Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), 60 yıllık tecrübesini, çalışma hayatımızın yarınları için seferber ediyor. 241 üyesiyle ekonomiye 30 milyar dolarlık katkıda bulunan MESS’in Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “Değişimi takip eden değil; şekillendiren, ona yön veren bir kuruluşuz. Yeni dünyada bir adım öne geçmek için MESS SAFE adıyla teknoloji hareketi başlattık. Bu hareketin birinci önceliği çalışma arkadaşlarımızın sağlığı. İlk olarak üretimde çalışanlar arasında sosyal mesafenin korunmasını sağlayan giyilebilir çözüm ve mobil uygulamamızı üyelerimizin hizmetine sunuyoruz. Önümüzdeki günlerde çalışma arkadaşlarımızın iş sağlığı güvenliği ekipmanlarını tam olarak kullanmalarını güvence altına alacak, iş kazalarını en aza indirecek akıllı kamera çözümleri hazırlayacağız” dedi.

COVID-19 salgının sebep olduğu küresel krizle birlikte üretim süreçleri ve çalışma hayatı baştan aşağı yeniden tasarlanırken teknoloji üreterek kendini adapte edebilen ülkeler ve şirketler daha rekabetçi konuma geliyor. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sanayiinin bu süreçten güç kazanarak çıkması için MESS SAFE girişimini başlatıyor. İşyeri hijyeni ve topluluk yönetiminin ön plana çıktığı yeni dönemde, çalışanların sağlığı teknolojiyle güvence altına alınıyor. MESS SAFE girişiminin ilk ürünü giyilebilir çözüm ve mobil uygulama ile işyerlerindeki birinci öncelik olan sosyal mesafenin korunması sağlanıyor.

MESS SAFE TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ NELERİ SAĞLIYOR?

Sosyal mesafeyi koruma amaçlı geliştirilen ürün, giyilebilir çözüm olarak da mobil uygulama olarak da kullanılabiliyor. Giyilebilir çözümü çalışanlar boyunlarına asabiliyorlar, giysilerine takabiliyorlar; mobil uygulamasını telefonlarına indirebiliyorlar.

Bu uygulama ile iki çalışan arasında sosyal mesafenin ihlal edilmesi halinde çalışanlar bir donanım üzerinden görsel ve işitsel olarak uyarılıyor. Çalışanların üretim sürecindeki etkileşimleri mobil bir uygulama ile taranıyor ve mesafe ihlalleri hatırlatılıyor.

MESS, ÜRETİME DÖNÜŞ REHBERİ DE HAZIRLADI

MESS SAFE girişimi, COVID-19 sonrası üretime dönüş sürecinde MESS üyelerine bilgi desteği ile rehberlik edecek yönlendirmelerin oluşturulmasını da içeriyor. MESS, normalleşme yolunda ilk adımların atıldığı yeni dönemde üyeleri için “COVID-19 Sonrası İşe Dönüş Yaklaşımı” çalışmasını hazırladı.

“MESS SAFE İLE KORUNUYOR, TEKNOLOJİYLE DÖNÜŞÜYORUZ”

MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, konuyla ilgili şunları söyledi: Değişimin farkındayız ve ülkemiz adına olumlu sonuçlar elde etmek için kararlıyız. Dijital dönüşüm konusunda Türkiye'de öncü bir rol üstlenecek MEXT ile metal sanayinin ve işgücünün dijital dönüşümünü yönetiyoruz. İçinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte sağlıklı çalışan ve kesintisiz üretim için geliştirdiğimiz MESS SAFE ile birçok ürünü ve uygulamayı üyelerimizin hizmetine sunacağız. Bu hareketin birinci önceliği çalışma arkadaşlarımızın sağlığı. Tüm projelerimizi bu doğrultuda tasarlıyor, uyguluyoruz. İlk olarak üretimi devam ettiren bütün arkadaşlarımızın sağlığını yeni nesil teknolojiler ile koruma altına alıyoruz. Hem üretimi hem de iş sağlığı ve güvenliğini yeniden tasarlıyoruz. ‘MESS Safe ile korunan, teknolojiyle dönüşen üretim’ diyoruz. Ülkemizde üretim durmasın, istihdamımız korunsun ve artsın. Bu süreçten güçlenerek çıkalım. Bu zorlu süreç sonrası geleceğin normalinin merkezi Türkiye olsun istiyoruz.”

SOSYAL MESAFE MESS SAFE İLE KONTROL ALTINDA

Sosyal mesafeyi koruma amaçlı geliştirilen ürün, giyilebilir çözüm olarak da mobil uygulama olarak da kullanılabiliyor. Giyilebilir çözümü çalışanlar boyunlarına asabiliyorlar, giysilerine takabiliyorlar; mobil uygulamasını telefonlarına indirebiliyorlar.

Bu uygulama ile iki çalışan arasında sosyal mesafenin ihlal edilmesi halinde çalışanlar bir donanım üzerinden görsel ve işitsel olarak uyarılıyor. Çalışanların üretim sürecindeki etkileşimleri mobil bir uygulama ile taranıyor ve mesafe ihlalleri hatırlatılıyor.

Uygulama, bluetooth teknolojisiyle çalışanlar arasında mesafeyi ölçüyor. Olası ihlalleri kullanıcılara ve işyerine iletiyor.

Geliştirilen yeni teknoloji şirket yönetimine işyeri içinde oluşabilecek iş sağlığı ve güvenliği için değerlendirme yapabilme ve gerekli tedbirleri  alabilme imkanı veriyor.

“MESS, YENİ TEKNOLOJİLER GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEK”

MESS Başkanı Özgür Burak Akkol, çalışanlar arasındaki sosyal mesafeyi giyilebilir çözüm ve mobil teknolojiyle takip eden MESS SAFE girişiminin acil ihtiyaca yanıt olması için geliştirildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun dışında önümüzdeki günlerde yeni bir ürünümüz olacak. Yüz tanıma teknolojilerini kullanacağız. Çalışma arkadaşlarımızın iş sağlığı güvenliği ekipmanlarını tam olarak kullanmalarını güvence altına alacak, iş kazalarını en aza indirecek akıllı kamera çözümleri hazırlayacağız.”

ÜRETİME DÖNÜŞ REHBERİ HAZIRLANDI

MESS SAFE girişimi, COVID-19 sonrası üretime dönüş sürecinde MESS üyelerine bilgi desteği ile rehberlik edecek yönlendirmelerin oluşturulmasını da içeriyor. MESS, normalleşme yolunda ilk adımların atıldığı yeni dönemde üyeleri için “COVID-19 Sonrası İşe Dönüş Yaklaşımı” çalışmasını hazırladı. MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, konuyla ilgili şu açıklamayı yapıt: “Bu çalışmada ekosistemimizdeki global iş ortaklarımızın birikimi ile Türkiye ve dünyadan farklı ölçekteki pek çok şirketten 68 farklı en iyi uygulama örneği yer alıyor. İşe dönüş uyum sürecinde 12 temel adımda neler yapılması gerektiği ile ilgili 188 madde düzenledik.”

 MESS SAFE’İN SOSYAL MESAFE KORUMA AMAÇLI GELİŞTİRİLEN ÜRÜNÜ

  1. Bildirim mekanizması ile çalışanların işyerindeki sosyal mesafelerini koruyabilmelerini sağlar.
  2. Kullanıcıların sosyal mesafeleri hakkında durum tespiti yapma imkânı verir.
  3. Düşük enerjili bluetooth teknolojisi ile konum takibi yapılmasına gerek duyulmadan çalışır.
  4. Giyilebilir çözüm boyuna asılarak veya kemere takılarak kullanılabilir.

TÜRKİYE’NİN  İNOVATİF TEKNOLOJİ MERKEZİ: MEXT

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından Endüstri 4.0’ın yarattığı dijital dönüşüm sürecinde üyelerini desteklemek amacıyla hayata geçirilen MEXT, Türkiye’nin en son teknolojiyle donatılmış, en büyük ve en inovatif teknoloji merkezi olma özeliğini taşıyor. MEXT, dünya çapında tanınan 30’u aşkın teknoloji sağlayıcı ile üniversiteleri ve çeşitli kuruluşları aynı ekosistem için bir araya getiriyor. 10 bin metrekare üzerine kurulu MEXT çatısı altında; bir model fabrika, örnek çalışmalar, deneme alanı, ofis alanları, ekosistem partnerleri ile ortak kullanılabilecek alanlar ve paneller için bir konferans merkezi bulunuyor.

Türkiye’yi dünyanın itici güçlerinden biri haline getirmek üzere geliştirilen MEXT; global bilgi birikiminin tüm sektör çalışanlarıyla paylaşılarak eğitimli iş gücünün arttırılması ve üretimin geleceğine ışık tutulması gibi büyük bir misyonu üstleniyor. MEXT, dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve rekabet geliştirme merkezi olarak, MESS’in dijital dönüşüme ayak uydurmuş bir Türkiye geleceğine duyduğu inancı ortaya koyuyor.

2019’un Eylül ayında Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum-WEF) tarihinde platform üyeliğine kabul edilen ilk işveren sendikası olan MESS, 2020 yılında söz konusu iş birliğini bir üst seviyeye taşıyarak, teknoloji merkezi MEXT ile WEF’in “Dördüncü Endüstri Devrimi Merkezleri Ağı”na (Center for the Fourth Industrial Revolution Network-C4IR) katıldı. İmzalanan anlaşma kapsamında Türkiye’yi ve MESS üyelerini C4IR’nin San Fransisco’daki merkezinde temsil etme hakkını elde eden MESS, bu sayede dünyadaki tüm teknolojik gelişmelerden ilk elden haberdar olacağı gibi, aynı zamanda teknolojik uygulamaların yaygınlaştırılmasına yönelik özel projeler de geliştirebilecek.

COVID-19 DÖNEMİ MESS FAALİYETLERİ

MESS, COVID-19 ile mücadele döneminde üyelerine ve üye işyerlerimizdeki çalışanlara farklı alanlarda birçok destek sağladı işte bu destekler:

  • Sanayimizin zarar görmemesi, iş sürekliliğinin sağlanması için karşılıksız üye desteğini öne çekerek 2 yılı kapsayan ödemeyi tek seferde yaptı. 

  • Üyelerinin aidat ödemelerini Mart 2020’den başlamak üzere 6 ay süresince erteledi.

  • MESS üyesi işyerlerinde çalışanların çocuklarına 2016 yılından bu yana verilen eğitim bursunun ikinci dönem ödemelerini erkene çekti. Bursiyerlerine ve ailelerine katkı sağlamak amacıyla 5 bin gencimize toplam 5,5 milyon TL ödeme yaptı.

  • Üye işyerleri için 3 milyon maske ve 30 ton dezenfektan alımı yaparak üyelerine dağıtımını tamamladı.

  • Sağlıklı bir tedarik zincirinin önem kazandığı bu dönemde, MESS üyeleri için Ortak Satın Alma platformunu aktif hale getirdi. COVID-19 ile mücadelede önemli olan malzemelerin bu platform üzerinden kolayca tedarik edilmesini sağladı. Maske, eldiven, dezenfektan, yüz siperliği ve hijyenik tulum gibi malzemelerin alımı 5 milyon TL’lik bir hacme ulaştı.

  • Üye işyerlerindeki 130 bin çalışana Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sağlanıyor. Türkiye’de bir işveren sendikası tarafından gerçekleştirilen ilk ve tek olan uygulama, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük sağlık sigortası poliçesi olma özelliğini de taşıyor. Geniş kapsamıyla çalışanlara birçok avantaj sağlayan poliçenin kapsamına COVID-19 tedavileri de dahil edildi.

  • MESS olarak üye işyerlerindeki her seviyeden çalışan için kişisel ve mesleki olmak üzere geniş bir yelpazede eğitimler sunuluyor. COVID-19 salgını döneminde eğitimlere ara vermek yerine, online platforma taşıdı. 135 bin kapsam içi çalışanın tamamının yararlanabileceği modülleri de eğitim platformuna dahil etti. 10 kategori altındaki online eğitimlerde toplam 700 başlık ve 12 binden fazla içerikte 600 saatlik video bulunuyor. Bugüne kadar 150 binden fazla eğitim videosu izlendi ve 16 binin üstünde sertifika alındı.

  • Üye işyerlerindeki çalışanların ortaokul ve lise seviyesindeki çocuklarına verilen ve bugüne dek 5 bini aşkın gencin faydalandığı Kodlama Eğitimleri ilkokul seviyesindeki çocukları da kapsayacak şekilde geliştirerek online mecralara taşıdı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çoçuk Bayramı vesilesiyle ise ülkemizin tüm çocuklarına MESS’ten bir armağan vermek istedi. Bu doğrultuda, online kodlama eğitimlerini Türkiye genelinde tüm çocuklarımızın kullanımına açtı.

  • COVID-19 ile mücadelede üye işyerlerinde çalışanların bütçelerine katkı sağlayacak destekleri de hayata geçirdi. Çalışanlar için hem indirimli hem de siparişin adrese gönderildiği online bir alışveriş kanalı açtı. Bu kapsamda üye işyeri çalışanları gıda, temizlik ve kişisel bakım gibi market alışverişlerini ortalama yüzde 30 indirimle yapabiliyorlar.

  • COVID-19 salgınının yarattığı koşullar nedeniyle iş hayatında giderek daha yaygın hale gelen uzaktan çalışmaya yönelik teknolojik alt yapı konusunda da üyelerine destek oluyor.  Online iş akışını sağlayan lisanslı ürünleri üyelerinin ücretsiz kullanımına sunuyor. Bu kapsamda, üye işyerlerinde operasyonel akışın sorunsuz devam etmesine katkı sağlıyor.