Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan ekonomi üçgeninde faaliyetlerini sürdüren PASHA Bank Grubunun bir üyesi olan PASHA Bank Türkiye, bölgede yatırım yapan kurumsal ve ticari işletmelere kaynak ve rehberlik sağlıyor, bulunduğu stratejik konum ve grup içindeki sinerji ile işletmelerin ihtiyaçlarına uygun ve hızlı çözümler üreterek destek veriyor. Üç ülkeyi birbirine bağlayan bir finansal kapı olarak konumlanan PASHA Bank, sınır ötesi ticaret ve yatırım hacmini geliştirmek için bölgede önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor. 2015 yılının Ocak ayında ödenmiş sermayesini 255 milyon TL’ye çıkaran PASHA Bank’ın kredi büyüklüğü; sağlanan ek kaynaklar ile beraber 2015'in sonunda 373 milyon TL’ye ulaştı. Aktif ve kredi büyüklüğü ise bir önceki yıla göre beş kat artış kaydetti.

PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan: “Türkiye’de yabancı sermayeli ilk yatırım bankasıyız”
PASHA Bank OJSC’nin bankanın Aksoy Holding’e ait hisselerini 2015’te satın alarak %99,9 payla hakim hissedar olduğuna dikkat çeken PASHA Bank Türkiye Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, bankanın unvanının PASHA Yatırım Bankası Anonim Şirketi olarak değiştiğinin altını çizdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından bankanın ulusal para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notunun A(tur) olarak açıklandığını belirten Eynehan, yatırım bankacılığı faaliyetlerinde önemli bir ivme yarattıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bankamız, Yatırım Bank A.Ş. adıyla 1987’de Türkiye’de kurulan ilk yabancı sermayeli yatırım bankası olarak 2015 yılına kadar farklı sermaye gruplarının yönetiminde hizmet vermiştir.

Ana hissedarımızın desteği ile birlikte hem Türkiye’de hem de Azerbaycan ve Gürcistan’ın dahil olduğu üçgende büyümek isteyen kurumsal ve ticari müşterilerimize sürdürülebilir bankacılık hizmeti vermek üzere yola çıktık. PASHA Bank Türkiye olarak butik bankacılık anlayışı içerisinde kurumsal ve yatırım bankacılığı ürünlerini sunuyoruz. Hizmet sunduğumuz girişimciler ile birlikte uzun vadede sürdürülebilir işbirlikleri tesis etmek istiyoruz. Tarihimizden gelen yakın ilişkileri finansal bağlarla daha da güçlendirmek; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki bölgesel ticaretin gelişimine katkı sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Sınır ötesi ticarete destek
2016 yılında proje ve işletme sermayesi finansmanına yönelik çalışacaklarını ifade eden Eynehan, “Yatırım bankacılığı alanında; şirket evlilikleri ve yatırım danışmanlığı, kurumsal bankacılık alanında ise dış ticaretin finansmanı başta olmak üzere büyüme potansiyeli olan sektörler önceliklerimiz arasında yer alıyor.

Ana ortağımız PASHA Bank Azerbaycan’ın ülkedeki en büyük özel sermayeli bankacılık grubu olmasının sağladığı avantajla, bölgede ihracat yapan müşterilerimizin satışlarını arttırmayı ve Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki dış ticaret hacminin artmasında rol alarak ülkemizin cari açığının finansmanına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin satışlarından doğan vadeli alacaklarını PASHA Bank bünyesinde garanti altına alıp gereken finansman desteğini de sağlayarak bu üç ülkeyi kapsayan bölgede bir ilki gerçekleştiriyoruz” dedi.

Bu yıl da yüzde 4 büyüyecek
Jeopolitik risklerin devam etmesiyle birlikte 2016’nın hareketli bir yıl olmasını beklediklerini ifade eden Eynehan, İran’daki ambargonun kalkması ile dış ticaretin olumlu yönde etkileneceğini vurguladı. Merkez Bankası’nın daha sade bir para politikası izleyeceği yönündeki açıklamalarına dayanarak petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon ve cari açığı iyileştireceğine dikkat çeken Eynehan, “Büyümenin yüzde 4-4,5 aralığında, enflasyonun ise yüzde 7,5-8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bankacılık sektöründe kredi büyümesinin geçtiğimiz yıl olduğu gibi yüzde 15-16 aralığında gerçekleşeceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

3 ülke tek objektif
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan bölgelerinin ticari ve ekonomik ilişkilerinde önemli rol oynayan PASHA Bank, Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında üç ülkeyi “Sanat üçgeni” çerçevesinde birleştirecek. Belirlenecek tema üzerinden yapılacak seçkiler ile 3 ülke ortak bir sanat anlayışında buluşacak. 2016’da hayata geçecek proje ile bir sivil toplum örgütüne destek sağlanacak.