NEVŞEHİR (AA) - Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Nevşehir Belediyesi işbirliğinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan yeraltı şehrinde temizlik çalışmalarının hızlandırılacağı bildirildi.

Nevşehir Kalesi ve çevresindeki 11 mahalleyi içine alan yaklaşık 450 bin metrekarelik alanda devam eden temizleme çalışmalarında, geç Roma dönemine ait çeşitli kalıntılara ulaşıldı.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver yaptığı açıklamada, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından "3. Bölge Arkeolojik SİT Alanı" ilan edilen yer altı şehrindeki çalışmalarda elde edilen bulguların, bilim insanlarına bölge tarihiyle ilgili yön vereceğine inandığını belirtti.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında, yer altı şehrinin ortaya çıkmasının ardından TOKİ’nin bölgede başlatmayı planladığı inşaat çalışmalarını iptal ettiğini hatırlatan Ünver, şunları kaydetti:

"TOKİ ile ilgili olumsuz imaj oluşturmak isteyenler bugüne kadar haksız yere isnatlarda bulunarak, insanları ev sahibi yapan bir kurumun üstüne gitmeye çalıştılar. Ancak TOKİ, Nevşehir’de milyonlarca liralık gelir elde edebileceği araziyi, tarihi ve kültürel bulgular nedeniyle hem Nevşehir’e hem insanlığa hediye etti. Bu çalışma TOKİ’nin, Anadolu’ya, Türkiye’ye nasıl sahip çıktığının ve fedakarlıklarının en açık göstergesidir. Yeraltı şehrine rastlanmasının ardından tarihi arşivler uzman ekip tarafından taranarak araştırmalar yapıldı. Burada böylesine büyük bir tarihi bulguyla karşılaşacağımızı tahmin bile edemezdik. Elde ettiğimiz tarihi bulgular bilim insanlarıyla paylaşılacak, belki de Anadolu tarihi yeniden yazılacak."

Ünver, TOKİ ile örnek bir işbirliği sergilediklerini, tarihi dokuya zarar vermeden büyük bir hassasiyet içinde devam eden çalışmalara bahar aylarında hız verileceğini sözlerine ekledi.

Nevşehir Belediyesi ile TOKİ tarafından gerçekleştirilen Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında yeraltı şehri bulunmuş, temizlik çalışmaları sırasında Hristiyan dünyası için çok önemli olarak nitelendirilen kiliseye rastlanmıştı.