Dünyanın en iyi dijital reklamlarının yarıştığı 11. IAB ABD Mixx Awards Ödül Töreni 29 Eylül akşamı New York’ta gerçekleşti. 10 ülkeden 121 kampanyanın finalde yarıştığı gecede, Türkiye’den 9 çalışma ödül aldı.
Finale kalan 121 proje içerisinde Türkiye’den 11 kampanya finalistler arasında bulunuyordu. Türk ajans ve reklamveren ekipleri finalde 90 ödül içinden; 3 altın, 1 gümüş ve 5 bronz olmak üzere toplamda 9 ödül kazandı. Başvuruların “Araç, Yöntem ve Platformlar” ve “Stratejiler ve Hedefler” olmak üzere iki grupta toplam 31 kategoride değerlendirildiği Mixx Awards’ta; dünya çapında en başarılı dijital projeler ödüllendiriliyor. Kendi alanında en iyilerin ödül aldığı Mixx’te kazanan kampanyalar “dijital pazarlama iletişimi sektörü”nün gelişimine katkıda bulunuyor.

Türkiye’den ödül alan 9 çalışmanın ayrıntıları ise şu şekilde:

‘Mobil Display Reklamlar’ kategorisi Altın Mixx 
Turkcell Çevrimdışı Müzik
BPN Istanbul / Mobilike

‘Digital Audio’ kategorisi Altın Mixx:
Sessizlik “Bring the Quiet” 
Unilever Axe Black – Mindshare Türkiye / Mobilike

‘Mobil Marka Destinasyon’ kategorisi Altın Mixx 
Samsung Galaxy Note 4 “Perfect Handwriting with S Pen”
Samsung – Starcom MediaVest Group Türkiye / Mobilike

‘Oyunlar’ kategorisi Gümüş Mixx
Nerf Zombie Avı ve Rebelle Ajan Görevleri
Hasbro – OMD Türkiye / Netcom Medya

‘Markalı Mobil Aplikasyonlar’ kategorisi Bronz Mixx: 
Turkcell Sağlıkmetre Aplikasyonu
Turkcell – R/GA London 

‘Yaratıcı Reklam Optimizasyon Teknolojisi Kullanımı’ Bronz Mixx
Sessizlik “Bring the Quiet” 
Unilever Axe Black – Mindshare Türkiye / Mobilike

‘Mobil Marka Destinasyon’ kategorisi Bronz Mixx
 
Formaya Ruhunu Kat 
Vodafone – Mindshare Türkiye / Mobilike

‘Arama Motoru’ kategorisi Bronz Mixx
Bir Gülüşüne Bakar ‘One Winning Smile Can Conquer All’
Unilever Signal – Mindshare Türkiye

‘Giyilebilir Teknolojiler’ kategorisi Bronz Mixx
Kim Daha Fazlasını Yapar? “Who Does More?”
Unilever Rexona – Mindshare Türkiye / Wanda Digital / Mobilike
IAB ABD Mixx Awards’ta 2015 Yılının En İyi Kampanyası Ödülü, “ALS Ice Bucket Challenge” kampanyasıyla ALS Derneği’nin oldu. Teknolojik ve sektörel yeniliklerin de yansımalarının görüldüğü yarışmada bu yıl ilk kez “Giyilebilir Teknolojiler” kategorisinde de ödül verildi. Bu kategoride Türkiye’den de bir çalışmanın ödül alması sektör adına sevindirici bir gelişme oldu.

Ödül töreninde konuşma yapan IAB ABD CEO’su Randall Rothenberg şu sözleri söyledi: “2015 yılının kazananları hayal gücünün ve teknolojinin bir arada kullanılarak kalplere ve akıllara nasıl etki edebileceğini gösteriyor. Ödül alan projelerin hepsi dünya çapında yapılmış en başarılı dijital pazarlama kampanyalarından oluşuyor ve bu projeler önümüzdeki nesillerin pazarlama kampanyalarını olumlu yönde etkileyeceğine inanıyorum.”

Yarışmaya yapılan başvuruları değerlendiren 38 kişilik Değerlendirme Jürisi’nin Başkanı ve Big Spaceship’in CEO’su Michael Lebowitz ise görüşlerini şu cümlelerle paylaştı: “Bu yılın kazananları hedef kitlelerine yeni güçlü yollarla ulaşabilmeyi başaran çalışmalardan oluştu. Jürideki herkes kampanyaların dijitalin interaktif gücünün etkili şekilde kullanımı ve başarılı hikaye anlatımı örnekleri karşısında çok etkilendik.”

IAB Türkiye Başkanı Dr. Mahmut Kurşun, Mixx’ten alınan ödülleri şu sözleriyle değerlendirdi: “Dijitalin hızlı büyümesini destekleyen çalışmalar arasında Mixx Awards hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük bir öneme sahip. Kazanan projelere baktığımızda sonuç odaklılığın ve yaratıcılığın bu yıl da ön planda olduğunu görüyoruz. Ajans ve reklamverenlerimiz önceki senelerde de IAB ABD Mixx Awards’tan ödüllerle dönmüştü, fakat en yüksek ödül sayımıza bu sene ulaştık. 9 ödülle toplam ödüllerin %10’unu almış olduk. Bu seneki Mixx Awards Europe’da da verilen 29 ödülün 11’ini Türkiye’ye getirerek yaklaşık %40’ını almıştık. Bu iki yarışmada aldığımız ödüller sektörümüzün dünya çapında ve kalitesinde harika işler yaptığının net bir göstergesi. Bize bu gururu yaşatan ekiplerimizi tebrik ediyorum.”
ABD merkezli Mixx Awards 5 senedir Türkiye’de de düzenleniyor. Mixx Awards Türkiye’de ödül alan birçok kampanya, uluslararası arenalarda da boy göstererek çoğu yarışmadan ödülle dönüyor. Mixx Awards Türkiye bu yıl 6. kez düzenlenecek ve yarışmaya başvurular Kasım ayında başlayacak.
Kazanan tüm kampanyaların ayrıntılarına bu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.iab.net/mixxawards/gallery2015/