Gözlük ve lenslerden kurtulmak herkesin hayali. Ancak bu doğrultuda uygulanan lazer operasyonları, göz yapısı uygun olmayan hastalara uygulanamıyor. Göz içindeki merceğin çıkarılması sonrasında, yerine yerleştirilen trifokal göz içi mercekleri ise hastalar tarafından ömür boyu kullanılabilirken, görme kusurlarının yanı sıra, yaşa bağlı yakını görememe ve katarakt rahatsızlıklarının çözümü için de kalıcı bir çözüm sunuyor.

Yaşa bağlı yakını görememe sorununu ve katarakt problemlerini çözmede kullanılan; yakın, uzak ve astigmat problemlerine aynı anda çözüm üreten trifokal mercekler sayesinde hastaların gözlük ve lenslerinden sonsuza kadar kurtulabileceğini belirten Dünyagöz Ataköy’den Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Baha Toygar, “Gözlerimizin içindeki doğal mercekler, farklı hastalıklar ve geçen yılların etkileri ile saydamlıklarını yitirerek, görmede ciddi problemler oluşmasına yol açabilir.

Bu merceklerin yerine yerleştirilen göz içi mercekler arasında, her türlü uzaklık arasındaki geçişin mükemmel olarak yapılmasını sağlayan trifokal mercekler, hastalara görme konusunda çok büyük avantajlar sunuyor. Trifokal mercek ameliyatları; yakın, uzak ve astigmat gibi görme sorunlarına karşı çözüm olarak, göz yapısı uygun olan hastalara önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Bu merceklerde bulunan halkaların bir bölümü uzağı, bir bölümü ise yakını ve orta mesafeyi görmede yardımcı olurken, astigmat probleminin de düzeltilebilmesini mümkün kılıyor. Gözde görmeyi sağlayan sarı noktanın üzerine hem uzaktaki hem yakındaki görüntüler, trifokal mercekler sayesinde net olarak düşer.

Kısa sürede adapte olunabilen bu durum sayesinde hastalar, uzak ve yakın gözlüklerinden kurtulabilirler” şeklinde konuşuyor. Trifokal mercek tedavilerinde, göz içindeki doğal merceğin alınıp yerine birden fazla odak kabiliyetine sahip merceklerin konumlandırıldığını söyleyen Op. Dr. Toygar, “Bu tedavinin en büyük getirilerinden bir tanesi ise, katarakt rahatsızlığından şikâyet eden hastalara gerçekleştirilen ameliyat sonrasında, hastanın kataraktını tedavi etmenin ötesine geçerek, uzak ve yakın gözlüğü kullanımını da en aza indirmesi. Kullanılan çok odaklı lensler, eski iki odaklı (bifokal) merceklere göre yakın, orta ve uzak mesafelerde net görüş sağlar. Aynı zamanda trifokal mercekler, gece görüşlerindeki parlamaları daha aza indirger. Yerleştirilen merceklerin ömür boyu kullanılabiliyor olması, alerji yapmaması ve göz dokusuna uyumlu olması ise en büyük avantajları” diyor.