İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eğitim ve öğretim desteğinden geçen yıl 250 bin öğrencinin, eğitim kademesine göre 2 bin 500 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişen meblağlarda faydalandığını belirterek, "İnşallah bu yıl da 2 bin 680 ile 3 bin 750 lira arasında değişen rakamlarla eğitim-öğretim desteği uygulaması devam edecek" dedi.

Erdoğan, Kadıköy Ahmet Sani Gezici Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi hizmet binası ve yeni eğitim-öğretim yılı açılış töreninde, sırf imam hatip okullarını bitirmek, yok etmek için tüm eğitim sisteminin felç edildiğini söyledi.

İmam hatip okullarında milli ve manevi değerlerine bağlı, ülkenin tarihiyle kültürüyle yoğrulmuş nesiller yetişmesinden rahatsız olanların, meseleyi imam-müezzin ihtiyacı parantezine sıkıştırmak istediğini ve "Türkiye'nin bu kadar imama, müezzine ihtiyacı yok" dediğini ifade ederek, "Bu okulların hedefi sadece imam ve müezzin yetiştirmek değil ki" diye konuştu.

Erdoğan, Fatih'teki imam hatip okulundan mezun olduğunu ve okurken bazı hocaların kendilerine "Oğlum buraya niye geldiniz? Ölü yıkayıcısı mı olacaksınız?" diye sorduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: 

"Biz ağlardık çünkü biz ölü yıkayıcısı olmak için oraya gitmedik ama bu ülkede ölü yıkayıcılarına da ihtiyaç var aslında. Zira bunların ölüleri de zaten kimin önüne geliyor? İmamın önüne geliyor veya bu işi bilenin önüne geliyor. Halbuki bir Müslüman'ın imam, müezzin aramaması lazım. Bir Müslüman'ın kendi ölüsünü kendisi yıkayabilecek bilgiye, kabiliyete erişmesi lazım. İşin aslı bu. Yoksa ölüleriniz ortada kalır. Vaka bu ama tabii onlar hep bu işi ticari anlamda düşündükten dolayı veya bazı görevlilerin olmasını düşünerek hep böyle baktılar. Tek parti döneminin, imam hatipleri sadece ölü yıkayıcı olarak gören anlayış, 28 Şubat döneminde yeniden hortlatıldı. Bunun için imam hatiplerle birlikte tüm eğitim sistemini yerle bir etmeyi göz önüne koydular ve göze aldılar. Bilhassa mesleki eğitim bu süreçte çok büyük darbe yedi. Biz, 4+4+4 sistemini getirerek bu yanlışa son verdik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, imam hatiplerle birlikte tüm meslek liselerini cazip hale getirecek tedbirleri hayata geçirdiklerini belirterek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın Ankara'da bir meslek lisesinde, kendisinin de Kadıköy Ahmet Sani Gezici Anadolu Kız İmam Hatip Lisesinde yeni eğitim-öğretim yılı açılışına katıldığını ifade etti.

Mesleki ve teknik eğitimin yüzde 35'e kadar düşen oranını, yüzde 58'e çıkardıklarını ve batıda meslek liselerinde okuma oranının yüzde 75, düz liselerde okuma oranının yüzde 25-30 civarında bulunduğunu aktaran Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Genel liselerden 952'sini Anadolu lisesine, 579'unu mesleki ve teknik liseye, 73'ünü de imam hatip lisesine dönüştürdük. Böylece öğrencilerimizin orta öğretim düzeyindeyken gelecekteki tercihlerini şekillendirebilmelerinin önünü açtık. Milletimizin beklentisine ve talebine uygun olarak Kuran-ı Kerim ve Siyer derslerinin tüm okullarda seçmeli olarak okutulabilmesine imkan sağladık. Bak mecburi değil, isterse okur. Var mı talep? Var. Niye? Bu milletin mayasında var da onun için. Toplamda 21 adet seçmeli ders ile öğrencilerimizin ilgi ve kabiliyetlerine uygun eğitim alabilmesinin önünü açtık. Katsayı adaletsizliğine son vererek, meslek liselerinden mezun olanların üniversite sınavlarında adil bir şekilde yarışa girebilmelerini temin ettik. Ortaokul ve liselerde başörtüsü yasağına son vererek, kız evlatlarımızın üzerindeki baskıyı kaldırdık. Çok enteresan, düşünebiliyor musunuz imam hatip liselerinde dahi kızların başörtüsüyle uğraştılar. Bunları yaşarken tabii ki çok çok üzgündük ama 'Sabrın sonu selamettir' dedik, sabrettik. Hamdolsun hepsi oldu."

 "Hedef 10 milyon tablet bilgisayarı öğrenci ve öğretmenlerimize ulaştırmak"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, herkesin inandığı gibi yaşama hakkına kavuştuğunu belirterek, "Her yerde, okullarımızda da devlet dairelerinde de. Buralara kolay gelinmedi, sabırla gelindi. Nasıl ki insanımız başını açma hürriyetine sahipse, başını örtmek isteyen de örtme hürriyetine sahiptir. Benim başı açık kardeşim de başı örtülü kardeşim de bir vatandaşım olarak kendilerine hizmet vermede ayrımcılık yapmamam gereken bir sorumluluğumdur. Bugüne kadar bunu yaptık, yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Talebe bağlı olarak okullarda serbest kıyafet uygulamasının başlatıldığını, ders müfredatlarının ve kitaplarının, özgürlükçü, demokratik, objektif bir anlayışla yeni baştan hazırlandığını anlatan Erdoğan, ders kitaplarının çocuklara eğitim yılı başında ücretsiz olarak verildiğini hatırlattı.

Erdoğan, kız çocuklarının eğitimine de önem verdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda her türlü teşviki yaptık. Bu sayede kız evlatlarımızın ilk öğretimde yüzde 97,1 düzeyinde, ortaöğretimde yüzde 79,4 düzeyinde ve yükseköğretimde de yüzde 39,5 düzeyinde okullaşma oranına ulaşmasını temin ettik. Şartlı eğitim yardımı ile 12 yılda 21 milyon çocuğumuzun annesine 4 katrilyon lira ödeyerek, bu evlatlarımızın eğitimlerinin aksamamasını sağladık. Burs alan ilk ve ortaöğretim öğrenci sayısı 245 bin oldu. Bunu başardık. Tabii aynı zamanda milli eğitim sistemimizin fiziki altyapısında da devrim niteliğinde hizmetleri hayata geçirdik.

Göreve geldiğimizde, 2003'te ülkemizde 347 bin derslik vardı. Kaç senede, 79 senede bu kadar derslik yaptılar, ama biz 12 yılda buna 234 bin derslik ilave ettik. Sadece bununla kalmadık, 8 derslik ve üzeri tüm okullarımızda sayısı 30 bini bulan bilim teknolojisi sınıfları kurduk. Okullarımıza 1 milyon bilgisayar gönderdik. FATİH Projesi kapsamında şu ana kadar 187 bine yaklaşan etkileşimli tahta sınıflara yerleştirildi. 46 bine yakın çok fonksiyonlu yazıcı okullarımıza gönderildi. Öğrencilerimize ve öğretmenlerimize dağıtılan tablet bilgisayar sayısı da 900 bine ulaştı. Hedef 10 milyon tablet bilgisayarı öğrenci ve öğretmenlerimize ulaştırmak."

"Onlara da gerekli dersi benim milletim vakti, saati geldiğinde verir" 


Erdoğan, okul öncesi eğitimi de süratle yaygınlaştırdıklarını, 2002'de 289 bin olan okul öncesi eğitim öğrenci sayısının, geçen eğitim yılında 1 milyon 157 bine ulaştığını kaydederek, "Kimin neyi, nereden alıp nereye taşıdığını göstermesi bakımından bunlar çok çok önemli" dedi.

Eğitim öğretim desteğinden geçen yıl 250 bin öğrencinin, eğitim kademesine göre 2 bin 500 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişen meblağlarda faydalandığını, bu yıl da 2 bin 680 ile 3 bin 750 lira arasında değişen rakamlarla eğitim öğretim desteği uygulamasının devam edeceğini aktaran Erdoğan, üniversitelerde yapılan reforma da değindi.

Göreve geldiklerinde Türkiye'de 76 üniversite olduğuna, şu anda 81 vilayetin tamamında 193 üniversite bulunduğuna ve üniversitesi olmayan il kalmadığına dikkati çeken Erdoğan, "Hakkari'de, Muş'ta, Van'da 'Acaba ben çocuğumu hangi üniversiteye göndereceğim?' diye düşünenler artık böyle bir şey düşünmüyor. Biz üniversiteyi ayaklarına götürdük. Fark bu. Bu teröre sarılanlar, bunların kadir kıymetini bilmiyor. Varsın bilmesinler. Onlar ne yazık ki okulları bombalayanlar, onlar camilerimizi bombalayanlar, onlar hastanelerimizi bombalayanlar, onlar ambulanslarımızı bombalayanlar, onlar halkımıza hizmet veren otobüslerimizi yakıp yıkanlar. İşte bunlar... Ama inanıyorum ki bunların da kadri kıymeti anlaşılacak. Onlara da gerekli dersi benim milletim vakti, saati geldiğinde verir" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, eğitim sisteminde aşağıya doğru büyük bir baskı oluşmasına yol açan, üniversitelerdeki kapasite ve kalite sorununu çözmeye yönelik adımlar attıklarına değinerek, öğrencilere şöyle seslendi:

"Tabii ki sizin de göreviniz çok ağır. Şu anda geleceğin hesabını farklı yapmanız lazım. İnşallah inanıyorum ki sizler idealist gençler olarak, milli ve manevi değerlere bağlı gençler olarak... Şu anda bir sanal alem oluşturuldu. Öyle mi? Bir sosyal medya, bir sanal alem ama siz bu sanal alemi aşarak, doğal dünyanızda yaşamanın da mücadelesini veren bir nesil olmalısınız. Çünkü bizim için aslolan odur. Bunu başarmanız lazım. Eski Türkiye manzaralarını bilenler için, şu anlattıklarım 15-20 yıl önce hayalleri dahi aşan hizmetlerdi. Siz de inanıyorum ki bunları gerçekleştireceksiniz. Tabii bu yıl ilkokula, ortaokula, liseye, üniversiteye başlamış olan çocuklarımız, gençlerimiz eski Türkiye'yi bilmedikleri, o sıkıntılı günleri yaşamadıkları için mukayese imkanına sahip değiller. Benim sınıfımda 75 öğrenciydik. Bu güzel okulda siz, azami 30 kişilik sınıflarda okuyacaksınız. Bu sene buraya Kadıköy'deki Anadolu imam hatipten gelen 800 öğrenci burada olacak. Buranın kapasitesi bin 500 öğrenci. Her yıl imtihanlarla beraber burası inşallah o seviyeye çıkacak çünkü ona göre hazırlıklar yapıldı. Dolayısıyla burası çok daha güçlü bir hale, bu alacağı öğrencilerle ulaşmış olacak."