KIRKLARELİ - Özgün Tiran/Ufuk Ertop (AA)
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan, Türkiye'de 2100 yılına kadar yağışlarda yüzde 20 düşüş, sıcaklıklarda ise 4-5 derece artış olacağını öngördüklerini söyledi.

Şaylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliklerinden Türkiye'nin olumsuz yönde etkileneceğini belirtti.

İkim değişiklikleriyle sadece Türkiye'de değil dünyada küresel ısınma probleminden kaynaklı değişimlerin olacağını vurgulayan Şaylan, şöyle konuştu:

"İklim değişiklikleri üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Yapılan araştırmalarda ülkemizin bazı bölgelerinde yağışlarda azalmanın, sıcaklıklarda artmanın olacağı tespit edildi. Türkiye'de 2100 yılına kadar yağışlarda yüzde 20 düşüş, sıcaklıklarda ise 4-5 derece artış olacak. Burada hem bölge hem ülke hem de il bazında nasıl etkilenme olur, buna bakmak gerekir."

Şaylan, tarımın iklim değişikliklerinden etkilenecek en önemli sektörlerden biri olacağını ifade etti. Trakya'nın ülke tarımında önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Şaylan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin tek Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Kırklareli'nde. Bu önemli bir şanstır ve fırsattır Trakya için. Uzun zamandır araştırma merkezi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü olarak beraber araştırma projeleri yürütüyoruz. Bu projeler kapsamında iklim ne kadar değişebilir, bazı bitkilerin gelişimini nasıl etkiler ve aynı zamanda bu bitkilerde iklimi nasıl etkiler gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Global radyasyonu dediğimiz güneş radyasyonunda artma riski vardır. Bu tür riskler de tarım sektörünü etkiler."

En fazla İç Anadolu Bölgesi etkilenebilir

Şaylan, iklim değişikliklerinin bölgesel olarak farklılık göstereceğini, değişikliklerden en fazla İç Anadolu Bölgesi'nin olumsuz etkilenebileceğini bildirdi.

Araştırmalara göre Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yağışlarda azalma görüldüğünü aktaran Şaylan şöyle devam etti:

"Ülkedeki sıcaklıklarda 4,5 - 5 derece artmalar bekleniyor. Bu rakamlar önemli rakamlardır. Belki üretici ya da insanoğlu birkaç ay sonrasını, yarını, en fazla yazı ya da kışı düşünebilir ancak karar vericilerin veya planlayıcıların 10, 30, 50 veya 100 yıl sonra o bölgede neler olacak, neler yaşanabilir bunları bilmesi ve ona göre plan yapması gerekir. Ülkemizde de bu risk vardır. İklim değişikliğinden olumsuz etkilenme riski vardır. Buna karşı yapılması gerekenler bellidir."

Şaylan, iklim değişikliklerinin hangi bölgelerde hangi sektörleri ve alanları nasıl etkileyeceğine dair hassas çalışmalar yapılmasının önemine değindi. Bunun sadece bir disiplinin, bir bilim adamının yapabileceği bir çalışma olmadığını dile getiren Şaylan, şunları anlattı:

"Disiplinler arası bir çalışma yapılmalı. Üreticilerle de konuşarak araştırma yapılmalı. Her bölgede aynı üretim olmuyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde suyumuz var orası sıcaklıktan etkilense bile potansiyel var. Devamlı akan akarsu var. Aynı sıcaklık artışı Ege'de, İç Anadolu'da gerçekleşse, burada su potansiyelimiz düşük."

Şaylan, Türkiye açısından özellikle İç Anadolu Bölgesi'nin önemli olduğunu vurguladı. Bölgenin, Türkiye'nin tahıl üretimi yapılan alanlarından bir tanesi olduğunu ve düşük yağışla bu tarım faaliyetinin yürütüldüğünü belirten Şaylan, şunları kaydetti:

"İklim değişikliklerinden en fazla İç Anadolu Bölgesi olumsuz yönde etkilenebilir. Buralardaki az bir değişiklik dahi Türkiye'deki tahıl üretimini olumsuz etkileyebilir. Burada yağışın miktarının artması veya azalmasından ziyade bunların zamansal değişimleri önemlidir. Tarımsal alanlarda şöyle bakarız olaya, miktar azalabilir ama öyle güzel zamanlarda düşebilir ki verimi etkilemeyebilir. Dolayısıyla yapılması gereken çok araştırma var."