MARDİN (AA) - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mardin'in Kızıltepe ilçesine yerleşen Suriyeli sığınmacılar kayıt altına alınıyor.

Mardin Valiliğince hazırlanan "Sosyal Dışlanmayı Engelleme" programına göre, sığınmacıların tespiti için kayıt sistemi oluşturuldu.

Bu kapsamda, Kızıltepe’de bulunan yaklaşık 15 bin Suriyeli, Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) ve Aile Destek Merkezi (ADEM) binasına gelerek, kayıt yaptırmaya başladı.  

Kızıltepe ÇATOM Müdürü Leyla Onur Yanar, programla Suriyelilerin yaşam kaliteleriyle ilgili tespit de yapılarak, ihtiyaçlarının giderilmesinin planlandığını söyledi.

Yanar, ayrıca sığınmacıların yaşam kalitelerinin artırılıp, gelen yardımların rahatça ilgili kişilere yönlendirileceğini dile getirerek, aile danışmanlığı hizmetinin daha rahat verilebileceği bir ortam hazırlamak istediklerini anlattı.

Kayıt altına alınan sığınmacıların evlerinde ziyaret edileceğini aktaran Leyla Onur Yanar, "Sıkıntılarını bizzat gözlemlemiş olacağız. Suriyeliler burada olduğu sürece kayıtlar devam edecek. Muhtemelen kasım ayı ortalarına doğru kayıt işlemi tamamlanmış olacak" dedi. 

Çalışmanın ilk günü olmasına rağmen büyük bir yoğunluk yaşandığını ifade eden Yanar, "Beklediğimizin üstünde bir yoğunluk oluştu. Böyle de olmasını istiyoruz. İnşallah en kısa zamanda Suriyeli misafirlerimizin tespitini yapıp, yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.