26 Şubat 1992 Hocalı katliamında ölen Azerbaycan Türkü kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde Azerbaycan’a bağlı özerk bir bölge olan Dağlık Karabağ, 1991 yılında SSCB’nin dağılması akabinde uluslararası bir krizin konusu oldu. 19. yüzyıldan itibaren Rusya’nın Kafkasya politikası çerçevesinde Ermeni nüfusun yerleştirildiği Dağlık Karabağ, bu dönemden itibaren Ermenistan’ın gündemine girdi. Ermenistan’ın SSCB döneminde hukuken Azerbaycan’a ait olan bölgede hak iddia etmesi sonucu da Karabağ Savaşı başladı. Savaş sırasında 366. Rus Motorize Alayı tarafından desteklenen Ermeni birlikleri, 26 Şubat 1992 günü abluka altında tuttukları Hocalı kasabasına girerek 1.300 kişinin hunharca öldürüldüğü, 1.275 kişinin esir alındığı bir katliam gerçekleştirdi.

Rus Motorize Alayı’nın düzenlediği saldırı sonucu Hocalı hava alanı kullanılamaz hâle gelmişti. Hoca lı’dan kaçmak için Ağdam istikametine ilerleyen halkın bir kısmı, yol üzerinde karşılarına çıkan Ermeni güçleri tarafından esir alınmış, bir kısmı da katledilmişti. Katliamda insanların kafa derileri yüzülmüş, kol ve bacakları testere ve hızarlarla kesilmiş, kafaları vücutlarından koparılmış, hamile kadınların karınları kesilmiş, insanlar diri diri yakılmıştı.

Esir alınanlardan 150 Azerbaycan Türkü hâlen kayıptır

Hocalı Katliamı Karabağ Savaşı’nın yaşandığı bölgelerde büyük yankı uyandırmış ve Azerbaycan Türkü halk kısa sürede Karabağ ve çevresindeki yerleşim yerlerini boşaltmıştı. Hocalı’yı ele geçiren Ermeni birlikleri, akabinde Azerbaycan’ın Kubatlı, Zengilan, Cebrail, Füzuli ve Ağdam vilayetlerini de ele geçirmişlerdi.

1 milyon Azerbaycan Türkü işgal edilen topraklardan göç etmek durumunda kalmış, Üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen bu topraklar hâlen işgal altındadır. Bugün 1 milyon Azeri göçgün, işgal edilen topraklardaki evlerine geri dönmeyi beklemektedir.

İnsan Hak ve Hürriyetleri / İnsani Yardım Vakfı Tarafından Hazırlanan bu Geniş Makale, Tavrida National V.I. Vernadsky Universitesine Rusca olarak Tercüme Edilmiştir.

İHH'nın Hocalı Katliamı ile ilgili 24 sayfalık Geniş Makale yazısını PDF olarak isteyebilirsiniz.