ANKARA - ARİFE YILDIZ ÜNAL (AA)
Kanal İstanbul, Marmaray, İstanbul'a 3. havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin aralarında bulunduğu mega projelerle Türkiye'nin çehresi değişiyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, son 13 yılda gerçekleştirdiği 260 milyar liranın üzerinde yatırımla aralarında Marmaray, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) gibi büyük projeleri hayata geçirdi, İstanbul'a 3. havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü),  İstanbul-İzmir Otoyolu, Kars-Bakü-Tiflis demiryolu hattı, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin de yapımına başladı. 

İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi, Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu Hattı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü), İstanbul-İzmir Otoyolu projelerinin bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Gelecek yıl ise Avrasya Tüneli tamamlanacak. Kanal İstanbul Projesine yönelik ise ilgili tarafların katılımıyla çalışmalara başlandı. Şartname yazım aşamasına geldi.


3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi

İstanbul'un trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nde çalışmalar ihale aşamasına geldi. 2 karayolu ve 1 metro yolunun boğazın altından geçeceği projenin uzunluğu 6,5 kilometre olacak. Projeyle İstanbul'daki 9 raylı sistem birbiriyle irtibatlandırılacak. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü birbirine bir ring halinde bağlanacak. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne ihtiyacı olan karayolu geçişi ve Boğaziçi Köprüsü'nü tamamlayacak olan metro geçişi tek bir hat ile 3 katlı mega projeyle bir bütünlük haline gelecek.

Projenin tamamlanmasıyla Hasdal-Ümraniye-Çamlık arası seyahat süresi 14 dakikaya inecek. İncirli-Söğütlüçeşme arası 6 bin 500 metrelik tünelden 40 dakikada geçilecek. 3. havalimanı, köprü ve köprüleri birbirine bağlayan akslar ile tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufu maksimum düzeye çıkacak. Önümüzdeki aylarda ihale işlemi tamamlanacak tünelin, 5 yıl içinde hazır hale gelmesi hedefleniyor.


Karayolunda bu yıl 72 büyük proje hizmete alınacak

Karayollarında bu yıl, aralarında Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü) gibi projelerin de yer aldığı 9,5 milyar lira yatırım bedelli 72 büyük proje tamamlanarak hizmete alınacak. 4,1 milyar lira yatırım bedelli 23 büyük projenin ise temeli atılacak.

 İkizdere-İspir yolu üzerindeki Ovit Tüneli tamamlandığında, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın da ikinci en uzun çift tüp tüneli olacak. Ovit Tüneli'nde her biri 14,7 kilometre olmak üzere 2 tüpten oluşan yaklaşık 30 kilometrelik tünel inşa edilecek. Tünelin 2016'nın ilk çeyreğinde trafiğe açılması hedefleniyor.


Çanakkale Boğazı'na köprü yapılacak

 Lapseki-Gelibolu arasında yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsünün ihalesine de bu yıl çıkılması öngörülüyor. 

İstanbul üzerindeki yükü alıp, Çanakkale üzerinden Avrupa'ya taşıyacak yeni bir proje üzerinde de çalışmalar sürüyor. Çanakkale Köprüsü, 2 bin 23 metre orta açıklık, toplam 3 bin 623 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Demiryolu hattının da geçeceği projenin çalışmaları devam ediyor. Çanakkale Köprüsü üzerinden geçirilmesi planlanan demiryolu hattının taşımacılık maliyetlerini de düşürmesi bekleniyor. Söz konusu proje yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilecek.

Demiryollarının bu yılki yatırım tutarı 9 milyar lira 

Geçen yıl  5,1 milyar lira yatırımın yapıldığı demiryollarında, bu yıl yatırım tutarı 9 milyar lirayı bulacak. Demiryolunda, özellikle yüksek hızlı trende 2014'te dünyada adından sıkça söz edilen ülkelerden biri olan Türkiye'de, Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul yüksek hızlı trenle birbirine bağlandı.

Türkiye ile Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasındaki kesintisiz demiryolu bağlantısını sağlayarak tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması, ülkeler arası ekonomik ve kültürel işbirliğinin geliştirilmesi amaçlarıyla yapılacak Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu Hattı'nın ise bu yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattının iyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatının tamamlanmasıyla, trenler saatte 30 kilometre yerine saatte 140 kilometre hızla gidecek. 

2014 yılında 1,1 milyar lira yatırımın yapıldığı havayolu sektöründe, Türkiye'nin ilk deniz üzerine yapılan havalimanı olan Ordu-Giresun ile Hakkari havalimanlarının bu yıl açılışının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

2023 yılına ait en önemli hedeflerden birisi olan bölgesel uçak imalatı için de çalışmalar sürüyor.


Yerli uydu 2019'da uzayda

Geçen yıl fırlatılanTürksat 4A uydusu televizyon kanallarında hem görüntü hem de kanal sayısı açısından önemli rahatlama sağladı. Bu yıl haziran ayında uzaya fırlatılacak Türksat 4B uydusu ise internet erişimi için kullanılacak. Böylece hem internet kapasitesi artacak hem de fiyatları ucuzlayacak. 

Türk mühendislerinin de yapımında görev alacağı Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A ile ilgili çalışmalar da başladı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), ASELSAN tarafından, Kazan'da kurulan Uydu Entegrasyon ve Test Merkezi'nde üretimi gerçekleştirilecek uydunun, 2019'da fırlatması hedefleniyor.

Yüzde 25'i yerli olmak kaydıyla da Türksat 5A uydusunun üretimi için çalışmalar devam ediyor.


4G ihalesi bu yıl

Daha hızlı veri trafiği ve çözünürlüğü biraz daha yükseltmek amacıyla yıl sonuna kadar 4G'ye geçilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda 4G'ye geçiş öncesinde yerli teknolojinin geliştirilmesi çalışmalarına başlandı. Söz konusu yerli teknolojinin geliştirilmesi için aralarında ASELSAN, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş gibi kurum ve kuruluşlara görev verildi. 3G’den 4-5 kat daha hızlı olan 4G teknolojisine geçiş için ihalenin bu yıl yapılması amaçlanıyor.