Şeref Özata – Sayın Konukoğlu, 7 Haziran seçimlerinden sonra hükümetin kurulamaması sebebiyle Sanayiciler uzun bir süreyi kayıp olarak geçirdi. Sanayi de, üretimde ve ihracatta hedefler tutturulamadı. Şimdi önümüzde 1 Kasımda seçim var. Öncelikle 1 Kasım seçimleriyle ilgili düşüncelerinizi dilek ve temennilerini öğrenmek istiyorum.
Adil Konukoğlu: Ben istikrarın devam etmesinden yanayım. Her zaman da bunu savundum. Benim arzum yine tek başına bir iktidarın olması… Çünkü bizim koalisyon iktidarlarının sıkıntılı olduğunu biliyoruz Gerek sanayici olarak gerekse de iş dünyası olarak, çalışanlarımızla birlikte her zaman için koalisyon hükümetlerinde maalesef liderliği kimin yaptığını göremediğimiz zaman otomatikman sıkıntılar yaşıyoruz. Bundan dolayıdır ki tek başına iktidarlar bize hep başarıya koşturdu. Son 13 yılın başarısı ortada. Son dönemde üst üste seçimlerin olması istikrarın bozulmasına sebebiyet veriyor inşallah 1 Kasım seçimlerinde tekrar istikrara kavuşarak Türkiye'nin yükselerek 2023 hedeflerine doğru koşmasını el birliğiyle gerçekleştireceğiz.. diye inanıyoruz.

Şeref Özata 15 Kasım'da G 20 dediğimiz gelişmiş ülkelerin Zirvesi toplantısı Antalya'da yapılacak. Bu kadar önemli ülkelerin katıldığı bir toplantıya güçlü bir iktidarla Türkiye katılmazsa yani 1 Kasım'da güçlü  bir hükümet kurulmazsa ne olur?
Adil Konukoğlu : Tabii ki bütün dünya ülkelerin buraya gelmesi önemli bir başarı Türkiye G20’ye  ev sahipliği yapıyor Bu dönem içerisinde herkes üzerine düşen görevi yaptı. Ben inanıyorum ki Kasım seçimlerinden sonra da güçlü bir hükümet çıkacaktır diyelim ki 15 gün içerisinde bir hükümet kurulmadı zaten mevcut hükümet bu işi götürebilecek durumda  Türkiye'de seçimlerin olduğunu bütün dünyada biliyor ben bu sebeple bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum zaten Cumhurbaşkanımız da oradan bizi temsil edecek .

Şeref Özata :Türkiye terör konusunda  çok önemli bir süreçten geçiyor. Suriye'deki iç savaş özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin çok etkiledi; binlerce insan Suriye den  sınırdan geçti Türkiye'ye geldi. Ve inanılmaz bir hareketlilik başladı. Tabii bu gelişmeler Gaziantep’i de etkiliyor. Çünkü Gaziantep Suriye'deki bu olaylar olmadan önce Ortadoğu'nun Paris'i olarak biliniyordu. Eekonomik faaliyet yoğundu. Şu anda genel durum nedir özetler misiniz?
Adil Konukoğlu: Gaziantep'te işler iyi bizim herhangi bir sıkıntımız yok. Tabii ki Suriye'den gelen arkadaşlarımızın bize bazı etkileri oldu, olmadı dersek yanlış olur. Ama bunun yanında artıları da oldu. Suriye'den gelen arkadaşlarımız birçok sektörde kendileri de çaba göstererek çalışmaya devam ediyorlar. Şimdi kabul edersiniz ki, bu insanların gidecek başka bir yer yok evimize gelen misafiri de kapı önüne koyacak halim yok Biz de onlarla birlikte yaşamayı öğrendik. Gaziantep'te otellerimiz yine doldu Gaziantep'te yaz aylarında boş yer bulmak imkânsızdır. Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinde insanlar Gaziantep'e geldi. Bundan 10 yıl önce Hafta sonu hiçbir lokantayı, baklavacıyı açık bulamazken şimdi gidiyorsunuz, oralarda   yer bulamıyorsunuz Herkes çalışıyor. Diğer şehirlerde nasıl bir ekonomik durum varsa Antep'te de o var. İhracatta 6.cı sıramızı koruyoruz. Herkes - 12, eksi- 15 puanlarla anılırken bizim ilk 9 ay içerisinde yaptığımız ihracatı geçtiğimiz yıllar karşılaştırdığımızda eksiğimiz sadece yüzde 5,7 dir. Döviz kurundaki dalgalanmalar da bunda etkili bunu da unutmayalım.  Ben tonajlara bakıyorum, üretime bakıyorum. Gaziantep in geçen yılki yaptığı ihracat; metraj ve tonaj olarak yüzde 5 ile 6 oranında fark artışı var. Ama maalesef sattığımız ürünlerin ana hammaddelerinin petrolden dolayı fiyatlarının düşmesi bizim satış fiyatlarımızı da aşağıya çekti yani Plastik hammaddesini şöyle bir düşünün inanılmaz derecede düşmüş Petrol 110 dolardan 60 dolara geldi.
Bakın Biz 173 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bizim her şeyimiz Irak ve Suriye değil ki ben size çarpıcı bir örnek vereyim Suriye olaylar başlamadan önce Gaziantep olarak bizim Suriye yaptığımız en fazla 137 milyon dolardı bir yılda yaptığımız ihracat şu anda 300 milyon doları geçti. 

Diğer Orta Doğu ülkelerine olan ihracatımızdaki sorunları çözdük. Ro-Ro gemileriyle Mısır üzerinden yolluyoruz daha çok Mersin Limanı’nı kullanıyoruz yani gemilerle göndermeye başladık bizim bir Afrika pazarımız var Afrika pazarımızda her sene yüzde 10 12 büyüyoruz Amerika kıtasına mal göndermeye başladık yani 173 ülkeye ihracat yapmak az değil. Tabi ki Irak bizim için önemli bir pazar. Biz inanıyoruz ki Ekim Kasım ve Aralık aylarında biz bu 5.7 olan eksiğimizi artıya dönüştüreceğiz yani Gaziantep her zaman sağlam duruyor Biz hiçbir zaman 2023 yılı için koyduğumuz hedefler den şaşmış değiliz belki tamamını yüzde yüz gerçekleştirmiş olmayabiliriz ama biz inanıyoruz ki En azından ona yaklaşırız.