2016 yılında Türkiye’de üretime başlayan Dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden biri olan HT Solar Enerji (HT-SAAE) 10. Solarex Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı fuarında çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi ağırladı. 

Türkiye’nin  en önemli güneş enerjisi fuarı olan Solarex Fuarı’na bu sene ilk kez katıldıklarını belirten HT Solar Enerji Genel Müdürü Robin Xi fuara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Fuar süresince birçok Türk ve yabancı iştirakli şirketler ile temasta bulunduk. Fuarda Highway, Milkway Highway Doubleglass güneş panellerimizi sektörle buluşturduk. 

Fabrikamızı Türkiye pazarında kurmamızın asıl nedenlerinden biri Türkiye’nin jeopolitik ve jeostratejik mevkii itibarıyla aynı anda bir Avrupa, Asya, Balkan, Kafkas, Ortadoğu, Akdeniz ve Karadeniz ülkesidir. Kısacası Türkiye bir Avrasya ülkesidir.  Bizde bu fabrika ile esas olarak Amerika, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ülke pazarlarına odaklanacak iken Türkiye pazarına yönelik de faaliyet gösteriyoruz. 

Çin dışındaki ilk yatırımımızı Türkiye İstanbul-Tuzla serbest bölge lokasyonunda kurduk. Bu fabrikamızın dışında Türkiye’nin diğer bölgelerinde de önümüzdeki zamanlarda başka yatırımlar yapmayı planlıyoruz.” 
  
Robin Xi: “Türkiye’nin en büyük güneş paneli üreticilerinden birisiyiz”
HT Solar Enerji Anonim Şirketi olarak ürettikleri modülleri Amerika, Avrupa, Türkiye, Ortadoğu pazarlarına ihraç edebilmek amacıyla Türkiye’deki yatırım faaliyetlerine 2016 yılında başladıklarını belirten Xi,  “HT Solar, yeni nesil yüksek verimli modüller üreten Türkiye’nin en büyük güneş paneli üreticilerinden birisidir. Fotovoltaik sektöründe süre gelmiş deneyime sahip olan HT-SAAE İstanbul-Tuzla lokasyonunda ilk deniz aşırı yatırımı olan yaklaşık 30.000 m2 kapalı alanlı fabrikasında 500’e yakın çalışanıyla birlikte yıllık 500 MW güneş paneli  ve 300 MW güneş hücresi üretim kapasitesine sahiptir.

Çin Devlet şirketi olan HT Solar Enerjinin Türkiye’deki yatırım değeri toplam 20 Milyon Dolar’dır. HT- SAAE,1960 yılında solar enerji çalışmalarına uydular üzerinde yer alan yüksek verimli modüllerin üretimi ile başlamıştır. Silikondan başlayan üretim zincirine sahip olan HT-SAAE dünyada dikey bütünleşmeye sahip üretici firmalar arasında yer almaktadır. HT-SAAE, Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tarafından yayınlanan Tier-1 üreticileri arasında Çin devletine ait olan tek firma olan HT-SAAE, Temmuz 1998 yılında Şanghay borsasına 600151 stok kodu ile kote olmuştur.” Dedi.