Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenli ileri sürüş tekniklerinin sürücü ile otomobilin bütünleşmesi olduğunu söyledi. Günümüzde otomobil kullanmanın kolaylıkla öğrenilebildiğini belirten Tosun, otomobili tam anlamıyla kullanabilmek için ileri sürüş tekniklerinin bilinmesinin önemine işaret etti.
İleri sürüş tekniklerinin, otomobile oturmaktan tutun da otomobil hareketli haldeyken gaz, debriyaj tepkisine, direksiyon tutuşuna birçok unsuru içerdiğini anlatan Tosun, "İleri sürüş teknikleri, otomobili tıpkı elinizi kullanır gibi kullanma avantajı sağlar. Otomobilin kayması, şehir içinde yaşanan ufak kazalardan anlık kurtulma gibi avantajlar sağlar. İleri sürüş tekniği sürücünün reflekslerini geliştirir. Fren yapma kabiliyetini ve aracı ekonomik tüketim değerlerinde kullanmayı öğretir" diye konuştu. 

Güvenli sürüşün otomobile binerken başladığını kaydeden Tosun, sürücülere, arabayı sürmeye başlamadan önce bir süre ısıtmalarını önerdi. 

- "Mont, bere, eldiven gibi hareketleri engelleyen kıyafetler giyilmemeli"

Murat Tosun, aracı gereğinden çok ısıtmanın da sakıncalı olacağına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Tavsiye ettiğimiz otomobil içi sıcaklık maksimum 21 derecedir. Soğuk havada aracı bu dereceye getirdikten sonra dış temizliğini yapmak gerekir. Sürerken direksiyonu, saat 9-15 modunda tutmak gerekir. Yapılacak en önemli şey bu. Çünkü iki elimizi direksiyona yerleştirdikten sonra bir engelden kurtulmak için tutmamız gereken tek pozisyon bu. Direksiyona ne yakın ne de çok uzak oturmalıyız. Dizlerimiz hafifçe kırık olacak, böylece bacaklarımızdaki bütün kuvveti kullanırız. Bu şekilde pedallara çok rahat ulaşırız ve otomobil üreticilerinin tavsiye ettiği görüş açısına tamamen adapte oluruz. Mont, bere, eldiven gibi hareketleri engelleyen kıyafetler giyilmemeli. Rahat kıyafetler tercih edilmeli. Dar pantolon giymek ayaklardan beklenen performansı kullanmaya engel olur. Kadın sürücüler, daima yanlarında düz taban ayakkabı bulundurmalı ve topuklu ayakkabı ile asla araç kullanmamalı."

- "Maalesef ülkemizde kış lastiği 'kar lastiği' diye yerleşti"

İleri sürüş teknikleri uzmanı Murat Tosun, lastiklerin önemine değinerek, şunları ifade etti:

"Maalesef ülkemizde kış lastiği 'kar lastiği' diye yerleşti. Kar lastiği diye yerleştiği için karda kullanılan bir lastik olarak anlaşılıyor. İstanbul'da kar yerde toplamda 10 gün kalır. Kış lastiği, hava sıcaklığı 7 derecinin altına düştüğü andan itibaren en iyi performansı gösteren ve özel olarak üretilen lastikler. Kar adı altında sınırlandırırsak 'yağmurda yaz lastikleriyle dolaşabiliriz' gibi bir algı oluşuyor. Kış lastikleri, yağmurda da performansı çok arttırır. Bir su birikintisinde otomobilin kontrolü bir anda kaybolabilir, aracımızda uygun diş derinliğine sahip kış lastiği varsa hiçbir sıkıntı yaşanmadan yolla devam edilebilir. Zincir dahi hiçbir aksesuara ihtiyaç duyulmaz."

Tosun, kışın yolda kalan bir araçta kış lastiğinin bulunmadığını, kış lastiklerinin sadece ticari araçlarda zorunlu olduğunu hatırlatarak, bu lastiklerin özel araçlarda kullanılması tavsiyesinde bulundu. 

- Doğru bilinen yanlışlar

Vatandaşların kış aylarında otomobil kullanmayla ilgi doğru bildiği bir çok yanlışı bulunduğunu aktaran Tosun, şunları kaydetti:

"Lastik basıncını düşürmek uydurulmuş en büyük şeylerden birisi. Bunun aksine bazı arkadaşlar lastiğe kışın biraz daha hava basılmasını öneriyor. Fabrikanın söylediği standartlarda lastik basıncının tutulmasını tavsiye ediyorum. Bir diğer yanlış, hızlı gitmeye çalışmak. Karı gören sürücü hızlı gitmeye kalkıyor. 1. viteste kalkıp, hızlıca ilerlemeye çalışıyor. Bu doğru değil, ikinci vitesle kalkmayı denemek daha faydalı olabilir. Gaz pedalına yavaş basmalıyız. Kışın hızlı gitmeye çalışmak tutunmayı azaltır. Direksiyonu 9-15 modunda tutup, sağa sola manevralarla kardan kurtulmak mümkün."

İleri sürüş teknikleri uzmanı Murat Tosun, kış aylarında yakıt tüketimini düşürmek için sürücülerin devir saatini 2 binde tutmalarını önererek, kışın ilk kalkışta ESP'nin (Electronic Stability Program) kapatılması gerektiğini vurguladı.