Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararlarına ilişkin, faiz artışı beklentilerinin Türk ekonomisine negatif etkilerinin olacağını ancak Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın parasal genişleme ve faiz düşürme yönündeki açıklamalarının olumsuz beklentileri "nötralize ederek pozitife çevireceğini" söyledi. 
İzmir'deki Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşması'na katılan Bakan Zeybekci, toplantısı sonrası ABD Merkez Bankası (FED) Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün sona eren mart ayı toplantısı kararlarını değerlendirdi.

Zeybekci, FED'in kararından sonra dolarda yaşanan düşüşün beklenen bir konu olduğunu, kararların Türkiye ekonomisine negatif etkileri olabileceğini belirtti.

AB Merkez Bankası'nın açıklamalarının bu konudaki olumsuz beklentileri tersine çevirebileceğini diye getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

"Türkiye açısından bakarsak ABD dolarının 4 trilyon civarındaki likiditeden dönerek parasal daralmaya doğru gitmesi, faiz artışı ile ilgili beklentinin oluşturulması Türk ekonomisine elbette negatif etkisi olacaktır. Ama Türk ekonomisini, Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın tam tersi yöndeki parasal genişleme ve faiz düşürme yönündeki açıklamaları çok daha fazla etkileyecektir. ABD'deki açıklamadan etkilendiğimiz negatifi fazlasıyla nötralize ederek pozitife çevirecektir. AB Merkez Bankası'ndaki aylık 60 milyar dolarlık parasal genişlemenin en önemli şekilde pozitif etkileyeceği ülkelerden biri Türkiye. Bunu da dikkate alıp öngörmek lazım."

Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den aday adayı olması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den milletvekili aday adayı olması ve ön seçime girme kararına ilişkin, "Herkesin istediği şehirden aday olması son derece normaldir ve hakkıdır. Genel başkanların adaylığıyla ilgili sembolik anlamlar vardır. Belki bir mesaj vermek istemişlerdir. Demek ki böyle uygun görmüşler. Hayırlı olsun" dedi.

İzmir'de AK Parti'den milletvekili adayı olup olmayacağı sorulan Zeybekci, "Denizli deyince akla Nihat Zeybekci gelir, Nihat Zeybekci deyince de Denizli gelir. Denizli ile aramızda farklı bir sevdamız var. Ege'nin tamamı için bu geçerli fakat İzmir'den böyle bir hayalim ya da talebim yok" yanıtını verdi.