BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) "Sığınma Eğilimleri 2014" raporunda, "2014'te dünya genelinde kayıtlı 866 bin sığınma talebi oldu. Geçen yıl sığınma talebinde bulunan kişi sayısı son 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu rakam bir önceki yıla kıyasla yüzde 45 fazla" denildi. Raporda, geçen yılki 866 bin sığınma talebinin Bosna Savaşı nedeniyle 1992 yılında kaydedilen 900 bin sığınma talebinden sonra en yüksek rakam olduğu vurgulandı. Rapora göre, geçen sene Avrupa ülkeleri 714 bin 300 sığınma talebi aldı. Avrupa'ya 2013'te 485 bin sığınma talebi yapılmıştı.

Türkiye, geçen yıl sığınma talebi alan 44 sanayileşmiş ülke arasında 87 bin 800 taleple üçüncü sırada yer aldı. Listede, 173 bin sığınma talebi alan Almanya birinci, 121 bin 200 talep alan ABD ikinci oldu. 

Suriyeliler dahil edilmedi
BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming, Türkiye'deki 1,7 milyon Suriyeli sığınmacının rapora dahil edilmediğini açıkladı. Fleming, "Çünkü Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacılar geçici sığınmacı olarak kayıt altında bulunuyor. Buna rağmen Türkiye listede üçüncü sırada yer aldı. Türkiye'deki sığınmacı sayısına Suriyeliler dışındaki tüm sığınmacılar dahil edildi" dedi.

Sığınma talebinde bulunan Iraklı sayısının ülkedeki çatışmalar nedeniyle iki katına çıktığını söyleyen Fleming, "Türkiye'ye sığınanların büyük bölümü de Iraklı" diye konuştu.

Raporda, en çok sığınma talebini sırasıyla Suriye, Irak, Afganistan, Sırbistan ile Kosova ve Eritre vatandaşları yaptı. Geçen yıl 149 bin 600 Suriyelinin başka bir ülkeye sığınmak istediği belirtildi.