HAKKARİ (AA) - Yüksekova'da terör örgütü PKK tarafından açılan hendekler, öğrencilerin zor anlar yaşamasına yol açıyor.

Alınan bilgiye göre, Orman Mahallesi'nde terör örgütü mensuplarınca oluşturulan hendekler mahalle sakinlerinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Açılan hendekler özellikle okula giden öğrencilere zor anlar yaşatıyor.

Mahallede yaklaşık 3 bin 500 öğrencisi bulunan Muharrem Malazgirt Lisesi öğrencileri de hendekler nedeniyle okula gidiş ve dönüşlerinde sıkıntı yaşıyor.

Öğrenciler, sağanak nedeniyle içi suyla dolan hendeklerin üzerinden atlayarak, okullarına veya evlerine ulaşmaya çalışıyor.

- "Eğitim hakkı engellenmemeli"

Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar, AA muhabirine, hiçbir kesimin, öğrencilerin, gençlerin, yarınlarını engelleme hakkı ve yetkisinin bulunmadığını söyledi. Modern toplumlarda her koşulda eğitimin devam etmesinin esas olduğunu anlatan Şakar, şöyle konuştu:

"Kim yaparsa yapsın bu doğru değil. Eğitim engellenmemeli ve eğitim için seferber olunmalı. Cahil kalan çocuklar, toplumun başına bela olur. Hakkari'nin neden eğitimde sonlarda yer aldığını iyi düşünmek lazım. Bunun bir sürü nedeni var. Eğitim, herkesin yararlanması gereken bir haktır. Yaşadıklarından dolayı o çocukların psikolojisi farklıdır. Yaşadıkları ortam o çocuklar için dram oluyor. Çocuk büyüdükçe bunu daha iyi anlıyor. Şiddet ortamında büyüdüğü için agresifleşiyor ve şiddeti dayatmaya başlıyor."

Eğitim koşullarının değişmesi için devlete, sivil toplum kuruluşlarına ve toplumun bütün kesimlerine görev düştüğünü dile getiren Şakar, eğitimin büyük sorumluluk gerektirdiğini ifade etti.

Şakar, "İşimizin ağırlığının farkında değiliz. Bu bölgelerdeki her bir çocuk için rehber öğretmene ihtiyaç var. Her çocuk, bir kılavuza ihtiyaç duyuyor. Bu sağlanırsa çocuk derslerine daha çok motive ve adapte olur" diye konuştu.