Toplumun güncel meseleleriyle ilgili çözüm odaklı çalışmalarıyla dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Merkezi (TARMER), Türkiye’de Bulunan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler Çalıştayı düzenledi. Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde gerçekleşen Suriyeli Mülteciler hakkında düzenlenen çalıştayda, Türkiye’nin her türlü göç türüne alışkın bir ülke olduğunu ancak Suriyeli mülteciler meselesinde etnik ve sayısal olarak bu tip bir kitlesel göç hareketliliğinin karşılaşmadığımız bir durum olduğunu ifade ederek, “Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 5’i kamplarda yaşayanlardan oluşuyor.

Geriye kalan mültecilerin tamamı kent mültecisi ve beraber yaşıyoruz. Bugüne kadar bu meselenin kazasız belasız gitmesinde Türk toplumunun olağanüstü fedakârlığı ve dirayeti etkili oldu. Ancak siyaset bu konuda üstüne düşeni yapmadı. Ankara, mülteci meselesiyle yüzleşmeli” dedi. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım ise İstanbul Aydın Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye’de göç konusunda uzmanlaşmış, bu konuda planı ve programı olan bir yapının olmaması en büyük problem. Bürokratlara bu işi bırakmış durumdayız. Tek işi göç meselesi olan kişiler bu meseleyle ilgilenmeli. En temel sorun, bürokratik olarak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olmasına rağmen siyaset alanında bu meseleyle doğrudan ilgilenebilecek bir karşılığın olmaması” şeklinde konuştu.

“SURİYELİ MÜLTECİLER GERİ DÖNMEYECEK”
İlahiyatçı yazar Hidayet Şefkatli Tuksal, Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerin artık geri dönmeyeceğini söyleyerek, “İlk önce yapılması gereken devlet nezdinde Suriyeli mültecilerin kalıcı olacağının kabulüdür. Bu konuda gerçekçi olmak gerekir. Suriyeli mültecilere ilişkin STK’ların tavsiye ve yönlendirmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, Suriyeli mültecilerin geleceğine dair bizzat Suriyeli mültecilerin kendileri de konuşmalıdır. Suriyelilerin de kendi geleceklerine ilişkin konuşması demokratik zemini de güçlendirecektir” dedi. Ayrıca, Tuksal, Suriyelilere yönelik kibirle ve suçlayıcı bir şekilde yaklaşılmaması gerektiğini ifade ederek, “Burası da Allah’ın arzı. Suriyelilerin bize alışması kadar bizim de onlara alışmamız gerekir. Türkiye halkı Suriyelilerle tanışmalıdır. Sahada çalışanlar dışında henüz Türkiye’de böyle bir tanışıklık yok. Suriyelilerin başına gelenler onların suçu değil” değerlendirmesinde bulundu.

“SURİYELİ ÇOCUKLAR OKULDA ARKADAŞ BULMAKTA ZORLANIYOR” TARMER
tarafından düzenlenen çalıştaya katılan Suriyeli öğretmen Khloud Soka, Suriyeli çocukların eğitim açısından çok sene kaybettiğini ifade ederek, “Suriyeli çocuklarımız, Türk okullarında Türkçe ve arkadaş bulma konusunda zorluk çekiyorlar. Bazı veliler çocuklarının Suriyeli arkadaş edinmesini istemiyor. Türkiye, Suriyeli mültecilerin eğitimi konusunda daha fazla çalışma yapmalı” dedi.