Yeni Ford Focus, 1.0 litreden 1.6 litreye uzanan benzinli ve dizel motor opsiyonlarının yanısıra, Mayıs ayı itibariyle yeni nesil 1.5-litre TDCI motor, 6 ileri vitesli PowerShift otomatik şanzıman seçeneği ile de pazara sunuluyor. Focus, Ford’un yeni tasarım diline uygun olan trapezoid ön ızgara ile yeni nesil ön far tasarımına, dörtgen formlu sis farlarına, kaslı motor kaputuna ve tampon tasarımına sahip. 
Yeni Focus’un ergonomik iç mekanı için yalın bir görünüm sağlanırken, yeni siyah saten renkler ve krom detaylar ile de şık ve modern bir görünüm elde edildi. Kokpit tasarımı ilk dikkat çeken bölüm olurken, 8 inçlik yüksek çözünürlüklü renkli dokunmatik ekran sayesinde araç ile ilgili pek çok özellik kontrol edilebiliyor. Yeni 3 kollu direksiyon tasarımı gösterge paneli için daha fazla görünürlük sağlarken yalın tasarıma sportif bir hava katıyor.

Yollara çıktığı ilk günden beri sınıfında standartları belirleyen Ford Focus’un yeni jenerasyonu paralel park ve dikey park sistemi, paralel park çıkış yardımcısı, 8 inç dokunmatik ekrana sahip Ford SYNC II gelişmiş araç içi iletişim sistemi, Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi, Şerit Takip Sistemi, Şeritte Kalma Yardımcısı, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Çapraz Trafik Uyarı Sistemi ve MyKey gibi birçok yenilikçi teknolojiye sahip.