ANKARA (AA) - İran'ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, "İran ve Türkiye arasındaki ticari hedefler arasında, 15 milyar dolarlık bir enerji ticareti söz konusu olabilir" dedi.

Bikdeli, Büyükelçilik'te düzenlen "İran Büyükelçisi'nin Veda Merasimi" programında, Türkiye kaldığı sürede gerek iki ülke ilişkileri, gerekse tarafların basın yayın organlarında, Türkiye ve İran hakkında olumlu haberler çıkması ve ülkelerin işbirliklerinin artması için çok çaba sarfettiğini söyledi.

Bu süre zarfında Türkiye ve İran'ın iş birliği yaptığı alanların ve ticaret hacminin arttığını dile getiren Bikdeli, iki ülke arasındaki ticari hedeflerin erişilebilir olduğunu vurguladı. Bikdeli, sözlerine şöyle devam etti:

"İki ülke arasındaki 30 milyar dolar hedefi gerçekleşebilecek bir rakam. Türkiye ve İran’ın 2023 ve 2025 kalkınma hedeflerinde dış ticaret rakamlarını göz önünde bulunduracak olursak, bu rakamlara ulaşmak hiç de zor değil. Devletlerin ihtiyaç duyduğu altyapı sorununu çözmüş bulunuyoruz. 30 milyar dolarlık hedefe doğru hızlı adımlarla ilerliyoruz. İran ve Türkiye arasındaki ticari hedefler arasında, 15 milyar dolarlık bir enerji ticareti söz konusu olabilir. Ne mutlu ki yakın geçmişte tahkim sonuçlandı. Enerji alanındaki işbirliklerinin petrol, gaz ve yenilenebilir enerji alanındaki işbirliklerimiz çok daha hızlı bir şekilde artacaktır."

İki ülke arasındaki gümrük ve sevkıyat işlemleri gibi altyapı çalışmalarının iyileştirildiğine, sınırlardaki durumun iyiye gittiğine dikkati çeken Bikdeli, "İran’ın Türkiye üzerinde Avrupa ile olan ilişkisinde de büyük bir gelişme söz konusu olacaktır" dedi.

Türkiye'nin İran pazarında coğrafya ve lojistik açısından rekabet gücünün yüksek olduğunu dile getiren Bikdeli, "Türkiye İran pazarında büyük bir avantaja sahiptir, bu avantajı büyük rakiplere kaptırmaması lazım. Uzmanlar ve yetkililer, özel sektörü İran'da daha cesur davranmaya teşvik etmelidir" diye konuştu.

Türkiye ve İran arasında bu yıl yapılacak karşılıklı ziyaretlerin takviminin henüz netlik kazanmadığını ifade eden Bikdeli, ilk 6 ayda planlanan görüşmelere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Tahran ziyareti gerçekleşecek. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Türkiye'yi ziyareti edecek. Karma Ekonomik Komisyonun (KEK) 25. toplantısı Ankara'da yapılacak. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği antlaşmasının 3. toplantısı iki tarafın cumhurbaşkanları nezdinde Ankara’da gerçekleşecek. İran, Türkiye ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının arasında üçlü mekanizma görüşmesinin de İran'da yapılmasında mutabık kaldık. Çeşitli ekonomik ziyaretler ve görüşmelerin gerçekleşmesi için altyapı çalışmaları sürüyor.

Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerine de değinen Bikdeli, "Suudi Arabistan vahyin bölgesidir, kıblemizin olduğu ülkedir. Suudi Arabistan'ın bölgemizdeki sorunlarda yapıcı rol oynaması lazım" ifadesini kullandı.

Bikdeli, bundan sonra da iki ülkenin ilişkilerinin ve iş birliğinin gelişmesi için çaba sarf edeceğini belirterek, sözlerine Türk milletine teşekkürlerini sunarak son verdi.

Büyükelçi Bikdeli'nin konuşmasının ardından resepsiyona geçildi.