Hatay’da Nisan 2021 tarihinde yapılacak olan EXPO 2021 etkinlikleri kapsamında Expo gönüllüleri çevredeki yenebilir doğal otları toplayıp yemek yaptı.

Expo seralarında buluşan gönüllüler, çevredeki yenebilir doğal otları topladı. Etkinlikte, çok eski ve oldukça sağlıklı bir gelenek olan yenilebilir doğal otların yemeklerde kullanımı, bugüne taşınması konusunda farkındalık oluşturmak için toplanan bu otlar ile yemek yapıldı.

Herhangi bir tarım ilacına maruz kalmaksızın doğada kendiliğinden yetişen bu otların tüketilmesinin insan sağlığına olumlu etkileri olduğunu ifade eden Expo gönüllüsü diyetisyen Lale Nesil, “Zirai ilaç kullanımı olmadan yetişen bu bitkilerin kullanımı günümüzde unutulmuştur. Biz bugün burada bu geleneği geçmişten bugüne taşımak için bulunuyoruz. Bugün Expo seralarında buluşup bilimsel bir sohbetin ardından çevreden otlarımızı topladık. Bu sayede otları tanıma fırsatımız oldu” ifadelerine yer verdi.

Expo 2021 Hatay Peyzaj ve Bahçe İşleri Direktörü Biyolog Dr. Samim Kayıkçı ,“Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bilgiyi gençlere öğretmek ve bu bilgiyi unutturmamak için çaba harcıyoruz. Bu otlar gelecekte alternatif tarım ürünleri olarak da öne çıkacaklar. Expo’nun alt teması ‘sağlıklı yaşam için sağlıklı gıda’dır. Bu etkinlik de bu amaca hizmet etmektedir” dedi.

Çobandeğneği, yabani hardal, misliken, sarı çiçek, deve tabanı, ekşilik, ebegümeci, Arap könceği gibi otlara hem sofrasında yer veren hem de bu otları satarak gelir elde eden Ayşe Hocaoğlu da atalarından öğrendiği bu lezzetli otları gözleme, kavurma gibi tatlara dönüşebilen sağlıklı otlar olarak tanımladı.