Siyasi partilerin, 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki yerleri kurayla belirlendi. Buna göre, pusulada AK Parti 20, CHP 4, MHP 13, HDP 17'nci sırada yer alacak. 

Milletvekili genel seçimine katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerini belirlemek üzere Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) kura çekildi.

YSK Başkanı Sadi Güven, konuşmasına, terör olaylarında hayatlarını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileyerek başladı. 

29 siyasi partinin seçime katılma yeterliliğine sahip olduğunun belirlendiğini söyleyen Güven, bunlardan Demokratik Gelişim Partisi, Emek Partisi ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin seçime katılmayacaklarını bildirdiklerini kaydetti. 

Başkan Güven, Demokratik Gelişim Partisi'nin seçime katılmama kararının, parti tüzüğü uyarınca yetkili organlar tarafından alınmadığından bu partiye de kura çekiminde yer verildiğini belirtti. 

25. Dönem Milletvekili Seçimi'nde olduğu gibi bu seçimde de sandık sonuç tutanaklarının yanı sıra sayım döküm cetvelleri, ilçe ve il birleştirme tutanaklarının taranacağını kaydeden Güven, siyasi partilerin, sonuçlarla birlikte sandık sonuç tutanakları, sayım döküm cetvelleri ile birleştirme tutanaklarını da görebileceğini, böylece birleştirmede hata olup olmadığını kontrol edebileceklerini anlattı. 

Sadi Güven, ilçe birleştirme tutanaklarının düzenlenmesi sırasında, işlemin takibinin daha kolay sağlanması için salonlarda projeksiyon cihazlarının kullanacağını, ilçelerde kaydedilen sandık tutanaklarının YSK'ya geldiği anda siyasi partilere elektronik ortamda gönderileceğini aktardı.

Güven, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ndeki "evet" mühürlerinin kullanımındaki olumsuzluklarla bu dönemde karşılaşılmaması için yeni "evet" mühürlerinin yaptırılacağını da bildirdi. 

 Yurtdışında üretilen oy pusulası kağıtlarının tamamlanarak ülkeye getirildiğini belirten Güven, bağımsız adayların isimlerinin, birleşik oy pusulasının en sağ tarafında yer alacağını ifade etti. 

Başkan Güven, "25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde ilan edilen, milletvekili kesin aday listesinde ismine, bağımsız adaylar arasında veya bir siyasi partinin listesinde yer verilen milletvekili adayları tarafından sadece 31 Ağustos ve ondan sonraki tarihte alınmış ıslak imzalı adli sicil ve arşiv kaydı belgesinin verilmesi yeterli görülecektir" dedi.

"Seçimler siyasi partiler eliyle şeffaf yapılmaktadır"

Seçimlerin siyasi partiler eliyle şeffaf yapıldığını söyleyen Güven, "Oyların kullanıldığı sandığın oluşumundan, oyların sayım ve dökümünden, ilçe seçim kuruluna ulaşmasından, oradan il ve YSK'ya ulaşmasına kadarki süreçte yani zincirin tüm halkalarında siyasi partilerimiz bulunmaktadır. Siyasi partiler sandıklarına sahip çıkmalıdır. Partili üyelerini eğitip göndermelidir" diye konuştu.

Seçmen sayılarını da açıklayan Güven, 11 Eylül 2015 itibarıyla yurtiçinde 54 milyon 75 bin 851, yurtdışında 2 milyon 895 bin 885 seçmen bulunduğunu, yurtiçinde tahmini 173 bin 672 sandık kurulacağını bildirdi. 

54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kurulacağını belirten Güven, yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların ayrıca 30 gümrük kapısında oy kullanabileceğini ifade etti.

Gümrüklerde ve yurtdışı bazı temsilciliklerde oy verme işleminin 8 Ekim'de başlayacağını hatırlatan Güven, temsilciliklerde yığılmaların yaşanmaması için vatandaşların oy kullanma işlemini son güne bırakmamalarını istedi. 

Başkan Güven, her seçim döneminde seçmen kütüklerinin de seçime katılma hakkına sahip siyasi partilere verildiğini hatırlatarak, "Bugüne kadar siyasi partilerden veya başka bir şekilde mükerrer seçmen olduğuna dair hiç bir somut itiraz gelmemiştir. Mükerrer seçmen kaydı da mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu. 

Vatandaşların seçime yönelik tüm bilgileri YSK'nın internet sitesinden kontrol edebileceklerini söyleyen Güven, seçmenlerin 22 Eylül'den itibaren nerede oy kullanacaklarını YSK'nın internet sitesinden öğrenebileceklerini ifade etti.

Kura çekimi yapıldıktan sonra seçime katılmayacağı anlaşılan siyasi parti olursa oy pusulası sırasının sola doğru kaydırılacağını belirten Güven, kura çekimini başlattı. Kura sonuçlarına göre siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri şöyle:

Millet Partisi 1, Vatan Partisi 2, Genç Parti 3, Cumhuriyet Halk Partisi 4, Hak ve Adalet Partisi 5, Merkez Parti 6, Hak ve Özgürlükler Partisi 7, Saadet Partisi 8, Demokratik Sol Parti 9, Demokrat Parti 10, Bağımsız Türkiye Partisi 11, Anadolu Partisi 12, Milliyetçi Hareket Partisi 13, Halkın Yükseliş Partisi 14, Halkın Kurtuluş Partisi 15, Liberal Demokrat Parti 16, Halkların Demokratik Partisi 17, Muhafazakar Yükseliş Partisi 18, Büyük Birlik Partisi 19, Adalet ve Kalkınma Partisi 20, Türkiye Komünist Partisi 21, Komünist Parti 22, Demokratik Gelişim Partisi 23, İlk Parti 24, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi 25, Doğru Yol Partisi 26, Millet ve Adalet Partisi 27.