerinin bu mikroorganizmaların gelişimini baskılarken ağzımızdaki sağlıklı hücreler üzerinde olumsuz etkilere yol açıp açmadığı, yani güvenilirliği de araştırılmış ve uygun etkili konsantrasyonları tespit edildi.” 

TÜBİTAK ve Balparmak Ar-Ge Merkezi iş birliği ile geliştirilen Apitera Propolisli Sprey, propolisin yanı sıra E vitamini, kekik uçucu yağı, nane yağı, adaçayı yağı, limon yağı, çörekotu yağı ve ıtır yağı gibi doğal bileşenler içeriyor. Hijyenik ambalajı sayesinde kapağı kapatıldığında kolayca taşınabiliyor. Yumuşak içimli Apitera Plus Forte Propolis, Apitera Propolis’e göre %50 daha fazla propolis içeriyor. Apitera Plus Forte Propolis, içeriğindeki C vitamini, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına katkıda bulunuyor. Çocuklar için özel olarak tasarlanan Apitera Plus Propolis Çocuk C Vitaminli ise yumuşak içimli ve C vitamini desteği içeriyor. Apitera Plus Forte Propolis ve Apitera Plus Propolis Çocuk C Vitaminli ürünler alkol içermiyor.