ANKARA- AA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Ankara'da meydana gelen terör saldırısı sonrasında Genelkurmay Başkanlığı'nda açıklama yaptı. Başbakan Davutoğlu yaptığı açıklamada, "Dün yapılan saldırı hem aziz milletimize hem de Silahlı Kuvvetlerimizde şerefli bir görev yürütmekte olan asker ve sivil memurlarımıza yönelik olmuştur. Silahlı Kuvvetlerimize bir kez daha taziyelerimi ifade ediyorum. Şu anda failler konusu tümüyle aydınlanmış bulunmaktadır. Kesin bir şekilde bu saldırının Türkiye içindeki bölücü terör örgütü mensuplarıyla ve Suriye'den sızan YPG mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiği ortaya çıkmış bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Saldırganın kimliği belli oldu
Başbakan Davutoğlu terör saldırısını gerçekleştiren kişinin kimliğini de açıkladı. Davutoğlu şunları söyledi:
"Bu intihar saldırısını gerçekleştiren Salih Neccar isimli kişi Kuzey Suriye'nin Amuda şehrinde 1992'de doğmuştur. Saldırının doğrudan YPG irtibatı ortaya konmuştur. İstihbari ve emniyet çalışmalarımız sonucunda 9 kişi gözaltına alınmıştır. Soruşturma derinleşerek sürdürülmektedir. Bu saldırının her aşamasında katkıda bulunan bütün unsurlar tek tek ortaya çıkartılacak ve adalete teslim edilecektir. Hepimizin asli görevi, milletimize ve tarihe karşı sorumluluk hissettiğimiz ana vazifemiz; bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü koruyarak bu ateş çemberinin içerisinde varlığını sürdürmesi, güçlenmesi ve bütün bu zorluklarla mücadele edecek kudrete erişmesidir. İkinci çağrım, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarınadır. Terör karşısında, kaynağı ne olursa olsun, piyonu kim olursa olsun, omuz omuza vermeliyiz."

"TBMM  oturumlarına ara vermeyecektir"
"Dün bu terör saldırısı Meclisimize çok yakın bir yerde olmuş olmasına rağmen Meclisimizin çalışmalarını sürdürmüş olması takdire bence şayan bir gelişmedir" diyen Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Grup Başkanvekillerimizle istişare ettiğimizde de kendilerine şu talimatı vermiştim: Tam da terör odaklarının temel hedefi siyasi hayatı, sosyal hayatı dumura uğratmak, yavaşlatmak, durdurmaktır. Her ne suretle olursa olsun kendisine TBMM milletimizin tevdi ettiği görevi yerine getirmek üzere oturumlarına ara vermeyecektir."

"Güvenlik güçlerimiz büyük çaba içindeler"
Türkiye'nin zor bir coğrafyada yer aldığına, etrafında idare edilme kapasitesini kaybetmiş 6-7 devletin bulunduğuna dikkati çeken Davutoğlu, Suriye, Irak, Ukrayna, Yemen, Lübnan, Libya'nın da bulunduğu birçok çok ülkede fiili merkezi otoritenin, ülke topraklarının bir kısmını kontrol edemez durumda olduğunu hatırlattı.

Başbakan Davutoğlu, bunların getirdiği birçok riskin bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Bunun getirdiği risklerin ülkemizdeki huzuru, istikrarı ve demokrasiyi etkilememesi için yoğun bir çaba sarfediyoruz. Bütün milletimin bilmesini arzu ettiğim husus şudur ki, emniyet birimlerimiz, güvenlik güçlerimiz, gece, gündüz gayret sarf ederek, Türkiye'nin sınırlarını korumak, Türkiye içindeki muhtemel terör faaliyetlerine karşı her türlü tedbiri almak için büyük bir çaba içindedirler. Hepimizin asli görevi, milletimize ve tarihe karşı sorumluluk hissettiğimiz ana vazifemiz; bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü koruyarak, bu ateş çemberinin içerisinde varlığını sürdürmesi, güçlenmesi ve bütün bu zorluklarla mücadele edecek kudrete erişmesidir. Buradaki bu kudretin en önemli kaynağı da milletimizin bitmez, tükenmez inancı, kendisine olan özgüvenidir. Terör faaliyetleri temelde bu özgüveni hedef almaktadır ama şu ana kadar özgüvenimizi, milletimizin devletine duyduğu güveni, kendisine duyduğu özgüveni sarsamamıştır, sarsamayacaktır."

"Terör örgütüne müsamaha gösterilmesini mazur görmemiz söz konusu olamaz"
Başbakan Davutoğlu, "YPG'yi sanki demokratik bir unsur gibi masaya davet etmek isteyen örgütlere de buradan, bu terör saldırısı sonrası bir kez daha sesleniyorum. Nasıl El Kaide masaya oturamazsa, nasıl DEAŞ masaya oturamazsa, terör örgütü olan YPG de masaya oturamaz. Eğer oturacak olursa, daha dün Suriye Temsilcisinin de ifade ettiği gibi, katil rejimle birlikte katiller arasında belki yer alabilir, o bizi ilgilendirmez. Türkiye'ye düşman bir örgütü doğrudan veya dolaylı destekleyenler de Türkiye için bu anlamda dost hüviyetini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Halkımızı başkentimizde tehdit eden bir terör örgütüne müsamaha gösterilmesini mazur görmemiz söz konusu olamaz" dedi.

"Kesinlikle bu saldırının bedeli ödetilecektir"
"Sorumluları tespit edildikten sonra bu sorumluların Türkiye içinde adalete teslim edilmesi yanında ,Türkiye dışında bu sorumluların kaynağı olan unsurlara karşı da ne zaman, hangi şartlarda, ne gün, hangi mukabelede bulunacağımız da bizce mahfuzdur" diyen Başbakan Davutoğlu, "Yani kesinlikle bu saldırının bedeli ödetilecektir. Bu bedelin ne olduğu, ne zaman olacağı, nasıl gerçekleşeceği bizde mahfuz olmak üzere her türlü meşru müdafaa da dahil tedbiri sınırda alacağız. Bu hain unsurları ve dış güçlerin piyonlarına karşı da hiç tereddüt göstermeden en şiddetli şekilde mukabelede bulunulacaktır" ifadelerini kullandı.

"YPG terör örgütü değildir diyenlere de belgeleriyle ortaya konulacak"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Elimizde bütün deliller mevcut, nereden gelmişler, nasıl organize olmuşlar, bölücü terör örgütü, bunlar nerede... Bu detayları vermiyorum ama bizce malumdur ve bütün ülkelere de bu bilgiler aktarılacaktır. Bugün Dışişleri Bakanlığı'na talimat vereceğim, başta P5 üyeleri olmak üzere bütün ülkelere dağıtılacak ve 'YPG terör örgütü değildir' diyenlere de belgeleriyle ortaya konulacak. YPG, Suriye rejiminin bir piyonudur ve bu saldırıdan Suriye rejimi doğrudan sorumludur. Suriye rejimine dönük her türlü tedbiri alma hakkı da bizde mahfuzdur" şeklinde konuştu.

"Türkiye'ye dönük hiçbir saldırı şu ana kadar karşılıksız kalmamıştır"

Başbakan Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünkü saldırı da doğrudan Türkiye'ye dönük bir saldırıdır. Bunun müsebbibi YPG'dir, bölücü terör örgütü PKK'dır. Dolayısıyla her yerde ve her şartta bunlara karşı gerekli tertibat alınacak. Türkiye'ye dönük hiçbir saldırı şu ana kadar karşılıksız kalmamıştır. Bu karşılığın en etkin şekilde nerede, nasıl olacağı konusunda da yapılacak çalışmalar bizde mahfuzdur. Son dönemde, YPG'nin Azez'e doğru ilerlemesi için hava desteği veren ve masum halka karşı ağır bombardıman yapan Rusya'yı da bir kez daha terör örgütünü Suriye'deki masum halka ve Türkiye'ye karşı kullanmama konusunda uyarıyorum. Dün Rusya bu terör saldırısını kınadı. Bu iyiye işaret ama kınama yetmez. Türkiye'ye dönük terör piyonu kullanmaya niyet eden herkes bilsin ki bu terör oyunu, terör piyonu döner bumerang gibi onları da vurur. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere hiçbir NATO üyesi ülkenin, Afganistan'da omuz omuza durduğumuz ülkenin, Türkiye'nin kalbinde bize saldırı yönelten bir terör örgütüyle ilişki kurmasını mazur görmeyiz ve bu konuda da tutumumuzu en açık ve en güçlü şekilde ifade ediyoruz."

"70 civarında bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hala getirildi"
Bir basın mensubunun, "PYD'ye karşı daha sert önlemler ya da farklı önemler alınacak mı?" yönündeki sorusu üzerine Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

"Dün saat 21.30 itibarıyla Haftanin civarında bölücü terör örgütü unsurlarına ve kamplarına dönük çok etkili ve istihbari bilgilere dayalı kapsamlı bir operasyon yapılmıştır. İstihbari bilgiden kastım şudur, burada bölücü terör örgütünün önemli elebaşlarının da bulunduğu bir anda gerçekleştirilen bir operasyon. Şu ana kadar da 70 civarında bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Bu tabi Kuzey Irak sahasında. Suriye sahasında zaten Afrin'den gelen YPG unsurlarının, rejim güçlerinin ve ayrıca İran milislerinin, Hizbullah milislerinin Rus hava gücü desteğiyle Türkiye ile Halep arasındaki koridoru kapatması ve Tel Rıfat'a girmesi üzerine, Azez'e yönelmesi üzerine biliyorsunuz, Silahlı Kuvvetlerimiz Azez'in ve oraya dönük olarak harekete geçmiş olan mültecilerin korunması amacıyla ve sınırımıza dönük olarak atılan havan mermilerine mukabelede bulunmak üzere top atışlarımız oldu. Bu devam edecek. Yani sınırımıza dönük olarak kim ihlal ederse, en güçlü şekilde mukabelede bulunulacak. Türkiye'ye daha çok mültecinin gelmesini sağlamak ve Türkiye'yi bu konuda Avrupa ile birlikte sıkıştırmak isteyen hamlelere karşı da gerekli müdahalelerde bulunacağız. Dünkü terör saldırısı yeni bir unsuru ekledi buna, yani sınırlarımızı korumak, Türkiye'ye dönük mülteci akınını zorlayan saldırılara karşı durmak yanında dünkü saldırı doğrudan Türkiye'ye dönük bir saldırıdır. Bunun müsebbibi YPG'dir, bunun müsebbibi bölücü terör örgütü PKK'dır. Dolayısıyla her yerde ve her şartta bunlara karşı gerekli tertibat alınacak. Türkiye'ye dönük hiçbir saldırı şu ana kadar karşılıksız kalmamıştır. Ancak bu karşılığın en etkin şekilde nerede, nasıl olacağı konusunda da yapılacak çalışmalar bizde mahfuzdur."

"Türkiye'ye meydan okuyanlara meydanı bırakmayız"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'ye meydan okuyanlara meydanı bırakmayız. Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu 27 vatandaşımız ve 1 sivil memurumuzun şehadetine sebep veren bu unsurlar karşısında bu çalışmaları yürütmek üzere ilgili güvenlik birimlerimize gerekli talimatlar verildi" ifadelerini kullandı.