Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Kuru Meyve Tanıtım Grubu, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Salihli Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası, Salihli İlçe Tarım Müdürlüğü, Salihli Ziraat Odası ve TARİŞ, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde gıda güvenliğini arttırıcı çalışmalar yapma konusunda mutabakata vardı. Bu işbirliği halkası çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi diğer bölgelerdeki borsa, ticaret odası, ziraat odası ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile genişleyecek.
Manisa, İzmir ve Denizli üçgeninde 200 bin civarında üreticinin, bir o kadarda tüccar, sanayici, ihracatçı ve üzüm işletmelerinde çalışan kişilerin çekirdeksiz kuru üzümden geçimini sağladığını, Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından her sezon 500 milyon dolar civarında ihracat geliri sağladığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, kuru meyve sektöründe sürekliliğin sağlanması için gıda güvenliği konusunda çalışmalarını kesintisiz sürdürme kararı aldıklarını anlattı. 

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında en büyük müşterilerinin İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve İtalya olduğunu vurgulayan Celep, “İhraç pazarlarımızda gıda güvenliğine çok önem veriliyor. O nedenle ilaç kalıntısız ürünler üretip, işleyip ihraç etmek için zincirin parçaları olan üretici, ilaç bayileri, tüccar, sanayici, ihracatçı işbirliği içinde hareket etmemiz gerekiyor. İlaç bayileri ile toplantı yapıp beklentilerimizi paylaşacağız. İyi Tarım Uygulamaları hedefli; Kaliteli, Verimli, Güvenilir ve Sağlıklı Gıda üretimi için üreticilerimize hem eğitim ve bilgi vermeye devam edeceğiz, hem de kalıntısız üretim yapan üreticilerimizin teşvik edilmesi amacıyla çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı içinde işbirliği yapılacak

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından, gıda sektöründe yenilikçi projelerin sanayiye kazandırılması amacıyla, 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde düzenlenecek olan III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın Türk gıda sektörü için büyük bir fırsat olduğunu anlatan Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, gıda sektöründe faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin işbirliği ile III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı gerçekleştirmek istediklerini ifade etti. 

Türkiye’nin 2023 yılında 55 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedeflediğini hatırlatan Celep, “Türkiye’deki ürün çeşitliliği, iklimi, insan kaynakları bu hedefe ulaşmak için son derece uygun. Ürünlerimizi daha katma değerli üretip ihraç etmek için yenilikçi fikirlere olanak verilmesi amacıyla Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı bu yıl 3. kez düzenliyoruz. Şu anda 450 proje başvurmuş durumda, bu projeleri değerlendirme kurulumuz seçecek ve 100 civarında projeyi sergileyeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.

Salihli Ticaret Borsası’ndaki toplantıya, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, Alaşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Soygür, Salihli Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Toprak, Salihli İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri ve kuru üzüm ihracatçısı firma temsilcileri katıldı.