Manisa'nın Soma ilçesinde geçen yıl 13 Mayıs'ta 301 işçinin ölümü, 162 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan maden faciasıyla ilgili davanın görülmesine başlandı. 
Soma maden faciasına ilişkin Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda 8 tutuklu, 37 tutuksuz sanık hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülüyor.

Duruşma salonuna ölen madenci yakınları, yaralanan madenciler isim ve güvenlik kontrolünden geçirilerek alınırken, sanık, mağdur ve müşteki avukatlarının yanı sıra bazı siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de duruşmaya katıldı. 

Dava kapsamında İzmir Aliağa'daki cezaevinde tutuklu bulunan 8 sanık ise mahkeme heyetinin aldığı karar gereği, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile cezaevinden bağlantı yapılarak duruşmaya katıldı.

Avukat ve müşteki isimlerinin okunmasının ardından, iddianamenin kabulüne ilişkin kararın okunmasına geçildi. 

Bu sırada bazı madencilerin aileleri, tutuklu sanıkların duruşma salonunda bulunmamasına tepki gösterdi. Yaşanan gerginlik sırasında bir kişi fenalaştı. 

Mahkeme başkanının uyarısına rağmen iki madenci yakını sanık avukatlarının bulunduğu alana geçip, ellerindeki fırlattı. Bunun ardından sanık avukatlarının duruşma salonunu terk etmesi üzerine mahkeme başkanı duruşmanın görülmesine bir süre ara verildiğini açıkladı. 

Ara verme kararı üzerine bazı madenci yakınları mikrofonu alarak, SEGBİS'le duruşmaya bağlanan tutuklu sanıklara, "Ne yüzle orada oturuyorsunuz, siz babalarımızı öldürdünüz" diyerek tepki gösterdi.