Yunanistan sınırına yürümek için Edirne'ye gelen sığınmacılar, otoban kenarındaki arazide bekleyişlerini sürdürüyor.
"Almanya'nın sığınmacı kabulü" söylentisi üzerine sosyal paylaşım siteleri üzerinden organize olarak dün geceden itibaren Edirne'ye gelen ve sayıları daha da artan sığınmacıların büyük çoğunluğu otoban gişelerine birkaç kilometre yakınındaki bir arazide tutulmaya başladı.

İstanbul'dan otobüs firmalarının İçişleri Bakanlığı genelgesi gereği Edirne yönünde taşıyamadığı pek çok sığınmacı yürüyerek Edirne sınırına ulaştı. Yaya sığınmacılar da otoban yanındaki arazide bekleyenlerin yanına alınarak kente girişlerine izin verilmiyor. 

Sığınmacıların ifadelerine göre turizm şirketlerinin dışında bazı minibüs, otobüs ve taksiler, sığınmacıları ücret karşılığı Edirne'ye yakın yerlere kadar getiriyor. Kişi başı 100'er lira alınan sığınmacılar, jandarma kontrol noktasına varmadan indiriliyor.

Amaçlarının sadece Almanya'ya gitmek olduğunu belirten gruptakiler, Türkiye'nin buna izin vermesini istiyor.

Sığınmacılardan Ahmet Latif, umutlarının olduğunu ve Avrupa'da yaşamak istediklerini söyledi.

Sınıra erişmelerine izin verilmemesi durumunda İstanbul'a dönmeyeceklerini ifade eden Latif, "Biz burada ölürüz ama geriye dönmeyiz" dedi.

Zaman zaman gruptakilere "Türk hükümeti Yunanistan'a gitmeye izin verdi" şeklinde söylentiler çıkarılması üzerine kargaşalar da yaşanıyor.

Gündüzleri sıcaktan zorluk çeken sığınmacılar, güneşin batmasının ardından ayazla mücadele ediyor. 

Sayıları bine yaklaşan sığınmacılar alanda sabahlayacaklarını ve bu bekleyişlerini Türkiye'nin Yunan sınırına gidişlerine izin verene kadar sürdüreceklerini ifade ediyor.

- Yardımlar yapılıyor

AFAD, Türk Kızılayı ve  İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ile kentteki bazı yardım dernekleri bölgede kumanya ve battaniye dağıtımına aralıklarla devam ediyor.

Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı alanda, içlerinde Avrupa ve Arap coğrafyasına yayın yapan çok sayıda medya mensubu da durumu görüntülemeye çalışıyor.

Bu arada otogar ve kentteki bir parkta da çok sayıda sığınmacı Yunan sınırına gidebilmek için bekliyor.

Edirne'de çeşitli alanlarda toplu olarak bekleyen bin 750'yi aşkın sığınmacı olduğu öğrenildi.